Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmųjų rungtynių jaudulys: ar jis nesutrukdys sėkmingai startuoti?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau 21 val. pradės kovą Europos čempionate. Nors oficialiai Senojo žemyno pirmenybės dviem rungtynėmis tarp ispanų ir lenkų bei serbų ir italų startuos 15 val. 15 min., mūsų šalies krepšinio gerbėjai labiausiai laukia būtent pirmojo Kęstučio Kemzūros auklėtinių pasirodymo.
Robertas Javtokas
Robertas Javtokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmieji susitikimai Europos čempionatuose visuomet būna ypatingi. Portalas Krepsinis.net siūlo prisiminti Lietuvos rinktinės startus Senojo žemyno pirmenybėse.

Skaičiai – lietuvių pusėje

Atgavusi nepriklausomybę Lietuva Europos čempionatuose iš viso dalyvavo aštuonis kartus – nuo 1995-ųjų. Iš aštuonių pirmųjų rungtynių lietuviai laimėjo šešis sykius.

Įdomu, kad per paskutiniąsias tris Senojo žemyno pirmenybes mūsiškiai čempionate startavo rungtynėmis su Turkija. Pirmieji du kartai 2005 bei 2007 metais buvo sėkmingi (87:75 ir 86:69), tačiau pastarąjį sykį turnyre Lenkijoje Ramūno Butauto kariauna pralaimėjo 76:84.

Ankstesnių čempionatų pradžioje tvarkaraštis mūsiškius suvedė su Latvija (92:91), Ukraina (82:60), Čekija (62:78), Izraeliu (75:60) ir Graikija (96:82).

Tiesa, nors skaičiai Lietuvos krepšininkų pusėje, pirmosios rungtynės tarptautiniuose turnyruose nacionalinei komandai dažniausiai būna itin nervingos ir sunkios. Papildomą įtampą sukuria pirmosios pergalės svarba, o lietuvių padėtį gali apsunkinti papildomas spaudimas – rinktinė yra čempionate šeimininkė.

Visgi kaip čempionato šeimininkė Lietuva pirmąjį išbandymą praeityje išlaikydavo sėkmingai. Mūsų šalyje rengtose pirmenybėse 1939 metais tautiečiai 37:36 palaužė Latviją.

„Gera pradžia – pusė darbo“ beveik pasitvirtina

Patarlė „gera pradžia – pusė darbo“ Lietuvos rinktinei ne visuomet pasitvirtindavo. Tiesa, penkiais atvejais iš šešių pergalė pirmajame susitikime dažniausiai atnešdavo sėkmę.

Visais atvejais, išskyrus 2001 m. Europos čempionatą Turkijoje, pirmąjį mačą laimėję lietuviai turnyre žengdavo toli. Pergalė pirmenybių starte, remiantis istorija, atnešė mažiausiai šeštąją vietą (1997 m.). Tuo tarpu vienąkart lietuviai po laimėtų pirmųjų rungtynių liko penkti (2005 m.), kartą – treti (2007 m.), sykį – antri (1995 m.) ir kartą tapo čempionais (2003 m.).

Pralaimėjimo scenarijus susiklostė skirtingai. Prieš dvejus metus Lenkijoje pralaimėję turkams lietuviai čempionate patyrė fiasko ir pasidalijo 11–12 vietas. Vis dėlto 1999 m., kuomet mūsiškiai suklupo prieš Čekiją, Lietuva nužygiavo pakankamai toli ir užėmė penktą vietą.

Pergalė sėkmingo čempionato negarantuoja, tačiau viena aišku – sėkmingai pažymėtas startas pakelia ūpą komandai ir tuo pačiu sumažina įtampą, kuri pasireiškia dėl pirmosios pergalės svarbos.

Pirmosiose rungtynėse – it naujoko jaudulys

Kad pirmieji mačai svarbiausiuose turnyruose visuomet būna ypatingi, sutinka ir Lietuvos rinktinės atstovai. Prieš 2011 m. Senojo žemyno pirmenybes Lietuvoje savo mintimis dalijosi Šarūnas Jasikevičius bei Kęstutis Kemzūra.

Š.Jasikevičiui pirmieji susitikimai – tarsi visiškai nauja patirtis. Toks jausmas sukuria ypatingą rungtynių atmosferą.

„Viskas nauja: ir nervai, ir pralaimėti nebūtų malonu. Jos visada būna specifinės ir nelengvos. Reikia susikaupti visas 40 minučių, kad rezultatas būtų pozityvus“, – teigė Š.Jasikevičius.

Tuo tarpu K.Kemzūra pritarė, kad pirmųjų rungtynių svarbą dar labiau apsunkina ir šeimininkų vardas.

„Jos būna sunkios todėl, kad jos ir yra pirmos bei todėl, jog mes žaidžiame namuose. Beje, mums draugiškų rungtynių ciklas nebuvo pats sėkmingiausias. Juk visi laukia tik pergalės ir norime mes to ar ne, tai kažkiek slegia. Mūsų varžovų niekas nevadina favoritais, tad jų tokia psichologinė našta neslegia“, – pasakojo K.Kemzūra.

Ar papildomi faktoriai nepakiš mūsiškiams kojos sėkmingai pradėti čempionatą, sužinosime vėlų trečiadienio vakarą. Tačiau reikia nepamiršti, kad pirmųjų rungtynių jaudulys veikia ne tik mus, bet ir visus kitus 23 Senojo žemyno pirmenybių dalyvius bei pirmuosius mūsų varžovus – Didžiosios Britanijos krepšininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius