-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Duomenys apie orus renkami ir analizuojami kiekvieną paros akimirką

Mūsų ateities stiprybė – orai, klimatas ir vanduo. Toks šūkis šiais metais pasirinktas šiandien minimos Pasaulinės meteorologijos dienos devizu. Juo Pasaulinė meteorologijos organizacija (PMO), veikianti kaip specializuota Jungtinių Tautų agentūra, siekia atkreipti dėmesį į paslaugų, susijusių su orais, klimatu ir vandeniu, reikšmę kuriant mūsų ir būsimų kartų ateitį.
Oro tarša
Oro tarša / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Šiai organizacijai priklauso 189 valstybės, tarp jų ir Lietuva. Nacionalinės hidrometeorologijos tarnybos kiekvieną paros akimirką visame pasaulyje renka ir analizuoja duomenis apie orus, klimatą, vandenis. Šie duomenys – vertinga ir gyvybiškai svarbi informacija, padedanti apsaugoti žmonių gyvybes, jų pragyvenimo šaltinius.

Kartu su pasaulio meteorologų bendruomene šiandien savo profesinę šventę pažymi ir arti trijų šimtų Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) prie Aplinkos ministerijos darbuotojų. Ši tarnyba jau skaičiuoja 91-uosius veiklos metus. Pradėjusi nuo meteorologijos ir hidrologijos, dabar ji naudojasi pažangiausiomis technologijomis, naujausiais mokslo laimėjimais, plėtoja biometeorologinių prognozių sritį.

LHMT, kaip sakė jos direktorė Elena Augulienė, neseniai baigė automatizuoti meteorologinio ir hidrologinio monitoringo tinklą. Hidrometeorologiniai stebėjimai ir matavimai atliekami visoje šalies teritorijoje – 28 meteorologijos stotyse, 93 vandens matavimo stotyse, 3 aviacinės meteorologijos stotyse ir 43 agrometeorologijos stotyse. Pavojingiems meteorologiniams reiškiniams stebėti pernai pradėtas naudoti meteorologinis radiolokatorius Vakarų Lietuvoje (Laukuvoje), perkūnijos židinių ir žaibų aptikimo stotys Biržuose, Šilutėje ir Varėnoje.

Įdiegta stichinių gamtos reiškinių išankstinio perspėjimo sistema, meteorologinių pranešimų tarptautiniais kodais perdavimo sistema, atnaujinta meteorologinės palydovinės informacijos priėmimo kompiuterinė įranga, įdiegtas 4 km skiriamosios gebos skaitmeninis orų prognozių modelis sudaro galimybes rinkti, analizuoti ir teikti informaciją pagal visus tarptautinius standartus.

Nuo tikslių ir patikimų orų prognozių, pasak Elenos Augulienės, priklauso įvairūs mūsų sprendimai, pradedant visuomenine veikla ir baigiant daugiamilijoniniais sandoriais. Maisto ir žemės ūkio produktų gamyba turi atitikti regiono klimatą ir esamus vandens išteklius. Pramonei reikia daug vandens ir energijos, miestams – švaraus oro, apsaugos nuo audrų ir potvynių. Tačiau žmogaus veikla vis stipriau veikia orus, klimatą ir vandenis, todėl nacionalinių hidrometeorologijos tarnybų vaidmuo – stebėti ir suprasti šį sudėtingą tarpusavio ryšį – tampa vis svarbesnis.

Daugiau naujienų apie ekologiją rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius