Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos krepšinio čempionato žiūrovai arenose bus įsprausti į griežtų taisyklių rėmus

„EuroBasket 2011“ rengėjai daug dėmesio skiria žiūrovų ir dalyvių saugumo klausimams.
Sirgaliai ir Sėkla
Sirgaliai ir Sėkla / T.Tumalovičiaus/Reporteris.com nuotr.

Tai reiškia, kad per Europos krepšinio čempionatą bus taikomi griežti reikalavimai žiūrovams. Pasak „EuroBasket 2011“ komunikacijos vadovo Ryčio Sabo, tvarka ir žiūrovų elgesio reikalavimai per jį gali skirtis nuo to, prie ko Lietuvos krepšinio gerbėjai yra pripratę, lankydamiesi Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ar Eurolygos varžybose.

„LKL ar Eurolygos varžybas rengia lygos, o Europos pirmenybes – „FIBA Europe“, – aiškino R. Sabas. – Todėl yra šiokių tokių skirtumų. Pavyzdžiui, kitaip negu lygų rengiamose varžybose, per „FIBA Europe“ renginius draudžiama arenose prekiauti alumi.“

Skirtumų tarp to, ką gali ir ko negali žiūrovas Eurolygos ir „EuroBasket 2011“ varžybose, R. Sabas negalėjo paaiškinti. Nes elgesio taisyklės dar nėra oficialiai nustatytos: „Šiuo metu parengtas tipinis arenų lankytojų elgesio taisyklių projektas, kuris derinamas su „FIBA Europe“. Šios taisyklės galios visose arenose per „EuroBasket 2011“ čempionatą. Taisyklėmis reglamentuojama visų asmenų, esančių arenoje, elgesio tvarka.“

Anksčiau krepšinio pirmenybių organizatoriai kalbėjo, kad nebus galima ne tik įsinešti į arenas butelių, pirotechnikos priemonių ar dar ko nors, bet ir demonstruoti simbolikos, nesusijusios su čempionatu. Buvo kalbama netgi apie drabužius, papuoštus panašia simbolika.

Į klausimą, ar klubų gerbėjai galės įsinešti ir demonstruoti savo grupių ženklus, organizatoriai atsakė taip: „Sirgalių klubų atstovai, pageidaujantys į areną įsinešti klubo vėliavas, privalės gauti atskirą organizatorių leidimą. Sirgaliai, vilkintys drabužius su klubų simbolika, bus įleidžiami.“

Suprantama, draudžiama bus rasistinių, ksenofobinių ar kitokių ekstremistinių idėjų propaganda.
„Taip pat bus draudžiama platinti ir demonstruoti informacinius gaminius (plakatus, vėliavas, reklaminę produkciją ir pan.), kurie nėra susiję su renginio rėmėjais ar čempionatu“, – paaiškino R. Sabas.

Pernai pasaulio čempionate Turkijoje tarp varžybų organizatorių ir Lietuvos aistruolių buvo nesutarimų dėl būgnų. Turkai tai leisdavo, tai drausdavo Sėklos vadovaujamai kompanijai įsinešti šiuos instrumentus į arenas. R. Sabas teigia, kad šis klausimas Lietuvoje bus išspręstas.

„Lietuvos sirgalių Sėklos grupei bus sudarytos sąlygos įsinešti ir laikyti arenoje būgnus, – kalbėjo „EuroBasket 2011“ atstovas. – Tam tikslui bus suderinta asmeninės atsakomybės tvarka ir sąlygos.“

Nors krepšinio arenose, kitaip nei futbolo stadionuose, neramumų pasitaiko rečiau, „EuroBasket 2011“ organizatoriai teigia, kad saugumo klausimams jie skiria labai daug dėmesio.

„Mūsų pagrindinis tikslas, kad čempionato dalyviai ir svečiai jaustųsi saugiai, be to, saugumas yra tokia sritis, kurios priemonių nebūna per daug“, – sakė R. Sabas.

Čempionato bilietų platinimo strategija sudaryta taip, kad skirtingų komandų gerbėjai nepatektų į tuos pačius sektorius. Tiesa, šį planą gali šiek tiek pakoreguoti juodosios rinkos veiksnys. Tai, kad deficitiniai tapę bilietai į dalį rungtynių bus perparduodami spekuliantų, žino daugelis.

„Tikimės, kad tai nebus masinis reiškinys. Jei priešingų stovyklų atstovas ar atstovų atsidurs nepageidaujamose vietose ir jie kels grėsmę, ieškosime būdų, kaip juos persodinti į reikiamą pusę. Tokį problemos sprendimo būdą esame taikę ir jis efektyviai veikia. Kitu atveju teks tokias teritorijas vertinti kaip padidintos rizikos, joms skirti daugiau dėmesio bei pajėgų ir imtis visų įmanomų prevencijos priemonių“, – pasakojo R. Sabas.

Lietuva, kitaip nei dauguma kitų Europos šalių, neturi įstatymų, draudžiančių per sporto renginius nusižengusiam žiūrovui patekti į kitas rungtynes. Tai mažina pažeidimų prevencijos galimybes. Į klausimą, kaip „EuroBasket 2011“ vadovai žada įgyvendinti anksčiau pasakytą ketinimą pažeidėjų daugiau neįleisti į rungtynes, čempionato komunikacijos vadovas atsakė aptakiai: „Pažeidėjo pašalinimo iš arenos atvejus reglamentuos arenos lankytojų elgesio taisyklės. Be to, daugiausia viskas priklauso nuo pažeidimo sunkumo, jei veiksmai turės administracinės ar baudžiamosios atsakomybės požymių, tas asmuo bus besąlygiškai perduotas į teisėtvarkos pareigūnų rankas.  

Be to, Lietuvos policija glaudžiai bendradarbiauja su kitų valstybių teisėtvarkos tarnybomis. Tarptautiniai susitarimai leidžia sėkmingai keistis būtina informacija, taip pat susijusia ir su sporto sirgaliais. Šiuo metu tam skiriama labai daug dėmesio, ypač po pastarojo Lenkijos sirgalių „pasirodymo“ Kaune. Jei turėsime žinių, kad nepageidautinas asmuo ar asmenų grupė, turintys apribojimų kitoje valstybėje ar potencialiai pavojingi, ketins atvykti į Lietuvą, bus imtasi visų įmanomų priemonių, kad tai neįvyktų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius