Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VLK direktorius Algis Sasnauskas: „Kasmet vis daugiau keliaujančių kraštiečių pasinaudoja gydymo paslaugomis užsienyje“

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktoriaus Algio Sasnausko teigimu, kasmet vis daugiau užsienyje keliaujančių kraštiečių gauna būtinosios sveikatos priežiūros paslaugas, kurių išlaidos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.
Lagaminas
Lagaminas / Fotolia nuotr.

Štai 2012 m. už Lietuvos piliečiams Europos ekonominės erdvės šalyse, Europos Sąjungos šalyse ir Šveicarijoje (ES šalys) suteiktas paslaugas buvo sumokėta 13,2 mln. litų, tai yra apie 12 proc. daugiau nei 2011 metais.

Didžioji dalis šių lėšų – 11,7 mln. litų – buvo panaudota Lietuvos apdraustųjų privalomuoju sveikatos draudimu būtinosios medicinos pagalbos išlaidoms apmokėti. Iš jų net 37,4 proc. lėšų buvo sumokėta už Vokietijoje suteiktas šias paslaugas, 21,4 proc. – už paslaugas Norvegijoje, 5,6 proc. – už paslaugas Lenkijoje, 5,5 proc. – už paslaugas Prancūzijoje. Iš viso 2012 m. VLK apmokėjo 3973 būtinosios pagalbos paslaugų sąskaitas. Didžiausia 2012 m. sumokėta suma už Lietuvos apdraustajam suteiktas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas teko Norvegijai – iš PSDF biudžeto buvo sumokėta daugiau nei 441 tūkst. litų.

Tuo tarpu 2011 m. už būtinosios medicinos pagalbos paslaugas, suteiktas Lietuvos apdraustiesiems ES šalyse, iš PSDF biudžeto buvo sumokėta 9,6 mln. Lt, 2010 m. – 7,4 mln. litų. Išlaidų minėtoms paslaugoms augimą iš dalies lemia didėjantis keliaujančiųjų į užsienį skaičius.

„Lietuvoje viešintys ES šalių apdraustieji taip pat turi teisę gauti būtinosios medicinos paslaugas Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai priklausančiose įstaigose. 2012 m. mūsų šalies sveikatos priežiūros įstaigos suteikė paslaugų šiems užsienio svečiams už 5,2 mln. litų, kurios buvo apmokėtos PSDF biudžeto lėšomis. Todėl šiemet Valstybinė ligonių kasa įprasta tvarka kreipsis į ES šalių sveikatos draudimo įstaigas dėl išlaidų kompensavimo už jų šalyse apdraustiems žmonėms suteiktas paslaugas mūsų šalies gydymo įstaigose“, – aiškina A. Sasnauskas.

VLK vadovas A. Sasnauskas prognozuoja, kad kasmet šis skaičius tik didės, nes žmonės vis daugiau keliauja ir dažniau pasinaudoja būtinąja medicinos pagalba, kurios išlaidas kompensuoja asmenį privalomuoju sveikatos draudimu apdraudusi įstaiga, t. y. VLK. Jo nuomone, labai svarbu, kad apdraustasis, viešintis ES šalyse, gali jaustis saugus, jei tokios viešnagės metu jį ištiktų netikėtas sveikatos sutrikimas.

Lietuvoje privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems žmonėms, viešintiems ES šalyse, būtinosios medicinos pagalbos išlaidos visiškai arba iš dalies apmokamos PSDF biudžeto lėšomis. Todėl išvykstant iš Lietuvos tikrai verta pasiimti Europos sveikatos draudimo kortelę, kurią nemokamai išduoda teritorinės ligonių kasos.

2012 m. TLK išdavė daugiau kaip 125 tūkst. Europos sveikatos draudimo kortelių ir beveik 8 tūkst. jas pakeičiančių sertifikatų. Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos gyventojai iš viso turėjo beveik 245 tūkst. galiojančių kortelių.  

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad ši kortelė negarantuoja medicinos paslaugų išlaidų apmokėjimo, jei žmogus kreipiasi į gydymo įstaigą, nepriklausančią valstybinei tos šalies sveikatos sistemai. Ši kortelė neužtikrina paciento priemokų (mokesčių) ir transportavimo išlaidų kompensavimo, jei dėl nelaimingo atsitikimo ar ligos užsienyje jam tenka vykti namo.

Svarbu atsiminti tai, kad kiekvienas gaunantis tokią kortelę pasirašytinai pasižada jos nenaudoti, jei būtų neapdraustas privalomuoju sveikatos draudimu. Jei žmogus ES šalyse vis tik neteisėtai pasinaudotų minėta kortele, jis pats turėtų padengti jam suteiktų gydymo paslaugų išlaidas.

Šią ir kitą svarbią informaciją keliaujantiems po ES šalis rasite VLK interneto svetainės (www.vlk.lt), skyrelyje „Tarptautinis bendradarbiavimas“, rūpimus klausimus galite pateikti   el. pašto adresu info@vlk.lt arba ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius