-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VLK: ruošiama dirva naujovėms, kurios leis ligoninėms tiksliai apskaičiuoti paciento gydymo išlaidas

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad tobulinama tvarka, pagal kurią apskaičiuojamos pacientų gydymo sąnaudos ligoninėse. Tokiu būdu pradedama ruošti dirva naujovėms, kurios padės ligoninėms tiksliai apskaičiuoti kiekvieno paciento gydymo išlaidas, kompensuojamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Baigus diegti šias naujoves, bus užtikrintas racionalesnis šio biudžeto, t. y. mokesčių mokėtojų pinigų, naudojimas.
Medicina
Medicina / 123rf nuotr.

Taigi šalies ligoninėms jau yra pateiktas pacientams suteiktų gydymo paslaugų sąnaudų apskaitos modelis, kuris leis tiksliau, greičiau ir vienodai apskaičiuoti šių paslaugų sąnaudas.

VLK Draudimo plėtros departamento direktoriaus Gintaro Kacevičiaus teigimu, ši naujovė, pamažu jau diegiama ligoninėse, yra žingsnis į priekį tobulinant dabartinę pacientų gydymo išlaidų apskaičiavimo sistemą.

„Šią naujovę palankiai įvertino ir šalies ligoninių atstovai, susirinkę į VLK surengtą pristatymą. Jie prašė sudaryti galimybes kuo greičiau praktiškai naudoti šį sąnaudų apskaitos modelį. Jis jau yra pateiktas 66 ligoninėms. Kodėl reikia tobulinti dabartinę tvarką? Apskaičiuojant gydymo sąnaudas pagal dabartinę tvarką, išlieka rizika, kad ligoninių duomenys gali būti teikiami nevienodai, o jų pagrindu skaičiuojant kainas nukenčia mokėjimo už paslaugas tikslumas“, – tvirtino G. Kacevičius.

Jo teigimu, įdiegus šį naująjį apskaitos modelį, gydymo įstaigos galės tiksliau įvertinti savo veiklos sąnaudas. Ligoninės pereis prie modernesnio apskaitos tvarkymo – jos galės atsisakyti popierinių registrų, nes reikiami skaičiavimai bus atliekami automatiškai. Tai leis išvengti ir žmogiškųjų klaidų, sutaupys laiko. Be to, tai padės išsamiau analizuoti gydymo įstaigų veiklą, palyginti jų duomenis tarpusavyje, o įstaigoms pasitarnaus tobulinant gydymo paslaugų teikimą.

Sąnaudų apskaitos modelis buvo sukurtas remiantis keturių ligoninių – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, Alytaus S. Kudirkos ligoninės ir Kelmės ligoninės – duomenimis. Šios gydymo įstaigos pasirinktos neatsitiktinai: jos yra skirtingų lygių ir jų pateikiami duomenys yra reprezentatyvūs.

„Valstybinė ligonių kasa yra labai dėkinga šioms ligoninėms, savanoriškai sutikusioms dalyvauti įdomiame kūrybos procese, kai buvo tobulinamas dabartinis ligoninių taikomas sąnaudų apskaičiavimo būdas. Tai labai svarbūs mūsų socialiniai partneriai, padedantys tobulinti dabartinį gydymo išlaidų skaičiavimą. Būtent šių gydymo įstaigų parodytas dėmesys siekiant mums visiems svarbaus bendro tikslo leido sukurti produktą, kurį jau pateikėme ir kitoms ligoninėms naudoti“, – pasakojo G. Kacevičius.

Įdiegus naująjį sąnaudų apskaitos modelį šalies ligoninėse, pacientų gydymo sąnaudų apskaitos sistema bus ir toliau tobulinama. Gydymo išlaidų skaičiavimą užsibrėžta taip išgryninti, kad būtų galima tiksliai suskaičiuoti, kiek kainuoja vieno konkretaus paciento gydymas. Šiandien to padaryti nėra galimybių. Kitaip tariant, siekiama užtikrinti, kad paslaugos kaina būtų skaičiuojama ne pagal teorinius, o pagal faktinius duomenis apie konkrečiam žmogui suteiktų gydymo paslaugų išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius