Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gyvūnų teisių gynėjai: Klaipėdos rajone neteisėtai veikiančiame „Mini Zoo“ gyvūnai laikomi pasibaisėtinomis sąlygomis

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija (LGTAO) kreipėsi į Klaipėdos valstybine maisto ir veterinarijos tarnybą bei Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija prašydami uždrausti Klaipėdos rajone neteisėtai veikiančio gamtininko centro „Mini zoo“ veiklą.
Liūtai „Mini zoo“
Liūtai „Mini zoo“ / Kadras iš filmuotos medžiagos

Kaip rašoma pranešime spaudai, kreiptis į kontroliuojančias institucijas su prašymu imtis skubių priemonių dėl keliamo pavojaus gyvūnų sveikatai ir gerovei, organizacijos atstovus paskatino gauta vaizdinė medžiaga, kurioje šiurkštūs gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimai Klaipėdos r. įsikūrusiame centre „Mini zoo“.

LGTAO organizacijos parengtame prašyme nurodyta imtis skubių priemonių  ne tik apsaugoti „Mini zoo“ centre laikomus gyvūnus nuo jiems keliamo pavojaus jų sveikatai ir gerovei, bet ir uždrausti šiai įstaigai viešą gyvūnų eksponavimą, vykdomą ūkinę-komercinę veiklą dėl veiklos ir gyvūnų įsigijimo teisėtumo.

Gavus informaciją apie galimą pažeidimą, LGTAO atstovai šių metų lapkričio 10 d. skubiai nuvykę į nurodytą vietą įstaigos pamatė, kad šunys ir dalis laukinių gyvūnų laikomi voljeruose, apsemtuose vandeniu. Dėl šios priežasties laukiniai gyvūnai neturi galimybių laisvai judėti, todėl visą laiką praleidžia ant gultų. Pas vieną iš šunų papilvėje atsiradę dideli sutinimai, dėl ko gyvūnas kenčia skausmą ir diskomfortą, šunys nuolatos stovi šlapi vandenyje.

Be to, šio centro teritorijoje yra laikomos Europos bendrijoje saugomos laukinių gyvūnų rūšys, kurias pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus yra leidžiama laikyti tik mokslo ir mokymo įstaigose ar zoologijos soduose, turinčiuose išduotą leidimą. 

VIDEO: Gamtininkų centro "Mini zoo" gyvūnų laikymo sąlygos

„Esame informuoti, kad „Mini zoo“ veiklą vykdo neturint jiems išduoto Aplinkos ministerijos leidimo tokiai veiklai. Dalis šio centro gyvūnų yra įsigyti nelegaliai – be privalomų dokumentų ir aplinkos ministerijos leidimų. Tuo metu Aplinkos ministerijos patvirtintose laukinių gyvūnų laikymo taisyklėse nurodyta, kad laukinius gyvūnus laikant nelaisvėje, turi būti atsižvelgiama į rūšių biologinius poreikius ir rūšiai būdingą socialinį jautrumą teritorijoje daugelis laukinių-plėšrių, ūkinių ir naminių gyvūnų laikomi taip, kad gali tiesiogiai matyti vienas kitą, ar net kontaktuoti per voljero tvorą. Dalis gyvūnų, kuriems turi būti sudarytos sąlygos kasti gruntą, laikomi tiesiog ant betono“, – sako LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

Dar 2011m tarptautinės laukinius gyvūnus ginančios organizacijos „Born Free“ atliktame  tyrime „Europos zoologijos sodų tyrimas 2011“ ir Lietuvos aplinkos ministerijai pateiktoje Lietuvoje patikrintų zoologijos sodų ataskaitoje buvo prašome atkreipti dėmesį į “Mini zoo” kaip vieną iš įstaigų Lietuvoje, vykdančių neteisėtą veiklą ir laukinių gyvūnų eksponavimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius