Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miokardo infarktas: liga, parklupdžiusi galiūną Arvydą Sabonį

Žinia apie antradienio vakarą tiesiai iš sporto salės į Kauno klinikas išvežtą krepšinio legendą Arvydą Sabonį netruko apskrieti ne tik Lietuvą, bet ir visą pasaulį. Su nerimu visą naktį žinių laukę buvusio sportininko gerbėjai atsikvėpė šįryt, išgirdę: Kauno medikų dėka A.Sabonio gyvybei pavojus nebegresia.
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyras tebėra gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, tačiau jaučiasi gerai. Jam diagnozuotas miokardo infarktas. Liga, kiekvieną dieną šalyje ištinkanti daugiau kaip 20 žmonių. 4–5 iš jų ši liga baigiasi mirtimi.

„Miokardo infarktas – tai širdies raumens žūtis, kai dėl kokios nors priežasties užsikemša jį maitinanti kraujagyslė, – 15min.lt aiškino privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja, doc. habil. dr. Alicija Danguolė Dranenkienė. – Tai fiziškai ir visuomeniškai aktyvių žmonių liga. Dažniausiai miokardo infarktas ištinka veiklius vyrus.“

Lietuvoje kasmet dėl miokardo infarkto gydoma daugiau nei 7 000 žmonių. Nors didžioji dalis iš jų yra vyrai, liga netikėtai ištinka ir moteris. „Moterų hormonai padeda joms išvengti šios ligos. Tačiau  klimakteriniame amžiuje, kai hormonų išskyrimas sumažėja, suserga ir kur kas daugiau moterų“, – pasakojo specialistė.

Miokardo infarktas kiekvieną dieną Lietuvoje ištinka daugiau kaip 20 žmonių. 4–5 iš jų ši liga baigiasi mirtimi.

Miokardo infarkto tikimybė ypač padidėja į ketvirtą dešimtį įkopusiems vyrams. „Taigi 46-erių A.Sabonis šia prasme yra pavojingame amžiuje“, – sakė A.D.Dranenkienė. Tačiau gydytoja taip pat atkreipė dėmesį, kad liga gali užklupti ir kur kas jaunesnius žmones: „Jauniausias mano pacientas buvo 29 metų. Jį buvo ištikęs labai didelis infarktas – nebegalėjome jam niekuo padėti.“

Rizikos faktoriai

Lietuvoje nuo širdies kraujagyslių sistemos ligų miršta daugiausia žmonių. „Be to, mūsų šalyje miršta jaunesni žmonės, nei kitose Europos šalyse. Taip greičiausiai yra todėl, kad jie mažiau save prižiūri: nesportuoja, nesirūpina cholesteroliu, nėra fiziškai aktyvūs, daug rūko ir pan.“, – kalbėjo kardiologijos specialistė.

Gydytoja atkreipė dėmesį – širdies ir kraujagyslių sistema neatlaiko streso, netinkamos mitybos, žalingų įpročių, menko fizinio aktyvumo. Šios priežastys, o taip pat ir rūkymas, viršsvoris, genetika ypač paskatina miokardo infarktą ir yra svarbiausi jo rizikos faktoriai.

Dažnai ši liga smogia netikėtai, nes pirmųjų jo simptomų žmonės nepastebi ar ignoruoja. „Labai dažnai prieš miokardo infarktą žmogų plačiai už krūtinkaulio užklumpa spaudžiantis skausmas. Jis dažniausiai pasireiškia fizinio krūvio ar emocinio streso metu. Vokiečiai šią ligą vadina „vitrinos žiūrėtojo liga“, mat ja sergantis žmogus, užkluptas skausmo, stabteli, kiek palaukia, kol atleis, tuomet eina toliau ir t.t.“, – sakė A.D.Dranenkienė.

Ištikus miokardo infarktui, žmogus vežamas į klinikas, kur specialistai turi reikiamą įrangą kraujagyslėms atidaryti. „Įeinama į kraujagyslę ir bandoma ją atidaryti. Tada sumažėja infarkto zona“, – aiškino gydytoja.

Atsigavimas nuo infarkto priklauso nuo jo dydžio. „Jei infarktas labai didelis, atsigavimas gali tęstis visą gyvenimą. Tokiu atveju žūsta dalis raumenų, žmogus nebėra toks stiprus, koks buvo iki infarkto, jį kankina didesnis dusulys, – sakė kardiologijos specialistė. – Labai didelis infarktas gali pasibaigti ir širdies persodinimu.“

Nuo miokardo infarkto apsisaugoti galima įvertinus rizikos faktorius ir juos koreguojant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius