Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Natūralus produktas nebūtinai ekologiškas

Dauguma šiuolaikinių pirkėjų yra išprusę ir pastabūs. Jie neskuba dėtis prekių į krepšius, bet visų pirma etiketėse atidžiai perskaito informaciją apie produkto sudedamąsias dalis, tinkamumo vartoti datą, kiekį, kilmę, laikymo ir vartojimo sąlygas. Pagal prekių ženklinimo teisės aktus ši informacija mūsų šalyje privalo būti pateikta lietuvių kalba, aiški ir lengvai įskaitoma, neuždengta kitais užrašais.
Daržovės
Daržovės / Photos.com nuotr.

Propaguojantieji sveiką gyvenseną turėtų būti dar akylesni: ieškodami ekologiškų prekių, ženklinamų užrašais „ekologiškas produktas“, „eko“, „bio“, turi atkreipti dėmesį į institucijos, kuri šiuos ženklus suteikė, pavadinimą ir adresą. Neverta pasitikėti vien įtaigia reklama ir skambiu žodžiu „natūralus“, jei tai nepripažinta nepriklausomų (trečiųjų) šalių. „Natūralus“ dar nereiškia „ekologiškas“. Be to, populiarūs teiginiai apie ypatingas maisto savybes „mažai riebalų“, „daug skaidulų“ ar prierašas „padeda sumažinti cholesterolio kiekį“ turi būti pagrįsti ir įrodyti moksliniais tyrimais, o visi produktai, turintys genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), privalo būti pažymėti užrašu.

Ekologiškiems produktams keliami dar griežtesni reikalavimai. Tik sertifikavimo ženklas garantuoja, kad gaminant produktą tikrai laikomasi ekologinio gamybos būdo. Pavyzdžiui, lietuviškus ekologiškus maisto produktus galima atpažinti pagal ženklą „Ekologinis žemės ūkis“. Juo ženklinama Lietuvos ekologinės gamybos ūkininkų ir perdirbėjų, turinčių Lietuvos sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ patvirtintą dokumentą, produkcija. Pasak „Ekoagros“ specialistų, šiuo metu Lietuvoje yra 2608 ekologiniai ūkiai. Iš viso ekologiškai tvarkoma 5 proc. šalies žemės ūkio naudmenų. Pastaruoju metu pavienių ekologiškai ūkininkaujančiųjų šiek tiek mažėja, bet tokia tendencija išlieka visoje ES, nes buriamasi į didesnes bendroves.

Didžiąją dalį sertifikuotų ekologiškų produktų sudaro grūdai – net 75 proc., kurie kaip pašarai iškeliauja į užsienio ekologinius ūkius. Beje, tik 1–2 proc. „Ekoagrai“ pristatytų Lietuvos ūkininkų produktų randama kokybės pažeidimų, dažniausiai dėl gamybos procese naudojamų neleistinų medžiagų.

Nuo 2010 m. liepos mėn. Europos Sąjungoje ant visų ekologiškų supakuotų maisto produktų dedamas naujasis ES ekologiško gaminio logotipas. Vartotojai, pirkdami produktus su šiuo logotipu, žino, kad ne mažiau kaip 95 proc. žemės ūkio kilmės produkto sudedamųjų dalių pagaminta ekologinės gamybos būdu, produktas atitinka oficialios kontrolės sistemos reikalavimus ir atkeliavo tiesiai iš gamintojo ar perdirbėjo sandarioje pakuotėje.

Taigi mūsų teisė rinktis – skubėti pirkti tariamai natūralius produktus ar sugaišti šiek tiek daugiau laiko skaitant prekių etiketes, bet nusipirkti tikrai ekologišką ir sveiką produktą. Teisininkai mėgsta priminti: „Nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės.“ Ko gera, ši frazė tinka ir prekybos centre. Juk nuo mūsų pačių atsakomybės priklauso, ką šiandien valgysime patys ir kuo maitinsime savo vaikus.

Daugiau naujienų apie ekologiją rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius