-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI: norint „EuroBasket 2011“ metu nuomoti būstą sirgaliams reikia įsigyti verslo liudijimą ir susimokėti mokesčius

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI prie FM), atsižvelgdama į išaugusį patalpų nuomos ir apgyvendinimo paslaugų poreikį, informuoja, kad gyventojai, norintys Europos vyrų krepšinio čempionato („EuroBasket 2011“) metu už atlygį nuomoti patalpas ar teikti apgyvendinimo paslaugas, tai gali daryti įsigiję verslo liudijimą ir sumokėję fiksuotą pajamų mokestį iš anksto arba metams pasibaigus, iki 2012 m. gegužės 2 d. deklaruodami šiųmetes pajamas ir sumokėdami 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.
Mokesčiai
Mokesčiai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorius Dainoras Bradauskas teigia, kad verslo liudijimai gali būti išduodami pageidaujamam paslaugų teikimo laikotarpiui, bet ne trumpesniam kaip 5 dienų, kurios nebūtinai turi eiti paeiliui. 

Mokesčių inspekcija informuoja, kad patalpų nuoma ir apgyvendinimo paslaugos yra skirtingos veiklos rūšys. Jų įregistravimas ir mokesčiai taip pat yra nevienodi. Jeigu gyventojas patalpas nuomoja tik gyventojams, jis gali įsigyti patalpų nuomos verslo liudijimą „Patalpų nuoma“ (veiklos rūšis, suteikianti teisę teikti šias paslaugas tik gyventojams ir draudžianti teikti paslaugas įmonėms), sumokėdamas fiksuoto dydžio pajamų mokestį.

Jeigu krepšinio aistruoliams gyventojas išnuomos patalpas neįsigijęs patalpų nuomos verslo liudijimo, tai 2011 metais gautas pajamas jis privalės deklaruoti (teikdamas metinę gyventojo pajamų deklaraciją) ir 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM) sumokėti metams pasibaigus – iki 2012 metų gegužės 2 dienos.

Teikti krepšinio sirgaliams apgyvendinimo paslaugas galima ir įsigijus apgyvendinimo paslaugų verslo liudijimą, t.y. arba „Apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimas“, arba „Apgyvendinimo paslaugų (kaimo turizmo paslaugos) teikimas“. Atkreipiame dėmesį, kad šiuo atveju turi būti įvykdyti ir Turizmo įstatymo keliami reikalavimai.

Kadangi nuo 2010 m. sausio 1 d. gyventojų nekilnojamojo turto nuoma nebepriskiriama individualiai veiklai, įsigyjant verslo liudijimą „Patalpų nuoma“ tereikia sumokėti savivaldybės tarybos nustatytą fiksuoto dydžio pajamų mokestį, o vykdant individualią veiklą su verslo liudijimu „Apgyvendinimo paslaugos“ mokamas fiksuoto dydžio pajamų mokestis, privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio sveikatos draudimo įmokos (prievolė deklaruoti pajamas išlieka visais atvejais).

„Verslo liudijimą įsigijęs gyventojas pajamoms apskaityti privalo naudoti pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą, o paslaugų gavėjams pageidaujant, išrašyti pirkimo-pardavimo kvitą. Nuo 2011 m. sausio 1 d. verslo liudijimus įsigiję gyventojai pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalus, pirkimo-pardavimo kvitus gali pasigaminti ar įsigyti blankų leidyklų parduotuvėse“, – pažymi D.Bradauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius