Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Septyni mitai apie kavą

Kava
Prekybos ir pramogų centro „Ozas“ nuotr. / Pavasarį būk energingas!
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Tikriausiai ne vienam jūsų, mėgstančiam gerti kavą, patinka ir pats jos paruošimo procesas, nepaprastas aromatas ir gardus skonis. Tačiau, jeigu esate tikras kavos gurmanas, puikiai žinote, kaip blogai paruošta kava gali sugadinti visą gėrimo malonumą.

Tinklalapyje shine.yahoo.com žurnalo „Eating Well“ redaktorė Carolyna Malcoun pateikia 7 mitus apie kavą, kurių vengdami jūs galėsite pasiruošti sau tobulą puodelį šio aromatingo gėrimo.

1. Mitas: Geriausia pirkti nesupakuotas kavos pupeles maisto parduotuvėje

Deguonis ir ryški šviesa stipriai sugadina skrudintų pupelių skonį, nebent parduotuvė išties sąžiningai pardavinėja tik šviežią kavą. 

Todėl prieš pirkdami kavą iš prekybos centrų įsitikinkite, ar tikrai geros jos laikymo sąlygos. Vis dėlto geriausias būdas gauti išties šviežios kavos – nusipirkti pupelių specializuotose kavos parduotuvėse, kuriose jos bus šviežiai sumaltos. Žinoma, ten pardavinėjama kava yra kur kas brangesnė.

2. Mitas: Kavos pupeles geriausia laikyti šaldytuve arba šaldiklyje

Skrudintos kavos pupelės yra korėtos, todėl jos gan greitai prisigeria drėgmės ir įvairių maisto kvapų, taigi šaldytuvas yra pati blogiausia vieta kavai laikyti. Skonio ekspertai pasisako prieš kavos užšaldymą ir pataria kavą pirkti nedideliais kiekiais, maždaug kas 5-7 dienas, laikyti ją kambario temperatūros hermetiškame inde.

3. Mitas: Anksčiau sumaltų ir šviežiai sumaltų pupelių kavos skonis visiškai nesiskiria

Kavos kokybė pradeda nykti beveik iš karto po malimo. Pati skaniausia kava bus padaryta tik iš šviežiai sumaltų pupelių.

4. Mitas: Distiliuotas vanduo labiausiai tinka kavai užplikyti

Minkštas arba distiliuotas vanduo kavai yra pats blogiausias, nes vandenyje esantys mineralai, kurie distiliuotame ar minkštame vandenyje išnaikinti, yra ypatingai svarbūs geram kavos skoniui ir aromatui. Tikri kavos gurmanai paprastai naudoja šaltinio vandenį arba ant namuose esančių vandens čiaupų uždeda anglies filtrus.

5. Mitas: Kavos skonis nepriklauso nuo to, kokį vandens filtrą naudojate 

Anot kavos ekspertų, patys pigiausi popieriniai kavos filtrai labai blogina jos skonį. Ieškokite popierinių vandens filtrų, kuriuose nebūtų dioksinų. O jeigu norite išties puikios kavos, investuokite šiek tiek daugiau pinigų ilgalaikiam paauksuotam kavos filtrui.

6. Mitas: Verdančio vandens temperatūra yra pati geriausia kavai užplikyti 

Saugokitės karščio. Pernelyg karštu vandeniu užplikyta kava gali būti kartaus skonio. Tinkama plikymo temperatūra yra 93 laipsniai arba praėjus bent 45 sekundėms nuo arbatinio užvirimo. Daugelyje kavos virimo aparatų vandens temperatūra būna sureguliuota automatiškai.

7. Mitas: „French press“ indas kavai ruošti yra geresnis nei lašinantis kavos aparatas

Tikrai ne, jeigu jums rūpi jūsų sveikata. Šis aparatas neperfiltruoja kavos, todėl joje yra daugiau kafestolio, junginio, kuris gali padidinti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Verčiau rinkitės filtruojančius kavos aparatus.

Komentarai
Temos Kava
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min