Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makedonijos rinktinė – varžovas, kurį privalome įveikti

Makedonijos rinktinės pasirodymas neabejotinai tapo didžiausia Lietuvoje vykstančio Europos čempionato sensacija. Tačiau dabar stebuklų metas baigėsi. Pačias svarbiausias turnyro rungtynes trečiadienį žaisiančiai Lietuvos rinktinei įveikti krepšinio nykštukais pramintus makedonus yra tiesiog būtina.
Makedonų džiaugsmas
Makedonų džiaugsmas / „Scanpix“ nuotr.

Solidų įskaitinių taškų kraitį į antrąjį etapą atsinešusi Makedonijos rinktinė sugebėjo užimti antrąją F grupės vietą. Nekalbant apie solidų žaidimą demonstruojančią Rusijos rinktinę, treti likę graikai bei paskutiniai į nuvažiuojantį ketvirtfinalio traukinį įšokę slovėnai makedonus lenkia aukštesnio lygio krepšininkų bei tuo pačiu – ir potencialo kiekiu.

Tik trečiojoje E grupės vietoje likusios Lietuvos rinktinės ketvirtfinalyje laukiančius makedonus galima drąsiai vadinti pačiu palankiausiu priešininku iš visų iš F grupės į antrąjį etapą prasibrovusių rinktinių.

Sprendimas pasiteisino

Kadaise Europos krepšinio arenose spindėjusiems Petarui Naumoskiui bei Vrbicai Stefanovui sportbačius pakabinus ant vinies, lygiavertės pamainos šioms žvaigždėms Makedonijoje neatsirado. Vos 2 mln. gyventojų turinčios valstybės krepšinio funkcionieriai buvo priversti priimti prieštaringai vertintą sprendimą – Makedonijos pilietybė buvo suteikta Eurolygoje suspindusiai 178 cm ūgio žvaigždei iš JAV.

Sienos „Montepaschi“ klubui šiuo metu atstovaujantis Bo McCalebbas Makedonijos krepšinio funkcionierių lūkesčius pateisino su kaupu. Reaktyviniu greičiu pasižymintis įžaidėjas iškart tapo komandos lyderiu.

FIBA/Liusjeno Kulbbio nuotr./Bo Mccalebbas
FIBA/Liusjeno Kulbbio nuotr./Bo Mccalebbas

Kartu su po daugiau nei 21 tašką pelnančiu ir po 4 rezultatyvius perdavimus per mačą atliekančiu B.McCalebbu Makedonijos rinktinę į priekį veda garsiuose Eurolygos klubuose daug metų rungtyniaujantis gynėjas Vlado Ilievskis bei puikia koordinacija ir minkštu metimu galintis pasigirti milžinas Pero Antičius.

Lygino su vokiečiais

Sustabdyti trimis kertiniais žaidėjais besiremiančią ekipą yra kur kas lengviau nei įveikti lygiavertę sudėtį turinčią komandą, kurioje gali iššauti bet kas. Su šiuo teiginiu sutikęs krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas, analizuodamas Makedonijos krepšininkų žaidimą, šią rinktinę lygino su lietuvių jau įveiktais vokiečiais.

„Mes matėme Vokietijos rinktinę, kurioje realiai žaidžia tik 4 žaidėjai. Visi kiti į krepšį beveik nežiūri ir aikštėje atlieka kitas funkcijas. Šia prasme Makedonijos rinktinė yra panaši į vokiečius. B.McCalebbas yra mažas krepšininkas, neturintis stabilaus ir patikimo metimo iš toli. Aišku, jis yra techniškas bei vikrus, tad sustabdyti jį yra sunku. V.Ilievskis yra Eurolygos lygio krepšininkas, žaidęs geruose klubuose. Tačiau aš jį laikau pakankamai vienpusišku žaidėju, mėgstančiu veržtis pro kairę ir tik retkarčiais metančiu iš toli, – teigė R.Paulauskas. – Manau, kad lietuviai, stabdydami šiuos krepšininkus, didelių bėdų neturės. Kiti komandos žaidėjai taip pat yra pavojingi, tačiau aš nemanau, kad ši komanda gali prilygti Lietuvai.“

Pergalės nieko nereiškia

Tai, kad makedonai laimėjo prieš beveik visus, tikrai dar nieko nereiškia, – tvirtino Rūtenis Palauskas.Tęsdamas savo mintis apie Makedonijos rinktinę, krepšinio specialistas pabrėžė, jog tiek ir pirmajame, tiek ir antrajame čempionato etape makedonų varžovai buvo silpnesni už tuos, su kuriais teko kautis Lietuvos rinktinei.

„Tai, kad makedonai laimėjo prieš beveik visus, tikrai dar nieko nereiškia, – tvirtino R.Palauskas, pridūręs, jog ši komanda lietuviams yra kur kas parankesnis varžovas nei Rusija. – Lietuvos rinktinė jau žaidžia brandžiai ir turi daug stiprių vietų. Jei makedonai žais pačias geriausias rungtynes, o lietuviai žais tiktai geras rungtynes, Lietuvos rinktinė tikrai laimės.“

Lietuvių rezervas – žaidimas „du prieš du“

Kalbėdamas apie Lietuvos rinktinę, specialistas atkreipė dėmesį, jog čempionato šeimininkė jau demonstruoja stabilų žaidimą.

„Rinktinė sugeba žaisti intensyviai, puolime yra užtektinai greičio bei aštrumo. Vyrams jau pavyksta panaudoti fizinį kontaktą, jie gerai kovoja dėl atšokusių kamuolių. Palyginus su pasiruošimo etapu, krepšininkai smarkiai sumažino klaidų skaičių. Tiesa, komanda dar turi ir rezervų. Tarkime, ketvirtojo rungtynių su vokiečiais kėlinuko metu Šarūno Jasikevičiaus ir Jono Valančiūno duetas pelnė 20 taškų. Šiuos žaidėjus ir jų žaidimą „du prieš du“ galima išnaudoti dar labiau. Tai labai praplėstų komandos taktinį arsenalą“, – tvirtino R.Palauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius