-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atrandamos „nematomos“ retos naudingos iškasenos

Beveik 100 tūkst. tonų rečiausių Žemėje metalų galėtų būti perdirbti iš naujo, skelbia naujas straipsnis moksliniame žurnale „Environment Science & Technology“, teigia portalas upi.com

Specialistai suskaičiavo, kad 99 tonos tokių metalų yra 2007 metais pagamintoje įrangoje, dabar naudojamoje JAV, Japonijoje ir Kinijoje.

Retaisiais metalais yra vadinama septyniolikos metalų grupė, kurią sudaro tokios unikalios medžiagos kaip ceris, lantanas, europis, gadolinis, samaris, neodimis ar erbis.

Jos pritaikomos baterijų, elektros variklių,  kompiuterių, CRT monitorių, lazerių, brangių žiūronų, foto ir video kamerų objektyvų gamyboje, branduoliniuose reaktoriuose ir kitoje brangioje įrangoje.

Tačiau dauguma šių retųjų metalų yra išgaunami vienoje šalyje – Kinijoje, todėl pasaulis yra visiškai priklausomas nuo jų importo iš vienos šalies.

Mokslininkai pasiūlė paieškoti „nematomų“ žemės lobių ir suskaičiavo, kad perdirbus dabar naudojamus metalus, jų „atsargos“ minėtose trijose šalyse prilygtų kiekiui, išgaunamam šachtose visame pasaulyje per 10 metų.

„Perdirbti ir panaudoti iš naujo“ (angl. recycle and reuse) – vienintelis racionalus būdas ateityje turėti reikiamą kiekį retųjų metalų, nekenkiant gamtai, tvirtina publikacijos „Environment Science & Technology“ autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius