Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno viešbučiams pažadėtas rojus buvo tik iliuzija

Verslininkai nekantriai laukė Europos krepšinio čempionato, vildamiesi iš užsienio sirgalių užsidirbti gražaus pinigo. Tačiau lūkesčiai nuėjo perniek. Ypač nusivylę apgyvendinimo paslaugas teikiančių įmonių vadovai.
Viešbutis
Viešbutis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tik keliuose Kauno viešbučiuose nuo pat čempionato pradžios iki pabaigos visi kambariai užimti. Visuose kituose – kad ir šiandien už sveiku protu jau suvokiamą kainą galite užsisakyti lovą.

Tiesa, finaliniam varžybų etapui visi kambariai smarkiai padidintomis kainomis laikinosios sostinės viešbučiuose, nakvynės namuose, moteliuose buvo užsakyti jau prieš kelis mėnesius iki čempionato.

Bėdą numatė iš anksto

Daugelis verslininkų, padrąsinti įkvepiančių čempionato organizatorių kalbų, vylėsi, kad, vos prasidėjus krepšinio šventei, į šalį plūstelės užsieniečiai su storomis piniginėmis, užims visus viešbučius ir leis pinigus į kairę ir į dešinę.

Tokį optimizmą paskatino ir rinktinių gausa – pirmą kartą į Europos krepšinio čempionatą atvyko net 24 šalių nacionalinės komandos.

Deja, realybė kitokia. Užsieniečių dar reikia paieškoti, o savo rinktinę palaikyti gausiai į naująsias arenas susirenkantys lietuviai pinigų brangiai nakvynei neleidžia.

Tokia realybė nestebina viešbučių „Daugirdas“ ir „Perkūno namai“ generalinio direktoriaus Vidimanto Žeko. Jis „15min“ jau prieš Europos krepšinio čempionatą tvirtino, kad žadėto užsieniečių antplūdžio, išskyrus finalinį etapą, Kauno viešbučiuose nebus.

Anaiptol ne tiek, kiek tikėtasi, sirgalių iš kitų šalių buvo apsistoję ir per grupės rungtynes Alytuje, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose. Daugiau jų sulaukta tik dabar Vilniuje vykstančiame antrajame turnyro etape.

Eilinis renginys

Laisvės alėjoje įsikūrusio ekonominės klasės viešbučio „Metropolis“ vadovas Viktoras Šliteris neslepia – Europos krepšinio čempionatas, verslo požiūriu, niekuo nesiskiria nuo kitų mieste vykstančių tarptautinių renginių.

„Čempionatas stebuklo nepadarė. Visi tikėjosi daugiau: kad visą turnyro laikotarpį netrūks svečių, o ne tik per finalinį etapą“, – sakė V.Šliteris.

Jo teigimu, kambariai buvo užimti ir per Hanzos dienas, daug klientų sulaukta per tarptautinę šunų parodą. Rugsėjo trečiąją savaitę Kaune vyksiantys tarptautiniai renginiai – folkloro festivalis „Suklegos“ ir šokio festivalis „Aura“ – taip turėtų užtikrinti 100 proc. viešbučio užimtumą. Sparčiai rezervuojami kambariai spalio 1 d. „Žalgirio“ arenoje rengiamam Jameso Blunto koncertui.

„Metropolyje“ įrengtuose 75 kambariuose gali apsistoti 165 žmonės. Šiuo metu jo užimtumas – 50 proc. Tarp apsistojusių nėra krepšinio sirgalių.

Sulaukė net mažiau svečių

Didžiausio Kaune viešbučio „Park Inn“, kuriame vienu metu 206 kambariuose gali apsistoti 380 žmonių, vadovai taip pat netrykšta optimizmu, nors finaliniam čempionato etapui visos lovos rezervuotos dar prieš pusmetį.

„Išskyrus finalą, kitomis dienomis čempionatas mums nepadėjo. Netgi atvirkščiai – mes pirmiausia esame verslo viešbutis, o dabar visi serga krepšiniu, todėl savo verslo reikalus atidėjo vėlesniam laikui. Taigi, ir konferencijų pas mus nerengia, neapsistoja“ – svarstė „Park Inn“ generalinė direktorė Vilija Radzvilavičienė.

Savo žodžius ji iliustruoja statistika: nors rugsėjis yra vienas geriausių metų mėnesių viešbučiui, šiuo metu jo užimtumas siekia tik apie 40 proc., nors įprastai jis yra apie 10–20 proc. didesnis.

Per daug optimizmo

Sumažėjusį užimtumą rugsėjį pastebėjo ir 85 kambarius svečiams siūlančio viešbučio „Kaunas“ direktorius Šarūnas Mereckas. Vasarą jo užimtumas siekė apie 80 proc., dabar – 60 proc., tarp svečių krepšinio sirgalių nėra.

Galbūt koją pakišo pernelyg prieš čempionatą užkeltos kainos? Tokiems verslininkų veiksmams didelės įtakos turėjo Lietuvos krepšinio federacijos atstovų tikinimai, kad viso Europos čempionato metu laisvos vietos šalies viešbučiuose nė su žiburiu nerasi. Šios viltys, kaip pasirodė vėliau, neturėjo realaus pagrindo.

„Iki čempionato negavome nė vieno sirgaliaus paklausimo, kad norėtų gyventi čempionato metu pas mus. Niekas neatsiuntė užklausos dėl kainų, nebandė derėtis“, – nusivylimo neslepia Š.Mereckas. Šiuo metu kambarių kainos viešbutyje vėl yra sumažintos, tikintis pritraukti daugiau svečių.

Verslininkas kol kas nesiryžta prognozuoti, ar „Žalgirio“ arenoje vykstantys renginiai pritrauks daug užsieniečių, norinčių nakvoti miesto viešbučiuose.

Pelno nesitiki

Padoriai užsidirbti bent Kaune nebesitiki ir palapinių miestelius čempionato metu Alytuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, o dabar – Vilniuje, įrengusios bendrovės „Tent Resorts“ atstovas Vygintas Gasparavičius. Jo teigimu, miesteliuose apsistojo dešimtimis kartų mažiau žmonių nei tikėtasi prieš čempionatą.

„Kol kas Kaune turime 40 rezervacijų. Užsakyti keturi medžiaginiai nameliai. Jų planuojame pastatyti šešis. O palapinių – kiek reikės. Jų turime 400, namelių – 15“, – sakė V.Gasparavičius.

Kasdien VII forte įrengtame miestelyje Kaune turėtų nakvoti apie 50–60 žmonių. Jie turėtų atnešti užtektinai pajamų, kad ši veikla būtų bent jau nenuostolinga.

Daugiausia užsakymų sulaukta iš tikėtinų finalo dalyvių – ispanų ir graikų. Taip pat, kad ir kaip nekeista, į visus turnyro etapus ištikimai keliauja olandai, garsėjantys meile futbolui.

Pigiausiai nakvynė palapinių miestelyje – nuo 20 litų už parą – kainuos atvykstantiems su savo palapine, miegmaišiu. Jie galės naudoti miestelyje įrengtais dušais, tualetais, kitais patogumais.

Apsistoti populiariausioje dvivietėje palapinėje, su joje esančiais kilimėliais, miegmaišiais, kainuos 29 eurus (apie 100 Lt). Keturviečio medžiaginio namelio, kuriame – grindys, dviaukštės lovos,  miegmaišiai, paros kaina – 89 eurai (310 Lt), šešiaviečio – 100 eurų (350 Lt).

Rusai nuomojasi namus

Pergalingai žygiuojanti Rusijos rinktinė jau užsitikrino kelialapį į Kauną. Kartu su ja atkeliaus ir keli šimtai turtingų bei triukšmingų jos sirgalių. Rusai bilietus į Europos krepšinio čempionatą iš vietos krepšinio federacijos įsigijo vos už 15 eurų. Už šią sumą jie matys varžybas ir Vilniuje, ir Kaune. Vilniuje rusai iš anksto užsisakė vietas viešbutyje, o Kaune ketina apsistoti išsinuomotuose namuose ir butuose.

Lietuvoje dauguma Rusijos sirgalių lankosi pirmą kartą ir negalėjo atsidžiaugti vietos alumi.
„Kainos čia tikrai labai normalios, pas mus, Kazanėje, jos kur kas didesnės. Viskas čia labai gerai. Gatvėse saugu ir ramu. Nėra ko lyginti su Rusija“, – teigė sirgaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius