Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanija – Prancūzija: 10 dalykų, kuriuos būtina žinoti prieš „Eurobasket 2011“ finalą

37-asis istorijoje Europos krepšinio čempionatas pasiekė kulminaciją. Liko sužaisti paskutines, tačiau pačias svarbiausias, rungtynes – mūšį dėl aukso. „Eurobasket 2011“ finale susitiks Ispanija ir Prancūzija. Portalas 15min.lt sudarė 10 dalykų sąrašą, kurį būtina žinoti prieš šį intriguojantį finalą.
Prancūzai ir ispanai kausis dėl Europos krepšinio čempionato Lietuvoje aukso
Prancūzai ir ispanai kausis dėl Europos krepšinio čempionato Lietuvoje aukso / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. Naujokai. Prancūzijos rinktinė Europos krepšinio čempionato finale žais pirmą kartą. Nors prancūzai savo sąskaitoje turi Senojo žemyno sidabrą, tačiau 1949 metais Egipte vykusiame čempionate finalo rungtynės nebuvo žaidžiamos – prizininkai paaiškėjo po grupės varžybų.

2. Tarpusavio mačai. Europos čempionatuose komandos tarpusavyje yra susitikusios 18 kartų, o statistika prancūzams yra tiesiog tragiška – vos 3 pergalės ir 15 nesėkmių. Rinktinės kartą jau žaidė ir šiame čempionate – ispanai 96:69 sutriuškino be lyderių T.Parkerio ir J.Noah žaidusius varžovus. Tiesa, kai rinktinės vienintelį kartą kovojo dėl „Eurobasket“ medalių, 2005-aisiais Serbijoje, net 98:68 pranašesni buvo prancūzai.

3. Prakeiksmas. Ispanijos krepšininkai tapti stipriausiais Europoje negalėjo net 74 metus. Jie šešis kartus buvo iškovoję sidabrą, įskaičiuojant ir pirmąjį Europos čempionatą 1935-aisiais, tačiau vis likdavo be aukso. Finalo prakeiksmą ispanai nutraukė tik 2009-aisiais Lenkijoje, kai pagaliau triumfavo finale.

4. Apginti. Ispanija bandys tapti tik ketvirtąja šalimi krepšinio istorijoje, kuri apgynė Europos čempionų titulą. Anksčiau tai pavyko tik Lietuvai (1937-39 m.) ir jau nebeegzistuojančioms Sovietų Sąjungos (1951-53, 1957-71 ir 1979-81 m.) bei Jugoslavijos (1973-77, 1989-91 ir 1995-97 m.) rinktinėms.

5. NBA. Finale kausis daugiausia NBA lygos krepšininkų į Lietuvą atsivežusios rinktinės. Ispanai ir prancūzai turi po penkis stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje praėjusiame sezone žaidusius krepšininkus. Ispanų desantas kitoje Atlanto pusėje – Pau ir Marcas Gasoliai,  Rudy Fernandezas, Jose Calderonas ir Serge Ibaka, o prancūzų – Tony Parkeris, Joakimas Noah, Nicolas Batumas, Borisas Diaw ir Kevinas Seraphinas.

6. Be intrigos. Nuo 1995 metų Europos čempionatų finalai baigiasi be dramos paskutinėmis sekundėmis – čempionas laimi 8 arba daugiau taškų. Išskyrus 2007-uosius Madride, kai rusai ispanus įveikė vienu tašku (60:59).

7. Rezultatyvumas. Per paskutinius 20 metų tik vieną kartą Europos čempione tapo rinktinė, savo gretose turėjusi rezultatyviausią pirmenybių žaidėją. Tai nutiko 2009-aisiais Lenkijoje, kai triumfavo Ispanija ir P.Gasolis (vid. 18,7 tšk.). Šiame čempionate pagal pelnytus taškus pirmauja prancūzas T.Parkeris (21,7 tšk.).

8. Serija. Tarp keturių geriausių Europos rinktinių Ispanija patenka jau septintą čempionatą iš eilės. Šešiuose iš jų ispanai žaidė finale. Įspūdinga serija tęsiasi nuo 1999 metų.

9. Šeimininkai. Tai 26 kartas per 37-ių Europos čempionatų istoriją, kai finale nežais šeimininkų rinktinė. Namuose čempionėmis šeimininkės tapo 9 kartus, tiesa, ne visada buvo žaidžiamos finalo rungtynės.

10. Medaliai. Patekę į „Eurobasket 2011“ finalą, ispanai Juanas Carlosas Navarro, Felipe Reyesas ir Pau Gasolis užsitikrino mažiausiai sidabro medalius ir pasiekė rekordą. Jiems tai buvo jau septintieji apdovanojimai su nacionaline rinktine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius