-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniuje per mėnesį surinktos 8 tonos drabužių ir avalynės

Prieš mėnesį Vilniuje pastatyti tekstilės atliekų konteineriai, organizatorių akimis, pasiteisino – vos spėjama vežti susikaupusius drabužius ir avalynę.
Dėvėtos tekstilės konteineris Vilniuje
Dėvėtos tekstilės konteineris Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš mėnesį sostinėje buvo pastatyta 160 konteinerių, skirtų dėvėtai tekstilei – drabužiams,  avalynei, patalynei, užuolaidoms, žaislams – šalinti. Pasak atliekų surinkimo ir rūšiavimo bendrovės „Ecoservice“ atstovės Ingos Kovalionok, akcija pasiteisino – per mėnesį Vilniuje surinktos 8 tonos įvairių tekstilės atliekų.

„Konteinerius jau tuštinome kelis kartus. Juos vežame pilnut pilnutėlius. Pastebėjome, kad kartais drabužiai į konteinerį tiesiog nebetelpa – šalia būna pristatyta maišų,“ – 15min.lt sakė Inga Kovalionok.

Tekstilės atliekos sudaro apie 5 proc. komunalinių atliekų. Dalis išmetamos tekstilės yra tinkama pakartotiniam naudojimui ir antriniam perdirbimui. Į sąvartynus iškeliavusi tekstilė juose suyra per maždaug 50 metų.

Pasak Ingos Kovalionok, gyventojai kasmet išmeta itin daug drabužių ir avalynės. Vidutinis tekstilės gaminio naudojimo laikas yra 3 metai.

„Tekstilės rūšiavimas ir perdirbimas svarbus atliekų kiekio, keliaujančio į sąvartynus, mažinimui. Stiklo, popieriaus, plastiko, tekstilės rūšiavimas ir perdirbimas leidžia sutaupyti gamtinių išteklių, o iš antrinių žaliavų pagaminti produktai savo kokybe niekuo nenusileidžia,“ – sakė Inga Kovalionok.

Surinkta dėvėta tekstilė yra vežama į perdirbančias įmones, kur rūšiuojama atskiriant tinkamas perdirbimui ar pjaustymui į skudurus atliekas.

Perdirbimui netinkama nešvari, sutepta dažais, tepalais ar kitomis medžiagomis, skleidžianti specifinį kvapą, sumaišyta su buitinėmis atliekomis, šlapia tekstilė. Netinkamos perdirbti medžiagos sudaro apie 20 proc. visos perdirbimui atiduodamos tekstilės. Tokios medžiagos yra metamos į sąvartyną arba, jei yra suteptos dažais, tepalais, atiduodamos pavojingų atliekų tvarkytojams.

Išrūšiuotos tekstilės dalis yra supjaustoma ir perdirbama į skudurus, šluostes. Kita dalis smulkinama, perdirbama ir tampa gamybine žaliava. Perdirbta tekstilė naudojama statybų pramonėje, žemės ūkyje.

Logotipas/Žaliasis taakas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius