TIESAI REIKIA TAVO PALAIKYMO PRISIDĖK
Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

NEBENAUDOTI
J.Grigaravičiaus/15min.lt fotomontažas / Ledai atgaivina
Šaltinis: 15min
0
A A

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją ledų.

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė teigia, kad šį desertą turėtų itin atidžiai rinktis įvairiomis ligomis sergantys ar sirgti linkę žmonės. „Reikia pažymėti, kad tai yra desertas, o ne kasdienis, įprastas maistas. Svarbu atkreipti dėmesį į riebumą, ypač įvairiomis kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms. Jiems patartina rinktis pieninius ledus, šerbetą“, – sakė J.Dobrovolskienė.

Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus, atkreipti dėmesį į naudojamus dažiklius, saldiklius. „Perkant vaisinius, sultinius ledus, reikia žiūrėti, iš ko jie padaryti. Jei tai vaisių sultys – viskas tvarkoje. Jei labai ryškūs, labai gražūs, tai reikėtų tą spalvą labai aiškiai išsianalizuoti, nes į tokius ledus gali būti pridėta nemažai dažiklių“, – sakė J.Dombrovolskienė.

Pavyzdžiui, vaisinių ledų „Svetofor“ sudėtyje yra vos 1,9 proc. sulčių, visa kita – vanduo, dažikliai, įvairūs konservantai. Ananasų skonio leduose „Gummy“ sulčių taip pat nė kvapo. Ananasai irgi šalia negulėję – sudėtyje randama tik vandens, cukraus, gliukozės sirupo, konservantų ir kvapiųjų medžiagų, kaip rašoma, identiškų natūralioms.

Tuo metu „Smilgelėje“ galima iš tiesų rasti ir šaldytų sulčių. Kriaušių ir apelsinų leduose maždaug pusę masės sudaro kriaušių tyrė ir apelsinų sultys.

Dietologės J.Dobrovolskienės teigimu, jei perkami glaistiniai ledai, derėtų paskaityti, iš ko  padarytas glaistas. „Glaisto sudėtis yra aliejinė dažniausiai, ne riebalinė ar šokoladinė, bet iš tokių menkaverčių riebalų, riebiųjų mišinių, tai ne kakavos sviestas, kaip mes kartais manome“, – sakė J.Dombrovolskienė.

Ji teigia, kad pati rinktųsi kuo natūralesnius ledus – nedažytus, su kuo mažiau skonio stipriklių. Be to, sveikiausi esą yra mažiau saldinti ledai. Jei renkamasi porcija su daug saldiklių – ji neatgaivins, tik sužadins troškulį.

Noras nusipirkti ryškių ledų gali greitai dingti perskaičius kai kurių jų naudojamų dažiklių sąrašą. Pavyzdžiui, naudojamas chlorofilino vario kompleksas, iš vabzdžių gaminamas raudoną spalvą suteikiantis karminas, karščiui ir pH pokyčiams atsparus kurkuminas.

Alergiški žmonės turėtų atidžiai perskaityti visą sudėtį – net ir paprastame plombyre kartais gali būti įvairių produktų, pavyzdžiui, riešutų ir kviečių, likučių.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie 15min