Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 priežasčių, kodėl verta namuose auginti šunį

Kūdikiai, augantys namuose, kuriuose yra ir šuo, rečiau kosėja ir sloguoja, rečiau serga virusiniu plaučių uždegimu. Taip pat turi didesnius šansus išvengti alergijų ir astmos. Priežasčių įsigyti šunį yra ir daugiau, o svarbiausia – šie gyvūnai savo šeimininkams dovanoja itin daug meilės, rašo wyborcza.pl.
Lietus
Šuo / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Šuo

Priežasčių, kodėl namuose gera turėti šunį, yra begalės. Jų buvimas šalia mažina kraujo spaudimą bei širdies smūgio riziką. Atlikti tyrimai rodo, kad šunų šeimininkų, palyginti su šių keturkojų neturinčiais, kraujo spaudimas ir cholesterolio kiekis yra mažesnis, tad jie turi daugiau šansų išvengti širdies smūgio ar išgyventi jį patyrę. Kas taip teigiamai veikia? Pasirodo, reguliarūs pasivaikščiojimais ir faktas, kad šuns draugija ramina.

Saugo vaikus nuo ligų

Antras dalykas – saugo vaikus nuo ligų. Jeigu planuojate turėti vaikų, neatsisakykite šuns, nes kūdikis, augantis namuose kartu su šunimi, rečiau kosės, sloguos, sirgs virusiniu plaučių uždegimu. Taip pat turės didesnius šansus išvengti alergijų ir astmos. Kalifornijos universitetas atliko tyrimą, parodžiusį, kad bendravimas su šunimis skatina žarnyno bakterijos vystymąsi, kuri saugo nuo kvėpavimo takų infekcijų, tuo pačiu ir nuo astmos ir kai kurių alergijų.

„Shuterstock“ nuotr./Šuo
„Shuterstock“ nuotr./Šuo

Trečia: šunys sumažina baimę ir stresą. Jie puikiai dirba terapeutais ligoninėse – kai sukinėjasi tarp ligonių lovų, gerokai pagerina pacientų savijautą, atitraukia dėmesį nuo negalavimų, greitina gijimą. Šunys padeda ir psichinių negalavimų kamuojamiems ligoniams, slopina jų baimes. Mažina stresą šie keturkojai ir gydymo įstaigų priimamuosiuose. Nes kartu su šunimis eilėje pas gydytojus laukę pacientai vėliau klausiami apie savijautą tvirtino jaučiantys mažesnį skausmą.

Ketvirtoji priežastis įsigyti šunį ir yra ta, kad jie slopina skausmą. Šuns kūno temperatūra yra aukštesnė nei žmogaus – 38-39 laipsniai, todėl prisiglaudus prie augintinio taip malonu sušilti žvarbią dieną, taip pat sergant. Šuo savo prisilietimu gydo ir reumatą. O kai kuriose JAV klinikose specialiai mokomi šunys, kurie galėtų prisiglaudę gydyti chroninius skausmus.

Šuo tinka ir darbe

Šunys didina ir pasitenkinimą darbu. Didžiausioje pasaulyje krištolo ir porceliano bendrovėje JAV jau keliolika metų leidžiama darbuotojams atsivesti šunis. Profesorius Randolphas Barkeris atliko tyrimus šiame fabrike ir nustatė, kad atsivesdami į darbą savo augintinius darbuotojai mažiau stresavo, o tomis dienomis, kai šunis palikdavo namuose, stresas didėdavo. Mokslininkai jau seniai yra įsitikinę, kad užtenka kelias minutes stebėti šunį, katę ar žuvytes akvariumą, kad laimės hormonų kiekis išaugtų.

Fotolia nuotr./Šuo ir mergina
Fotolia nuotr./Šuo ir mergina

Šuo padeda pagerinti ir fizinę būklę – juk pasivaikščioti tenka eiti kiekvieną dieną, nesvarbu, koks oras lauke. O pusvalandinis pasivaikščiojimas kasdien saugo nuo nutukimo. Tyrimas, atliktas Vokietijoje, Australijoje ir Vokietijoje, parodė, kad šunų šeimininkai rečiau lankosi pas gydytojus, turi nedarbingumo lapelius, rečiau gulasi į ligonines. O tai sutaupo milijonus sveikatos priežiūros sistemoms.

Septintoji priežastis yra skirta vyresnio amžiaus žmonėms – šuo namuose padeda išlaikyti senjorui gerą fizinę formą. Nes turėdami šunį senoliai mažiau stresuoja, geriau maitinasi, nesijaučia tokie vieniši. Be to, jie turi kuo rūpintis, tad jaučiasi reikalingi ir turi gyvenimą tikslą.

Pajunta žmonių ligas

Šunys gali įspėti apie sumažėjusį cukraus kiekį ir gresiantį epilepsijos priepuolį. Jie tai jaučia, stebėdami asmenį, kurį gerai pažįsta. Tuomet gali loti, šokinėti, ligonį laižyti ar tiesiog įkyriai stebėti. O apmokyti net įstengia paspausti pavojaus mygtuką, atnešti telefoną ar vaistus arba atsigulti šalia ligonio, kad šis išvengtų sužeidimų per epilepsijos priepuolį. Per mažą cukraus kiekį šunys pajunta pagal pasikeitusį prakaito kvapą arba kvėpavimą.

123rf.com nuotr./Šuo ir katė
123rf.com nuotr./Šuo ir katė

Net vėžį keturkojai augintiniai gali diagnozuoti. Anot Vokietijos gydytojų, šuo gali įspėti apie auglį plaučiuose iš pasikeitusio šeimininko kvėpavimo.

Šunys padeda ir autistams vaikams. Pastebėta, kad šie vaikai nurimsta ir lengviau bendrauja su šeima, jeigu ši turi šunį. Padeda jis ir itin aktyviems vaikams, nes mėgsta žaisti, tad vaikai taip gali išnaudoti savo energijos perteklių.

Tačiau pagrindinė ir vienuoliktoji priežastis yra ta, kad šuo myli besąlygiškai, tad kas galėtų atsisakyti tokios meilės?

Fotolia nuotr./Šuo
Fotolia nuotr./Šuo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius