-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žuvis ir jūros gėrybės gerina atmintį

Mokslininkai tvirtina, kad daug riebalų turinčios žuvys, pavyzdžiui, lašiša ar upėtakis, gali gana reikšmingai pagerinti jūsų atmintį, rašoma dailymail.co.uk tinklalapyje.
Lašiša
Lašiša / BFL/Elmārs Rudzītis nuotr.

Neseniai atliktame tyrime paaiškėjo, kad riebiosios rūgštys, aptinkamos įvairiose žuvyse ar jūros gėrybėse, gali pagerinti atmintį nuo 7 iki 15 procentų. Todėl šiuo metu mokslininkai rekomenduoja valgyti daug žuvies, kad išlaikytumėte normalias smegenų funkcijas.

Šis tyrimas buvo atliekamas maždaug šešis mėnesius. Jame dalyvavo 176 sveiki suaugusieji, kurių buvo paprašyta vartoti maisto papildus, kuriuose gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, randamų lašišose, skumbrėse, sardinėse, upėtakiuose, krevetėse ir midijose.

Manoma, kad riebiosios rūgštys gali padėti apsaugoti nuo Alzheimerio ligos, pasižyminčios pažintinių funkcijų blogėjimu, kasdienės veiklos pasyvėjimu, elgsenos pokyčiais, neuropsichiatriniais simptomais.

Omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys padeda palaikyti normalią širdies veiklą, sumažina insulto tikimybę. Taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje, saugo kraujagyslių sieneles nuo aterosklerotinių plokštelių susidarymo ir lėtina senėjimo procesus.

Manoma, kad riebiosios rūgštys gali padėti apsaugoti nuo Alzheimerio ligos, pasižyminčios pažintinių funkcijų blogėjimu, kasdienės veiklos pasyvėjimu, elgsenos pokyčiais, neuropsichiatriniais simptomais.

„Tai pirmasis toks tyrimas, kuris įrodo, kad omega-3 rūgščių papildai, gali pagerinti atmintį sveikiems suaugusiems žmonėms. O atmintis juk yra vienas svarbiausių veiksnių kasdieniame gyvenime, pavyzdžiui, dirbant, vairuojant automobilį, mokantis ir pan. Todėl išlaikyti smegenų sveikatą yra taip pat svarbu, kaip ir išlaikyti sveiką emocinę ir fizinę sveikatą“, – apie savo tyrimo naudą pasakoja Naujosios Zelandijos universitete dirbanti profesorė Welma Stonehouse.

Omega-3 rūgštys atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį smegenų funkcionavimui, tačiau organizmas šių medžiagų natūraliai nepasigamina, todėl būtina valgyti tokį maistą, kuriame jų gausu.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad vyrams, kurie gėrė papildus, atmintis pagerėjo 15 proc., o moterims – 7 proc. pagerėjo epizodinė atmintis.

Mokslininkai pataria  bent du kartus per savaitę valgyti žuvį, ypač upėtakį ar lašišą, kad išlaikytumėte sveikas smegenis ir galėtumėte džiaugtis geresne atmintimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius