Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 23

Ekspertai: didesnis PVM augins šešėlinę ekonomiką

Naujas biudžeto peržiūrėjimas ir didesnis pridėtinės vertės mokestis (PVM) - dar vienas žingsnis šešėlinės ekonomikos link, skelbia Lietuvos laisvosios rinkos institutas.
Pinigai
Pinigai / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

„Verslo žinios“ rašo, kad valdžioje esantys politikai nemato ryšio tarp mokesčių dydžio ir šešėlio tamsumo.

„Planai ir toliau kelti mokesčius didinant PVM tarifą 2 procentiniais punktais tik padidins ekonominį nuosmukį, suduos dar vieną smūgį verslui bei paprastiems žmonėms ir prisidės prie tolesnio šešėlinės ekonomikos augimo. Šiuo metu mokesčių kėlimas turėtų būti tabu, tad biudžeto pajamų didinimo būdas turėsiantis tik neigiamų pasekmių“, - sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertas Vytautas Žukauskas.

Seimo Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma abejojo, ar dėl vėl planuojamo didinti PVM tarifo augs piktnaudžiavimo mastas.  „Verslas nėra tiek susitraukęs, kaip galėtume manyti pagal PVM surinkimą. Vadinasi, kasos aparatai būna kurį laiką išjungti. Tačiau nemanau, kad tai susiję su PVM didinimu nuo 18 iki 19 proc.“ – svarstė parlamentaras ir aiškino, kad dar vienas tarifo didinimas iš esmės neturės įtakos šešėlio augimui.

Pasak J.Razmos, jei dėl PVM didinimo iš esmės nekyla abejonių ir Seimas greičiausiai pritars šiam Vyriausybės siūlymui, akcizų klausimas, ypač dyzelino ir stipriųjų alkoholinių gėrimų, bus svarstomas atidžiai.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, naujas reiškinys nebūdingas ankstesniems metams, kai trūkstant apyvartinių lėšų vengiama laiku deklaruoti buhalterinėje apskaitoje apskaitytas pardavimų pajamas, taip nutolinant mokesčių sumokėjimo terminą, delsiama išrašyti prekių arba turto pardavimo PVM sąskaitas faktūras, nors tos prekės ar turtas jau senai yra perduotas pirkėjui.

Pastaraisiais mėnesiais VMI sulaukia dažnesnės informacijos ne apie vokelius, o apie tai, kad darbdavys apskritai nemoka atlygimo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius