Netgi pergalės džiaugsmą nustelbusi Davido Blatto istorija apie Kęstutį Kemzūrą

Rusijos nacionalinės komandos vyriausiasis treneris Davidas Blattas Lietuvoje dažniausiai jaučiasi labai maloniai. Ypač po tokių pergalių kaip prieš Lietuvos rinktinę.
Davidas Blattas
Davidas Blattas / BFL nuotr.

„Kaip sekasi?“, – lietuviškai į spaudos konferenciją susirinkusių žurnalistų klausė D.Blattas.

„Labai tikiuosi, kad nors vienas žurnalistas užduos man klausimą, nes negalėčiau palikti Lietuvą taip ir neatsakęs nė į vieną jūsų klausimą“, – baigęs savo ypatingą istoriją apie bendradarbiavimo su K.Kemzūra pradžią juokavo specialistas.

Išgirdęs pirmąjį klausimą D.Blattas iš laimės sušuko: „Ačiū!“

Pasamdyti Kemzūrą užteko 5 minučių pokalbio

Spaudos konferencijoje pagrindiniu žydų kilmės amerikiečio komentaro akcentu tapo ne tai, kas susiję su pergale prieš Lietuvą, bet istorija apie Kęstutį Kemzūrą – vieną iš savo mokinių.

Būtent vienų iš pirmųjų krepšinio trenerio paslapčių dabartinis Lietuvos nacionalinės komandos vairininkas K.Kemzūra mokėsi iš D.Blatto. Pastarasis jauną specialistą dirbti asistentu pakvietė 2004 metais, kuomet tapo vyriausiuoju turtingo Sankt Peterburgo „Dinamo“ klubo treneriu.

„Tai buvo kiek ironiška, nes buvau amerikietis žydų kilmės treneris, persikėlęs į Rusiją“, – prisiminė D.Blattas.

Atvykus į Rusiją buvusiam Tel Avivo „Maccabi“ asistentui reikėjo ieškoti pagalbininkų. Tarp kandidatų atsidūrė K.Kemzūros pavardė.

„Įdomiausia, kad jam paskambinęs, jau per pirmąsias penkias pokalbio minutes supratau, kad tai tas žmogus, kurio man reikia“, – tikino Rusijos ekipos strategas.

„Pokalbio metu jam pasakiau: gerai, užtenka kalbėti, tu esi tas žmogus, kurio man reikia. Ar priimsi mano pasiūlymą? Kęstas atsakė, jog jam dar reikia pagalvoti, pasitarti su šeima. O aš jam atšoviau: gerai, galvok, bet per 24 valandas pasakyk man tik viena – taip arba ne“, – puikia istorija su žurnalistais dalijosi charizmatiškasis D.Blattas.

K.Kemzūros atsakymas buvo teigiamas. Taip jau atsitiko, jog D.Blattas kartu su K.Kemzūra bendradarbiavo trejus metus. Pirmąjį sezoną kartu treneriai praleido Rusijoje, o kitus dvejus metus vadovavo jau Trevizo „Benetton“ žaidėjams.

D.Blatto ir K.Kemzūros dueto rezultatai nekėlė abejonių – su „Dinamo“ laimėta FIBA Europos taurė, su „Benetton“ iškovoti Italijos čempionų vardai. Vėliau kolegų keliai visgi išsiskyrė – D.Blattas tapo Stambulo „Efes Pilsen“ vyriausiuoju treneriu, o daug patirties įgijęs K.Kemzūra galiausiai tapo pagrindiniu dirigentu ir stojo prie Maskvos srities „Chimki“ vairo.

Laiko geresniu už save

Nepaisant to, kad pagrindinis generolas „Dinamo“ ir „Benetton“ klubuose buvo D.Blattas, nepaisant netgi Europos čempionų vardo 2007 m. su Rusijos rinktine bei dviejų geriausio metų trenerio titulų Rusijoje ir Italijoje, amerikietis turi savo nuomonę apie jo lyginimą su K.Kemzūra.

„Turiu pripažinti, kad Kęstas yra geresnis treneris už mane“, – buvusį savo kolegą liaupsino D.Blattas.

D.Blatto ir K.Kemzūros santykiai išties palieka puikų įspūdį. Dar prieš Rusijos ir Lietuvos akistatą aikštėje abu specialistai ilgiau nei įprasta persimetė daugiau nei keliais žodžiais. Po rungtynių spaudos konferencijoje jie taip pat vienas su kitu juokavo kaip seni geri draugai.

Visgi pats K.Kemzūra nesutiko su D.Blatto nuomone, jog lietuvis yra geresnis strategas.

„Mano kolega pasakė daug komplimentų, bet kadangi yra mano draugas, jis nėra objektyvus. Žinau viena – jis vienas geriausių Europoje“, – Rusų vairininkui gerų žodžių negailėjo ir K.Kemzūra.

Dabar D.Blattas turi kuo džiaugtis – jo mokinys eina teisingu keliu. Didžiausias K.Kemzūros laimėjimas – bronzos medaliai 2010 m. pasaulio čempionate Turkijoje su gerokai nukraujavusia ir nuvertinta Lietuvos rinktine. Mokiniui iki savo mokytojo liko ne tiek jau daug – bent vienu žingsniu prie D.Blatto lietuvių strategas gali priartėti jau po artėjančio Europos čempionato Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius