-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant svarstyklių: Europos čempionato pirmosios dienos prognozės

Šiandien startuoja istorinis Lietuvai Europos krepšinio čempionatas. Šiauliuose, Alytuje, Klaipėdoje ir Panevėžyje kovą dėl medalių pradeda 24 rinktinės. 15min.lt apžvelgia pirmosios dienos rungtynes ir pateikia savo prognozes.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ispanija – Lenkija
Prognozė: 95% – 5%

Ispanai yra neabejotini šios grupės favoritai. Tuo tarpu lenkams patekimas į kitą etapą būtų lygus stebuklui. Nepaisant to, kad visose pozicijose Ispanijos rinktinė turi daug ryškių žvaigždžių, akys krypsta į abiejų rinktinių priekinę liniją. Čia šiais metais lenkai turės verstis be Marcino Gortato  ir Maciejaus Lampe, kurie buvo svarbiausi rinktinės žaidėjai. Tuo tarpu į Ispanijos rinktinę sugrįžo Pau Gasolis, rinktinę taip pat papildė natūralizuotas žaidėjas Serge'as Ibaka. Ženklus pranašumas priekinėje linijoje leis labai lengvai ispanams rinkti taškus. Taigi, šioje dvikovoje neabejotina Ispanijos pergalė.

Serbija – Italija
Prognozė: 65% – 35%

Nors daugelis regi tvirtą serbų pergalę, drįsčiau tuo abejoti. Serbai pasiruošimo etape rungtyniavo labai banguotai – tai įveikti kroatai, tai vos išsikapstyta dvikovoje prieš britus. Tą patį galima sakyti ir apie Italijos rinktinę – vos palaužta silpna Bulgarijos rinktinė, tačiau po kelių dienų įveikti gerą sportinę formą demonstruojantys graikai. Nors italų trio Andrea Bargnani, Danilo Gallinari, Marco Belinelli gali bet kada iššauti ir pridaryti daug bėdų varžovams, visgi Serbijos rinktinė yra geriau sukomplektuota ir turi daugiau lygiaverčių žaidėjų visose pozicijose. Negana to, italai praleido Europos pirmenybes 2009 m. ir rinktinės žaidėjai negali pasigirti tokia patirtimi kaip serbai.

Juodkalnija – Makedonija
Prognozė: 65% – 35%

Juodkalniečiai pernai padarė itin didelį žingsnį pirmyn, kuomet iš B diviziono pateko į pagrindinį turnyrą. Tiesa, čia komandų pajėgumas ženkliai skiriasi ir lengva nebus. Pirmasis varžovas yra Makedonija, kuri tikrai niekam nežada lengvai atiduoti pergalių. Pasipildę natūralizuotu Bo Mccalebbu, makedonai pasirengime privertė paprakaituoti ir serbus, ir italus, ir vokiečius. Draugiškų rungtynių cikle šios dvi rinktinės jau buvo du kartus susitikę ir pasidalijo po pergalę. Visgi juodkalniečiai „ant popieriaus“ atrodo pajėgesni. O.Cooko ir N.Pekovičiaus tandemas skamba išties grėsmingai, o čempionato metu jis turėtų dar daugiau pasireikšti. Be to, Juodkalnijos rinktinėje yra ir daugiau lygiaverčių žaidėjų: M.Bjelica, V.Dasičius, V.Dragicevičius, V.Ščepanovičius.

Belgija – Gruzija
Prognozė: 60% – 40%

Nors po Gruzijos rinktinės rungtynių su Lietuva daugelis šią rinktinę labai giria, nemanau, kad tai yra labai pelnyta. Greičiausiai lietuviai žaidė prastai, o ne gruzinai gerai. Gruzijos rinktinės jėga neabejotinai yra Z.Pachulia. Esant šiam žaidėjui aikštelėje, atsiranda daugiau galimybių ir kitiems žaidėjams. Jeigu niekas nepadeda gintis prieš šį aukštaūgį, jis gali įveikti varžovą dvikovoje vienas prieš vieną. Jeigu gynyba yra dvigubinama, tuomet yra atrišamos rankos snaiperiams: M.Markoishvili, V.Sanikidze, N.Tskitishvili. Tačiau belgai turi didelį pliusą – jų rinktinėje yra gerų gynybinių centrų, kurie tikrai gali sėkmingai tvarkytis su Z.Pachulia. Tai T.Van den Spiegelis ir D.J.Mbenga. Nors rinktinę paliko vienas lyderių A.Hervelle, ekipoje pajėgių žaidėjų tikrai liko: M.Faisonas, S.Van Rossomas, D.Lauwersas, C.Beghinas. Dvikova turėtų būti atkakli, tačiau pasinaudoję gruzinų problemomis puolime, nugalės belgai.

Turkija – Portugalija
Prognozė: 80% – 20%

AFP/„Scanpix“ nuotr./Turkai išplėšė pergalę pusfinalyje
Turkų lyderis H.Turkoglu

Po pernai metų pasaulio čempionate iškovotos antros vietos turkai draugiškų rungtynių cikle yra tiesiog neatpažįstami. Pagrindinė to priežastis – rinktinės vyriausiojo trenerio postą palikęs B.Tanjevičius. Pasirengime turkai vos išsikapstė rungtynėse su Ukraina, abu kartus nusileido Vokietijai. Visgi rinktinės žaidime matosi progresas ir dvi rungtynes iš eilės buvo nugalėti juodkalniečiai. Kalbant apie portugalus, patekimas į pagrindinį turnyrą jiems yra tarsi stebuklas. Atrankoje du kartus nugalėti vengrai, bet solidesnį žaidimą demonstruojantiems suomiams buvo nusileista abu kartus. Nereikėtų pamiršti ir to, jog didesnių šansų į kitą čempionato etapą patekti nepuoselėjanti Portugalija turės ir papildomą pliusą – jų neslėgs psichologinė našta. Visgi turkai turėtų užtikrintai nugalėti.

Prancūzija – Latvija
Prognozė: 95% – 5%

Neabejoti poros favoritai yra prancūzai, kurie pasirengimo etape demonstravo turbūt geriausią sportinę formą iš visų čempionate dalyvausiančių ekipų. Į rinktinę sugrįžo geriausias įžaidėjas T.Parkeris, pirmą kartą rinktinės marškinėlius apsivilko ir NBA rungtyniaujantis vidurio puolėjas J.Noah. Nors dėl traumos nepadės R.Turiafas, o dėl neįvykdyto medicininio patikrinimo buvo atsisakyta M.Pietruso paslaugų, rinktinėje liko pakankamai daug kitų garsių pavardžių: M.Gelabale, B.Diaw, N.De Colo, N.Batumas, F.Pietrusas. Latvijos rinktinė, priešingai, šiemet yra viena labiausiai nukraujavusių rinktinių – ji privalės verstis be A.Biedrinio, K.Kambalos, K.Valterio, S.Vanderio, A.Škėlės ir kt. Tiesa, jeigu latviams seksis tritaškiai metimai, intriga šiose rungtynėse gali išlikti bent porai kėlinių.

Graikija – Bosnija ir Hercegovina
Prognozė: 70% – 30%

Graikams šiame čempionate nepadės aibė garsių žaidėjų, tempusių rinktinę į priekį daugelį metų: V.Spanoulis, S.Schortsanitis, T.Papaloukas, D.Diamantidis. Visgi treneriui I.Zourui, atrodo, pavyko suderinti žaidimą ir su likusiais žaidėjais: įveikta Rusija, Turkija, Vokietija, Belgija, bet dukart nusileista italams. Su Bosnija ir Hercegovina draugiškame cikle keliai taip pat buvo susitikę. Tą kartą bosniai graikams negalėjo pastatyti nieko prieš ir patyrė sutriuškinimą. Negana to, bosniams pasiruošimo etape tai nebuvo vienintelis patirtas sutriuškinimas. Skaudūs antausiai taip pat gauti nuo vokiečių ir prancūzų. Visgi Graikijos rinktinė pasirengimo cikle nerungtyniavo su stipriausiais varžovais, tad tikras rinktinės lygis lieka neaiškus. Tuo tarpu bosniai, rungtyniavę prieš serbus, slovėnus ir prancūzus, turėjo gauti tikrai daug naudos.

Slovėnija – Bulgarija
Prognozė: 95% – 5%

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slovėnijos krepšinio rinktinė
Slovėnijos krepšinio rinktinė

Vien pažiūrėjus į bulgarų sudėtį ir peržiūrėjus kelias žaistas draugiškas rungtynes, matyti, jog tokios rinktinės kaip Slovėnija Bulgarijai ir toliau liks neįkandamas riešutas. Nors rinktinėje ir toliau rungtyniaus broliai Ivanovai, F.Videnovas, E.Rowlandas, tai nė kiek neprilygsta Slovėnijos rinktinei, kuri į Lietuvą atvyksta tikrai rimtai nusiteikusi ir su būriu žvaigždžių: G.Dragičiumi, J.Lakovičiumi, U.Slokaru, M.Begičiumi, E.Lorbeku. Nors krepšinyje jau ne kartą buvo įrodyta, kad grėsmingos pavardės „ant popieriaus“ pergalės dar negarantuoja, bulgarams pateikti staigmeną bus neįtikėtinai sunku.

Lietuva – Didžioji Britanija
Prognozė: 85% – 15%

Britai į šį čempionatą dėjo nemažai vilčių, bet nepavykus surasti lėšų B.Gordono draudimui, o P.Mensah-Bonsu patyrus traumą, britų svajonės pakilti aukščiau pamažu blėsta. Lietuvos rinktinė pasiruošimo cikle įsivažiuoja gan lėtai, bet ir ne pačios geriausios sportinės formos esantys lietuviai turėtų gana nesunkiai nugalėti britus. Tiesa, neramina tik Lietuvos rinktinės nestabilumas ir prasta gynyba. Žinant, kad Didžiosios Britanijos rinktinėje rungtyniauja NBA lygoje puikiai žaidžiantis L.Dengas, gali kilti bėdų. Pagrindinis lietuvių uždavinys ir bus neutralizuoti šią britų superžvaigždę, kol ji nepajus savojo žaidimo ritmo. Visgi britams labai trūks lygiaverčių žaidėjų, kas yra bene stipriausia Lietuvos rinktinės pusė, todėl mačo nugalėtojas turėtų išsispręsti anksčiau nei lemiamose minutėse.

Vokietija – Izraelis
Prognozė: 70% – 30%

Į Vokietijos rinktinę sugrįžus D.Nowitzkiui ir C.Kamanui, šios rinktinės priekinė linija tapo viena stipriausių čempionate. Tuo tikrai negali pasigirti Izraelis, kurio pagrindiniai vidurio puolėjai yra Y.Greenas ir L.Elyahu, kurių ūgis – atitinkamai vos 206 cm ir 205 cm. Nors kitose pozicijose vokiečiai ryškių žvaigždžių neturi, bet rinktinėje taip pat rungtyniaus patyrę J.Jagla, S.Hamannas, L.Staigeris, S.Schultze. Patyrusiais žaidėjais Izraelis taip pat nenusileidžia: D.Blu, Y.Halperinas, T.Bursteinas, G.Pniny. Visgi pagrindinė vokiečių pergalės priežastis bus priekinė linija, kurią sustabdyti Izraelis nėra pajėgus. Be to, Izraeliui skaudžiai atsilieps ir pagrindinio lyderio O.Casppi netektis prieš pat pirmenybes.

Kroatija – Suomija
Prognozė: 80% – 20%

Kroatijos rinktinė į Lietuvą atvyko be daugelio žaidėjų, kuriuos aistruoliai buvo įpratę matyti. Jeigu Roko Leni Ukičius rinktinei nepadės dėl patirtos traumos, tai Zorano Planiničiaus, Marko Baničiaus, Krešimiro Lončaro, Davoro Kuso buvo atsisakyta trenerio sprendimu. Visgi, kaip rodo draugiškos rungtynės, šių žaidėjų nebuvimas netrukdo siekti pergalių ir prieš stipresnes rinktines – įveiktos Serbijos ir Slovėnijos rinktinės. Kalbant apie Suomijos rinktinę, verta pažymėti, jog tai gana stabili rinktinė. Žaidžia protingą, pozicinį krepšinį, tad atrankos etape prieš portugalus ir vengrus didelių problemų neturėjo. Visgi suomiai negali pasigirti tokiu žaidėjų talentu ir ilgu atsarginių žaidėjų suoleliu, kurį turi Kroatijos rinktinė. Taigi, kroatams suomiai greičiausiai taps nesunkiu grobiu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius