-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per kiek laiko suyra mūsų paliekamos šiukšlės? (II)

Praėjusią savaitę pasakojome (linkas į „Per kiek laiko suyra mūsų paliekamos šiukšlės? (I)“), per kiek laiko gamtoje suyra popierinės, plastikinės, metalinės pakuotės ir stiklo buteliai. Tačiau tai anaiptol ne vienintelės šiukšlės, kurias palieka mūsų „švaruoliai“.
Internetas, šiukšlės
Šiukšlės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Įvairių vaisių žievė atrodo „organiška“ ir nepavojinga atlieka. Tačiau apelsino žievė gamtoje suyra tik per pusę metų. Banano žievė nesupūva 5 savaites, o nulupto obuolio žievelė išsilaiky du mėnesius.

Kartoninė pakuotė suirs per du mėnesius, klijuota medžio fanera aplinkoje išsilaiko 1-3 metus, tuo tarpu dažytos lentos nesuirs greičiau nei per 12 – 13 metų.

Medvilninis audinys gamtoje liks apie tris mėnesius, drobinis maišelis – apie metus, o štai nailoninio audinio gaminiai gamtoje nesuirę išsilaiko 30-40 metų. Dar ilgiau – net pusę metų gamtoje išliks odiniai gaminiai. Jų išsilaikymą gerokai prailgina įvairūs cheminiai junginiai, skirti apsaugoti, pavyzdžiui, batų paviršių odą.

Nereta mamytė ar tevelis net neįsivaizduoja, kaip ilgai gamtoje išsilaiko nesuiręs toks daugeliui kasdienis daiktas, kaip vienkartiniai kūdikių vystyklai. Ekologų vertinimu, šis gaminys gamtoje išsilaiko net nuo 65... iki 550 metų. Bet kokiu atveju, jūsų išmesti mažylio „pampersai“ pėdsaką paliks dar po dviejų amžių.

Daugelis galvoja, kad „ilgaamžiškiausia“ šiukšlė – tai stiklo duženos, kurios suyra tik per milijoną metų. Tačiau šiandien mokslininkai nustatė – dar ilgiau išsilaiko... putoplasto gaminiai. Yra manančių, kad šiai medžiagai iš viso nebūdingas joks irimo procesas.

Logotipas/Žaliasis taakas
Logotipas/„Žaliasis taškas“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius