-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktorės Kristinos Savickytės dvynukėms akiniai netrukdo

Žinomos Lietuvos dvynukės, „Tele Bim Bam“ ekspertės ir „sparnuotų“ frazių specialistės Justina ir Gabija Damanskytės (aktorės Kristinos Savickytės-Damanskienės ir ryšių su visuomene specialisto Lino Damanskio dukros) akinukus dėl toliaregystės pradėjo nešioti būdamos dar darželinukės. Anot dvynių mamos, dukros gydytojos verdiktui dėl akinių labai nepriešgyniavo. Nerimavo ir jaudinosi ji pati.
Kristina Savickytė su dukromis
Kristina Savickytė su dukromis / Asmeninio archyvo nuotr.

„Nerimą man kėlė du dalykai: tai, kad dukrelių regėjimas silpnesnis ir tai, kad jos, būdamos itin judrios ir aktyvios, akinius gali netyčia sudaužyti ir susižaloti. Kaip elgtis, ką turėčiau žinoti apie akinius nešiojančių vaikų kasdienybę, konsultavausi su draugėmis, kalbėjausi su darželio auklėtoja. Vaikų, kurie lankė tą pačią darželio grupę prašiau, kad žaisdami būtų atsargesni, nesistumdytų be reikalo“, – pasakojo Kristina.

Daugėja vaikų su akinukais


Pati vaikystėje dėl toliaregystės nešiojusi akinius ir su amžiumi „išaugusi“ šį regos sutrikimą, Kristina viliasi, kad tas pats nutiks ir jos mergaitėms. Moteris pastebi, jog akinius dėl vienokių ar kitokių priežasčių šiandien nešioja vis daugiau vaikų. „Justina ir Gabija darželyje buvo pirmosios ir vienintelės su akinukais. Pradėjus lankyti mokyklą, situacija pasikeitė. Kiekvienais metais akinius nešiojančių vaikų klasėje daugėja. Net neabejoju, kad tam įtakos turi pasikeitęs gyvenimo būdas. Mažieji per dažnai ir per ilgai žiūri televizorių, per daug laiko praleidžia prie kompiuterio,  per mažai juda, nepakankamai būna gryname ore“, – įsitikinusi Kristina, pati savo atžaloms mokslo metų eigoje su  kompiuteriu leidžianti žaisti tik savaitgaliais.

Akiniai – stiliaus detalė


Paklausta, ar dukros skundžiasi dėl bendraklasių pašaipų, pašnekovė papurto galva. „Ne, neteko girdėti nieko panašaus. Laikai dabar kiti. Pamenu, kai pati ėjau į mokyklą, akinius nešiojančius vaikus vadindavo „ačkarikais“. Tada akiniai būdavo negražūs, gremėzdiški, galima sakyti, žmogų ne puošdavo, o išdarkydavo“, – prisimena aktorė.


Kristina pastebi, kad dabar akiniai dažnai tampa stiliaus detale. „Jų pasirinkimas platus, stiklai ploni, rėmeliai grakštūs. Be to, ir nešiojančių akinius dabar kur kas daugiau nei anksčiau. Nebėra priežasčių šaipytis.“


Į klausimą, kiek dukros pačios sprendžia, kokius akinius nešios, kai ateina laikas pirkti naujus,  Kristina atsako šypsena. „Na, jos savo nuomonę tikrai turi, o aš stengiuosi į ją atsižvelgti. Be jokios abejonės, man labai svarbu ir tai, ar akiniai kokybiški, patogūs, patvarūs. Ne paskutinėje vietoje yra ir kaina, juolab kad iš karto perku net dvejus. Kai optikos salone renkamės akinius, dukros pačios žiūri, vertina modelius, kurie joms gražesni, kurių labiau norėtų“, – tvirtino žinoma aktorė.
   
Kad regėjimas būtų geresnis


Kristinos išsakytoms mintims apie tai, jog pastaruoju metu akinius nešioja vis daugiau vaikų ir vis ankstyvesniame amžiuje, pritaria optikos salono „Fielmann“ gydytoja oftalmologė Doloresa Margelevičienė. Anot jos, anksčiau klasikinė mokyklinė trumparegystė prasidėdavo paauglystėje. O dabar pastebima tendencija, kad šis regos sutrikimas prasideda anksčiau – dar pradinėse klasėse. 


„Nemažai diagnozuojame toliaregystės, taip pat astigmatizmo atvejų, kai dėl pastovaus regimo vaizdo iškraipymo vaikams reikia paskirti akinukus nuolatiniam naudojimui. Kodėl taip yra? Atsakymas paprastas – visuotinė kompiuterizacija, ištisas valandas žiūrimas televizorius, per mažas fizinis aktyvumas“, – tvirtino D. Margelevičienė.


Gydytojos teigimu suaugusieji dažnai pamiršta, jog yra ne vienas būdas vaikų akims stiprinti. Mažiesiems  reikėtų valgyti kuo daugiau morkų, mėlynių, žalių lapinių daržovių, pieno produktų, taip pat kuo daugiau būti gryname ore. „Tuomet organizme išsiskiria medžiagos, kurios stabdo trumparegystės progresavimą. Labai veiksmingos yra specialios akių mankštos, tačiau jas reikia daryti reguliariai“, – teigė „Fielamann“ atstovė.

Stebėdamas augantį vaikiškų akinių poreikį, vienas didžiausių Europoje optikos tinklų „Fielmann“ rugsėjo 1-osios proga suteikia galimybę išsirinkti akinius vos už 1 litą. Visi vaikai iki 16 metų, atėję į „Fielmann“ optikos salonus (jų Lietuvoje yra 10) ir pateikę galiojantį gydytojo receptą, gali užsisakyti korekcinius akinius su standartiniais lęšiais sėkmingai mokslo metų pradžiai. Taip „Fielmann“ tikisi bent iš dalies palengvinti tėvelių dalią bei atkreipti dėmesį į vis blogėjantį vaikų regėjimą, paraginti tėvelius dažniau tikrinti vaikų akis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius