-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 04

Artėjantis pasaulio futbolo čempionatas kelia vis didesnį nepasitenkinimą Afrikoje

Sprendimas surengti pasaulio futbolo čempionatą Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) anksčiau sulaukė didelio pritarimo ir vilčių, kad tai padės kiek atsigauti ir Afrikos šalims. Tačiau, kaip skelbia „The Independent“, jau dabar aiškėja, kad čempionatas vargu ar smarkiai padės skurdžiausio pasaulio žemyno žmonėms.
pasigirsta vis daugiau kritikos, kad čempionate nėra vietos sirgaliams iš Afrikos
Pasigirsta vis daugiau kritikos, kad čempionate nėra vietos sirgaliams iš Afrikos / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Futbolas Afrika

Nors dar visai neseniai skelbta, kad pasaulio futbolo čempionatas sukurs šventę ir Afrikos žmonėms, jau dabar akivaizdu, kad tai iš tiesų yra pramoga turtingiesiems, rašoma „The Independent.“

Panašu, kad iš čempionato negalės pasipelnyti smulkieji PAR prekybininkai, nors iš pradžių manyta, kad čempionatas duos puikų uždarbį visiems prekybininkams. Visų dešimties stadionų, kuriuose vyks futbolo kovos, apylinkėse bus neleidžiama prekiauti gatvės prekiautojams. Akivaizdu, kad taip FIFA mėgina ginti savo rėmėjų, tokių kaip „Coca Cola“ interesus. Iškilo klausimas, ar bus leista sukurti naujus visuomeninio transporto maršrutus, mat nenorima pyktis su įtakingais transporto sindikatais.

Nors FIFA po čempionato PAR iš gauto pelno žada įkurti 20 futbolo mokyklų, o rungtynių transliacijos neabejotinai reklamuos šalį, abejojama, ar tai smarkiai paveiks Afrikos įvaizdį, o iš šalies biudžeto skirti milijardai, skirti čempionato rengimui, žymiai tikslingiau būtų panaudoti darbo vietų sukūrimui. Tiesa, kiti kritikai teigia, kad pinigai, kurie buvo skirti stadionų statybai, padėjo sukurti daug darbo vietų ir padėjo PAR išvengti didesnės recesijos.

Paaiškėjo ir tai, kad daugelis Afrikos sirgalių neturėjo galimybių įsigyti bilietų į varžybas. Mat vienas iš didžiausių čempionato rėmėjų yra „Visa“, tad ilgai FIFA  bilietus į rungtynes pardavinėjo tik internete. Tik balandžio 15 dieną dėl ne itin didelės paklausos buvo pradėta pardavinėti bilietus ir kasose. „The Independent“ skelbia, kad dėl to tik 11 tūkst. afrikiečių už PAR ribų įsigijo bilietus į čempionatą, nors Pasaulio futbolo čempionate žais rekordinis skaičius komandų iš šio žemyno – šešios. Laikraštis pažymi, kad daugelis afrikiečių futbolo gerbėjų neturi nei interneto, nei kreditinių kortelių.

Beje, FIFA daugybėje Europos miestų, norėdama pagerinti bilietų pardavimus, organizuoja „sirgalių šventes“, tačiau nei viena tokia nebuvo suorganizuota Afrikos žemyne už PAR ribų.

Nepasitenkinimą reiškia ir Pietų Afrikos atlikėjai. Jie kviečia boikotuoti labdaros tikslais rengiamą koncertą, pajamos iš kurio bus skirtos futbolo mokyklų statymui – muzikantų teigimu, keista, kad pajamos renkamos tokiu būdu, nors FIFA iš čempionato ir taip užsidirbs milžiniškas sumas. Nepasitenkinimą kelia ir tai, kad čia koncertuos vos trys atlikėjai iš PAR, o daugiausia muzikantų bus iš JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius