Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Europos čempionatą Lietuvos krepšininkai pamiršta cepelinus

Norint siekti gerų rezultatų sporto srityje, reikia ne tik daug treniruotis, bet ir sveikai maitintis. Taip kalbančius trenerius girdi ne tik pirmuosius žingsnius sporte žengiantys vaikai, bet ir šiuo metu Palangoje prakaitą liejantys Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės kandidatai. Artėjant Europos krepšinio čempionatui „Sporto žmonės“ nusprendė pasidomėti tuo, kas yra neatsiejama sudėtinė rinktinės pergalių dalis, ir žvilgtelėjo į krepšininkų valgiaraštį.
Lietuvos krepšinio rinktinės stovykla
Lietuvos krepšinio rinktinės stovykla. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Maistas kaip benzinas

Tikriausiai retas Lietuvos krepšinio sirgalius susimąsto, kiek daug įtakos rinktinės pasirodymams krepšinio čempionatuose turi nepriekaištingai sudarytas valgiaraštis. Tuo, kad Lietuvos rinktinės krepšininkai sveikai maitintųsi, būtų sotūs ir kupini energijos, rūpinasi rinktinės gydytojas Vytenis Trumpickas. Kartu su kolega Rimtautu Gudu specialistas rinktinėje dirbti pradėjo 2007 metais, kai komanda rengėsi Ispanijoje vykusioms Europos krepšinio pirmenybėms. Tąsyk Ramūno Butauto ir Rimo Kurtinaičio vadovaujama Lietuvos krepšinio rinktinė užėmė trečią vietą ir iškovojo bronzos medalius.

Anot V.Trumpicko, Lietuvos rinktinės valgiaraštis nėra nei unikalus, nei labai ypatingas, o jame esantys patiekalai beveik nesiskiria nuo kitų rinktinių sudaryto valgiaraščio. Rinktinės gydytojo teigimu, panašiai maitinasi beveik visi sportu užsiimantys žmonės. Specialiai sportininkams sudaryto valgiaraščio esmė – užtikrinti pakankamai kaloringą, tačiau greitai virškinamą maistą. Tai reikalinga tam, kad pavalgę krepšininkai gebėtų greitai pasisavinti kūnui reikalingas medžiagas ir toliau kokybiškai dirbti treniruotėse.

„Valgomą maistą būtų galima sulyginti su pilamu į mašinas benzinu. Kokį benziną pili, taip mašina ir važiuoja. Maistas yra pagrindinis energijos šaltinis. Jei žaidėjams bus duodamas riebus, sunkiai virškinamas maistas, jiems pavalgius bus sunku bėgioti. Žaidėjai jausis aptingę, prastai treniruosis. Sunku įvertinti, kiek prie pergalių prisideda tinkama mityba, bet ji daro didžiulę įtaką“, – apie mitybos principus kalbėjo V.Trumpickas.

Kiaulienai ir bulvėms – raudona šviesa

Jei į sirgalių rankas patektų rinktinės krepšininkams sudarytas valgiaraštis, daugelis liktų nustebę jo turiniu. Taip nutiktų todėl, kad jame nėra patiekalų iš kiaulienos ar bulvių. Vietoj to, Lietuvos garbę ginantys vyrai gali rinktis valgius iš vištienos, kalakutienos, veršienos ar jautienos. Be to, maisto Lietuvos rinktinės stovykloje niekada netrūksta. Pusryčius, pietus, pavakarius ir vakarienę valgantiems krepšininkams visuomet yra paruošiamas švediškas stalas, o jei šis ištuštėtų, virėjai visuomet yra pasiruošę jį padengti iš naujo.

„Maisto kiekis krepšininkams nėra normuojamas. Stovyklose ir čempionatuose visada stovi švediškas stalas, o nuo jo žaidėjai kiek nori, tiek valgo. Kiekvienas žmogus pats geriausiai jaučia savo organizmą, savo poreikius. Pagaliau visi jie yra tikri savo srities profesionalai, daug metų sportuoja ir žino, kiek turi valgyti“, – sako specialistas.

Turės savo virėją

Daugelis krepšinio rinktinių į svetimose šalyse vykstančius čempionatus vežasi ir savo virėjus, kurie rūpinasi sportininkams patiekiamo maisto paruošimu ir kokybe. Lietuvos rinktinė iki šiol tokio specialisto savo komandoje neturėjo. Nors žaidžiant namuose tai atrodytų nereikalinga, šiais metais krepšininkai turės ir šią prabangą. „Rinktinės virėjo mes niekada neturėjome, tačiau šiemet į čempionatą atsivešime virėją iš Kauno viešbučio. Ten labai dažnai gyvename, pripratome prie ten ruošiamo maisto, kuris mums labai patiko. Nenorime, kad Panevėžyje kiltų net menkiausių problemų, galinčių komplikuoti krepšininkų pasirengimą rungtynėms“, – paaiškino V.Trumpickas.

Lietuvoje vyksiančiam Europos čempionatui besirengiantiems rinktinės nariams taip pat yra nurodyti ir konkretus gėrimų bei desertų, kuriais galima mėgautis, asortimentas. Valgydami krepšininkai gali rinktis iš 6 rūšių sulčių, be to, yra patiekiamas vanduo su citrina. Šis gėrimas, anot mitybos specialisto, krepšinio profesionalų yra geriamas dažniausiai. Su gėrimais kandidatai į nacionalinę rinktinę taip pat gauna ir gausybę sportininkams reikalingų papildų. Juos V.Trumpickas kiekvienam krepšininkui pritaiko pagal kraujo grupę. Siekiant reguliuoti svorį, kai kuriems rinktinės kandidatams yra plakami ir baltymų kokteliai, skiriama kitokių vitaminų.

Krepšininkai valgo kartu

Griežtas maisto asortimentas, konkrečios valgio patiekimo valandos. Gali pasirodyti, kad tvarka rinktinėje nelabai skiriasi nuo tvarkos kariuomenėje. Tačiau rinktinės gydytojas su tuo nesutinka. V.Trumpicko teigimu, kartais krepšininkus reikia palepinti ir bandelėmis ar pyragais, o laisvu laiku tarp treniruočių stovyklų krepšininkai tikrai atsivalgo to, ko negali gauti rinktinėje. „Yra laisvos dienos, kai krepšininkai nesitreniruoja, važiuoja namo. Ten jie valgo viską, ką nori. Valgo ir šašlykus, ir cepelinus. Juk neįmanoma kontroliuoti, kad krepšininkas namie valgytų tik tai, kas rekomenduotina. Kartais ir rinktinės stovykloje pasitaiko netikėtumų. Plaukia komanda kokiu laivu, tai gauna ir žuvies rūkytos, ir ungurio pavalgyti“, – pasakojo rinktinės gydytojas.

Keturis kartus per dieną stovyklose besimaitinantys rinktinės vyrai visada valgo kartu. Tokios yra komandos vidaus taisyklės. Kartu su krepšininkais valgo ir kiti komandos nariai – ne tik treneriai ar masažuotojai, bet ir techninis personalas. Kartu valgyti nėra leidžiama tik į stovyklas atvažiavusioms krepšininkų šeimoms. Joms dažniausiai šalia yra pastatomi stalai.

Krepšininkai tokia tvarka nesiskundžia. Kaip teigia V.Trumpickas, tokia mitybos praktika yra taikoma jau daugelį metų, o keičiantis rinktinių žaidėjams valgiaraštis nėra keičiamas. Jei žaidėjai pageidauja, į valgiaraštį gali būti įtraukti papildomi, sportuoti netrukdantys gaminiai. „Mes gerai pažįstame kiekvieną žaidėją ir žinome jo pageidavimus, kas jam patinka. Vienas krepšininkas pageidauja, kad ant stalo būtų medaus, razinų. Kiti mėgsta vaisius, prašo, kad visada būtų įvairių vaisių. Tai natūralu“, – pasakoja rinktinės gydytojas.

Mindaugas KUZMINSKAS:

Rinktinės stovykloje maistas yra skirtas būtent sportininkams, nėra ką ir pridurti. Nėra riebalų, vien vištiena, jokios kiaulienos ar bulvių. Taip pat populiarūs ryžiai ir makaronai. Maistas skanus. Nemanau, kad kas nors galėtų juo skųstis. Žinoma, krepšininkų mityba laisvalaikiu ir rinktinėje skiriasi. Reikia pripažinti, kad per atostogas maistas būna įvairesnis. Kartais nuvažiuoji prie ežero, o ten ne vieną šašlyką reikia suvalgyti. Žinoma, jei esi atsakingas, stengiesi nevalgyti to, kas gali pakenkti, nes nereikalingo svorio labai sunku atsikratyti. Tiesa, kartą ir rinktinėje gavome skanėsto. Buvo patiekti šaltibarščiai ir keletas bulvių prie jų. Tai buvo didžiausia šventė.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius