-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vienykimės prieš diabetą

Visame pasaulyje daugiau nei 371 milijonas žmonių serga cukriniu diabetu, o 2030 m. sergančiųjų skaičius gali išaugti iki 552 milijonų. Tarptautinė diabeto federacija (TDF) siekia, kad viso pasaulio bendruomenė – diabeto asociacijos, sergantys žmonės, jų šeimų nariai, medikai, politikai bei įvairios organizacijos vienytųsi, skleistų žinias apie diabetą ir imtųsi veiklos.
Diabeto stovykla
Diabeto stovykla / Vladimiro Petrenko nuotr.

Susivienijimas prieš diabetą pristatomas mėlynu apskritu simboliu. Simbolis sukurtas TDF vadovaujamai kampanijai „Vienykimės prieš diabetą“. Mėlynas ratas reiškia pasaulio bendruomenės vienybę kovoje su diabetu. Įvairiose kultūrose ratas simbolizuoja vienybę, gyvybę ir sveikatą. Mėlyna spalva simbolizuoja dangų, po kuriuo gyvena visos pasaulio tautos ir yra Jungtinių Tautų vėliavos spalva.

Vladimiro Petrenko nuotr./Diabeto stovykla
Vladimiro Petrenko nuotr./Diabeto stovykla

Lietuvos medikų tarpe yra cukrinio diabeto srities žinovų aktyviai dirbančių ne tik gydymo įstaigų kabinetuose, bet ir už jų ribų. Vienas tokių entuziastų yra  LSMU Endokrinologijos klinikos administratorius gydytojas Vladimiras Petrenko. Daugiau nei prieš 20 metų, pasisėmęs patirties JAV diabeto stovyklose gydytojas tokias stovyklas pradėjo organizuoti ir Lietuvoje. Jau 23-jus metus iš eilės kiekvieną vasarą gydytojas V. Petrenko suburia patyrusių vadovų bei medikų komandą ir pakviečia cukriniu diabetu sergančius paauglius stovyklauti. Iš pradžių diabeto stovyklos vykdavo Birštone, o paskutinius 16 metų – Jonavos rajone Rukloje įsikūrusiame reabilitacijos centre „Atgaiva Tau“. Šiemet diabeto stovykloje paaugliai mokėsi valdyti savo ligą, įgijo tam reikalingų žinių ir praktinių įgūdžių, savarankiškumo ir pasitikėjimo savo jėgomis. Prižiūrimi vadovų ir medikų komandos stovyklautojai aktyviai sportavo, plaukiojo, iškylavo, šoko, vaidino, piešė, kūrė, diskutavo, dalijosi patirtimi, leido laiką tarp tų pačių problemų turinčiųjų bendraamžių ir kartu mokėsi diabeto savipriežiūros. Neretai cukriniu diabetu susirgęs paauglys mano, jog ši liga apribos galimybes studijuoti, užkirs kelią siekti išsvajotos specialybės ar sukurti šeimą. Tačiau diabeto stovykloje susitinkama su žmonėmis, sėkmingai pasiekusiais užsibrėžtų tikslų, o tai ir kitus įkvepia neprarasti vilties ir džiaugtis gyvenimu. Stovyklos organizatorius gydytojas V. Petrenko labai daug dėmesio skiria stovyklautojų saugumo užtikrinimui ir užimtumo planavimui. Kasmet pasiūloma naujų idėjų, siekiant paįvairinti stovyklos programą. Kai kurie nauji gyd. V. Petrenko pasiūlymai tiek patinka stovyklautojams, kad tampa tradicija. Visame pasaulyje populiarėja pramoga vadinama „plankingu“ arba rąstgula. Tai žaidimas, kai gulima žemyn veidu, priglaudus rankas prie kūno, kuo neįprastesnėje vietoje. Kuo daugiau žmonių dalyvauja – tuo geriau. Nuotraukos – žaidimo dalis. Žaidimas buvo sugalvotas 1997 metais, o 2009 metais sulaukė daug dėmesio ir viešumo, kai vienos Anglijos ligoninės medikai buvo užklupti žaidžiantys šį žaidimą darbo metu. Šį žaidimą pamėgo Ruklos stovyklos stovyklautojai ir jis jau tampa tradicija. Stovyklos organizatoriui gydytojui V. Petrenko pasiūlius idėją sukurti dvi “plankingo” kompozicijas  (mėlyną ratą, kuris yra vienybės kovoje prieš diabetą simbolis ir skaičių 23, nes tai – 23-ji  diabeto stovykla), smagiai nusiteikę stovyklautojai suskubo šią idėją įgyvendinti.

Vladimiro Petrenko nuotr./Diabeto stovykla
Vladimiro Petrenko nuotr./Diabeto stovykla

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius