Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rinktinė neteko Marijono Petravičiaus – krepšininkas Europos čempionate nebežais

Dvikovos su Ispanija laukiantys Lietuvos krepšininkai šeštadienį išgirdo liūdną žinią. Komandai nebegalės padėti rimtų sveikatos problemų turintis vidurio puolėjas Marijonas Petravičius.
Marijonas Petravičius
Marijonas Petravičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį vykusios rytinės treniruotės metu krepšininkas pajautė, jog jam sunku kvėpuoti. To vakaro rungtynes su Lenkijos rinktine M.Petravičius stebėjo nuo atsarginių žaidėjų suolelio.

Iš pradžių rinktinės medikai įtarė, jog vidurio puolėjas tiesiog peršalo. Tačiau atlikti medicininiai tyrimai parodė, jog M.Petravičiaus problemos yra kur kas rimtesnės.

„Daktarai sako, kad jam mikroembolija. Išvertus į žmonių kalbą, tai reiškia, jog sportuojant plaučiuose jam susidaro kraujo krešulių. Tai pavojinga ir rizikuoti sveikata negalima“, – portalui 15min.lt šeštadienį sakė rinktinės atstovas Linas Kunigėlis.

Anot jo, M.Petravičius sportuoti negalės mėnesį, todėl šiame Europos krepšinio čempionate komandai tikrai padėti jau nebegalės. „Labai liūdnos žinios. Visi čia šoke“, – padėtį rinktinės stovykloje komentavo L.Kunigėlis.

Papildyta: Iškritus M.Petravičiui pergalingai Europos krepšinio čempionate kol kas žygiuojanti rinktinė bus priversta remtis 11 žaidėjų. Į sudėtį įtraukti naujo krepšininko nebeįmanoma. „Paskutinė diena, kada buvo galima daryti pakeitimus sudėtyje – buvo rugpjūčio 30 diena“, – teigė L.Kunigėlis.

Draugiškų rungtynių maratone vidurio puolėjas buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinės krepšininkas. Tiesa, prasidėjus Europos čempionato kovoms M.Petravičiaus indėlis į komandos pergales sumažėjo. Mače su Didžiąja Britanija krepšininkas surinko 4 taškus ir atkovojo 3 kamuolius, o dvikovoje su turkais pasižymėjo 5 taškais.

Papildyta: Mikroembolija – itin pavojinga liga. Kalbant medicininiais terminais, tai yra plautinio kamieno arba jo šakų vienkartinis ar pasikartojantis užsikimšimas krešuliais, kurie iki plaučių atkeliauja iš kojų ar dubens venų.

Krešuliui užkimšus vieną iš plautinio kamieno šakų, kraujotaka į plaučius žymiai sumažėja, o į patį kamieną – nutrūksta visiškai. Nors kvėpavimas nesustoja, jis tampa visiškai nebeefektyvus, nes deguonis nebepatenka į kraują. Paprastas žmogus, susirgęs lengva šios ligos forma, tiesiog jaučia diskomfortą. Tačiau krepšininkui ši diagnozė reiškia vieną – gyvenimą be sporto.

Faktas, kad mikroembolija susirgo profesionalus sportininkas, yra gana neįprastas, mat dažniausiai šia liga suserga fiziškai neaktyvūs, daug gulintys žmonės.

Ligonio būklės sunkumas priklauso nuo to, kokį plaučių plotą būna apėmusi liga. Kuo stambesnis krešulys, tuo stambesnė kraujagyslė būna užkemšama ir nukenčia didesnis plaučių plotas, ir tuo paciento simptomai būna ryškesni ir vystosi greičiau.

Ši liga yra itin pavojinga. Įvykus masyviai plaučių arterijos embolijai, žmogus ima dūsti, pamėlynuoja, išpampsta kaklo venos, nukrenta spaudimas, gali atsirasti traukuliai ir dingti sąmonė. Rimtos embolijos atveju žmonės paprastai neišgyvena.

Mikroembolija paprastai gydoma taikant deguonies terapiją ir krešulį tirpdant specialiomis  medžiagomis. Jeigu krešulys būna stambus, kartais jį tenka pašalinti specialiais zondais, į žmogaus kūną įvedamais per veną. Praktiškai visuomet pacientai gydomi heparinu – šis preparatas efektyviai mažina kraujo krešėjimą.

Dar papildyta: Rinktinės gydytojų štabas oficialiai patvirtino, kad atlikus tyrimus Kauno klinikose, Marijonui Petravičiui buvo nustatyta plaučių mikroembolija.

„Kaip bebūtų liūdna, tai reiškia, kad Marijonui šis Europos čempionatas jau baigėsi“, – sakė rinktinės gydytojas Rimtautas Gudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius