-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 07

„Booker“ premija paskirta britų rašytojos Mantel romanui apie Tiudorų laikus

Prestižinė „Booker“ grožinės literatūros premija antradienį buvo paskirta britų rašytojai Hilary Mantel, kuri šioje kovoje įveikė tokius varžovus kaip Johnas Maxwellas Coetzee ir Antonia Susan Byatt.
Hilary Mantel
Hilary Mantel / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Eitynės Premija

H.Mantel istorinis romanas „Vulf Holas“ apie Anglijos karaliaus Henriko VIII patarėją Thomas Cromwellį nugalėtoju buvo paskelbtas per ceremoniją Londone. Ši knyga buvo ir lažybininkų favoritė.

„Galiu jums pasakyti, kad šiuo metu skraidau iš laimės“, – atsiimdama premiją sakė H.Mantel. „Taip ilgai nesiryžau pradėti rašyti šios knygos – tiesą sakant, maždaug 20 metų“, – pridūrė ji.

Kasmet teikiama „Booker“ premija laikoma vienu iš garbingiausių literatūros apdovanojimų pasaulyje. Ši 1969 metais įsteigta premija skiriama britų, airių ar Sandraugos rašytojui už geriausią metų knygą ir garantuoja laureatui staigią pasaulinę šlovę bei vietas bestselerių sąrašuose.

Drauge su premija laureatas taip pat gauna 50 tūkst. svarų (186 tūkst. litų) čekį. Pernai šią premiją laimėjo Indijos rašytojas Aravindas Adiga – už debiutinį romaną „Baltasis tigras“, kurio buvo nupirkta daugiau kaip pusė milijono egzempliorių ir kuris buvo verčiamas į 30 kalbų.

57 metų H.Mantel, buvusi socialinė darbuotoja, „Vulf Holą“ apie Tiudorų laikus rašė penkerius metus, o šiuo metu rašo jo tęsinį.

Romano veiksmas vyksta 16–ojo amžiaus 3–iajame dešimtmetyje, jame pasakojama apie nuožmų Thomo Cromwellio iškilimą Henriko VIII dvare.

Ši knyga nugalėtoja buvo paskelbta po daugiau kaip tris valandas trukusio vertinimo komisijos narių pasitarimo, trimis balsais prieš du.

Komisijos pirmininkas, BBC žurnalistas Jamesas Naughtie sakė, kad ši knyga reikalauja „sunkaus darbo“, bet duoda „fantastišką atpildą“.

„Hilary Mantel sukūrė tai, ką vienas teisėjų pavadino šiuolaikiniu romanu, moderniu romanu, kurio veiksmas – atsitiko taip – vyksta 16–ajame amžiuje, – sakė jis. – Manėme, kad tai nepaprastas pasakojamasis kūrinys“.

Pietų Afrikos Respublikoje gimęs australas J.M.Coetzee buvo nominuotas už beletristinius memuarus „Vasaros metas“, o A.S.Byatt – už „Vaikų knygą“.

Tarp ankstesnių „Booker“ laureatų yra Salmanas Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Benas Okri ir Thomas Keneally.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius