Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Kaip reikia prižiūrėti plaukus?

Tankūs, žvilgantys plaukai, kaip ir skaisti oda – mūsų sveikatos, gyvensenos ir dvasinės pusiausvyros atspindys. Tačiau, labai dažnai, siekdamos grožio standartų, puoselėdamos savitą įvaizdį, verčiame plaukus nuolat „kovoti“ su mūsų „užgaidomis“: džioviname karštu džiovintuvu, dažome ar atvirkščiai bandome „išimti“ tikrąjį plauko pigmentą, priverstinai sukame garbanas ar atvirkščiai tiesiname, šiaušiame, formuojame, pasitelkdamos įvairius produktus, vėl verčiame įgauti pradinę formą, ir taip kasdien. Plaukai elementariai pavargsta, išplonėja, pradeda skilinėti, šakotis, slinkti.
Kirpykla
Kirpykla / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Slinkti plaukai paprastai pradeda palaipsniui, tam tikrose galvos zonose arba difuziškai. Galvos plaukuotoje dalyje yra apie 100 000 plaukų. Normalus plaukų augimo ciklas užtrunka apie 2-6 metus, priklausomai nuo genotipo. Kiekvienas plaukas augimo fazės metu paauga maždaug apie 1 cm/mėn. Didžioji plaukų dalis – apie 85-90 proc. visuomet yra augimo fazėje, o likusioji dalis – 15-10 proc. – ilsisi. Praėjus 3-4 mėn. Besiilsintys plaukai pradeda palaipsniui kristi, o jų vietoje ima augti nauji plaukai. Normalu, jog kiekvieną dieną gali iškristi apie 50–100 plaukų. Jeigu plaukų iškrenta daugiau, nepriklausomai nuo priežasčių, reiškia, jog plauko šaknies ląstelių normalus vystymasis yra sutrikdytas ir plaukas žūsta anksčiau, negu tai numatyta genetiškai užprogramuoto plauko gyvenimo ciklo.

Normalu, jog tiek moterims tiek ir vyrams su amžiumi plaukų storis ir kiekis mažėja. Tai susiję su senėjimo procesu, genetinėmis savybėmis ir hormonų, ypač testosterono, pokyčiais organizme. Tačiau yra visa eilė priežasčių, galinčių nulemti per didelį plaukų slinkimą.

Fizinis ir emocinis stresas – apima pusę ar net tris ketvirtadalius plaukų slinkimo atvejų priežasčių. Suintensyvėjęs plaukų slinkimas pastebimas, praėjus savaitei ar keliems mėnesiams po patirto streso, pvz. persirgto infekcinio susirgimo, karščiavimo, ar kitokios sunkios ligos, po operacijos, gimdymo, sunkaus emocinio perkrūvio, alinančios dietos, gausaus tam tikrų vaistų vartojimo, vitaminų stokos. Toks slinkimas gali užsitęsti iki pusės metų  ar net ilgiau.

Intensyvų plaukų slinkimą gali sąlygoti ir tam tikros ligos: mažakraujystė, autoimuninės ligos, infekcinės-lytiškai plintančios ligos, kaip sifilis, endokrininės ligos, kaip cukrinis diabetas ar susirgimai susiję su skydliaukės funkcijos pokyčiais, navikiniai procesai organizme, galvos plaukuotosios dalies odos grybeliniai, lėtiniai uždegiminiai arba autoimuniniai susirgimai. Pasitaiko atvejų, kai streso malšinimo objektu tampa galvos plaukai ir vaikai ar suaugę juos patys pešioja.

Neteisinga plaukų priežiūra, nuolatinis tempimas,sukimas, chemikalų naudojimas gali nulemti ne tik suintensyvėjusį plaukų slinkimą, bet ir randinius pokyčius odoje. Per ilgas buvimas saulėje, maudymasis druskingame ar chloruotame vandenyje, netgi kepurės nenešiojimas žiemą gali prisidėti prie plaukų slinkimo priežasčių.

Plaukų stiprumo ir grožio paslaptis glūdi plauko šaknyje, kuri, tinkamos kraujotakos dėka, privalo būti pakankamai aprūpinta maitinamosiomis medžiagomis. Galvos oda, kaip ir veido ar kitų kūno vietų reaguoja labai greitai į mūsų sveikatos, nuotaikos, gyvensenos pokyčius. Bet kokio streso metu plauko šaknį supančios kraujagyslės tampa siauresnės, medžiagų apykaita lėtėja, keičiasi šalia plauko esančios riebalinės liaukos veikla,  ko pasėkoje plaukas negauna reikiamų elementų, nesukaupia baltymų, todėl pradeda sausėti, lūžinėti, šakotis, oda tampa jautri, pleiskanota, o plaukas, praradęs jėgas – iškrenta.

Kaip prižiūrime veido ar kaklo odą, taip reikėtų prižiūrėti ir plaukus. Juk plaukas „gyvena“ giliai, tikrojoje odoje. Taigi, pirmiausia plaukų ir galvos odos švara, ypač jei priežiūrai naudojame įvairias formuojančias plaukus priemones. Nereikėtų bijoti plaukų plauti kasdien, tik būtina atsirinkti tam tikslui tinkamą šampūną – švelnų, tokį, kuris nesausintų, nedirgintų odos ir plaukų. Mitas, jog galvą galima plauti ne dažniau kaip kartą per savaitę. Visuomet, priklausomai nuo plaukų tipo, naudinga papildomai naudoti kondicionierius, balzamus, serumus ar kaukes, kurios stiprintų plauko kamieną ir leistų skverbtis link plauko šaknies  reikiamoms trūkstamoms medžiagoms. Taisyklinga rutininė kasdienė plaukų priežiūra, pilnavertė mityba, pakankamas poilsis suteikia plaukams daugiau atsparumo, o mes galime grožėtis jų žvilgesiu ir sveika išvaizda.

Dr. Rūta Gancevičienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius