-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje tos pačios lyties pingvinų pora augina pingvinuką

Du vyriškos lyties pingvinai, suėję į „tos pačios lyties individų porą“, sėkmingai išperėjo pingvinuką ir jį „beprotiškai myli“, penktadienį paskelbė Sidnėjaus akvariumas.
Pingvinų pora Sfenas ir Medžikas
Pingvinų pora Sfenas ir Medžikas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Papuasiniai pingvinai Sfenas ir Medžikas mielai „pasikeisdami rūpinasi savo pingvinuku“, išsiritusiu spalio 19 dieną ir svėrusiu 91 gramą, sakė Tish Hannan iš akvariumo „Sea Life Sydney Aquarium“.

Sfenas ir Medžikas akvariumo darbuotojų dėmesį patraukė tuo, kad nuolat laikėsi drauge, kartu eidavo maudytis.

Paskui jie drauge pradėjo krauti lizdą iš akmenukų, ir darbuotojai davė jiems kiaušinio maketą, o kai pasirodė, kad jie puikiai juo rūpinasi, maketą pakeitė tikru kiaušiniu.

Tarp šios poros pingvinų atsirado ryšys, naujienų agentūrai AFP sakė akvariumo pingvinų skyriaus vadovė T.Hannan.

VIDEO: Sencacija tapusi vienalytė pingvinų patinų pora sėkmingai išperėjo jauniklį

„Jie atpažįsta vienas kito šūksnius ir „dainas“. Tik tarpusavio ryšį užmezgę pingvinai gali surasti savo partnerį šūksniais, kai būna atskirti“, – sakė T.Hannan.

Jie atpažįsta vienas kito šūksnius ir „dainas“.

Kitaip, nei daugelio rūšių žinduoliai, pingvinų patinai ir patelės atlieka vienodus rūpinimosi jaunikliais vaidmenis ir lygiai per pusę dalijasi tėvų pareigomis.

„Kalbant apie elgseną, susijusią su veisimusi, nėra realaus skirtumo tarp patinų ir patelių, – aiškino T.Hannan. – Todėl (pingvinams) įprasta, kai patinai meilikauja ir demonstruoja su dauginimusi susijusį elgesį patinams, o patelės – patelėms.“

Tačiau laukinėje gamtoje tokioms poroms paprastai neatsiranda jauniklių, tad jos gyvuoja neilgai, nes pingvinai tampa nepatenkinti ir ima ieškoti kito partnerio.

„Mes davėme Sfenui ir Medžikui potencialiai sėkmingo veisimosi periodo galimybę, todėl labai tikėtina, kad kitais metais jie grįš vienas pas kitą“, – sakė T.Hannan.

Labai tikėtina, kad kitais metais jie grįš vienas pas kitą.

Tai ne pirmas kartas, kai tos pačios lyties pingvinų poros nelaisvėje paima perėti kiaušinį – keli pasaulio zoologijos sodai yra pranešę apie panašius atvejus.

2009 metais du patinai – Z ir Filpunktas – Berlyno zoologijos sode sėkmingai išperėjo ir išaugino pingvinuką, kurio atsisakė jo heteroseksualūs tėvai.

Dar anksčiau Niujorko zoologijos sode antarktinių pingvinų patinai Rojus ir Silas daug kartų buvo pastebėti bandantys poruotis vienas su kitu.

Pingvinams pabandžius perėti akmenį, zoologijos sodo darbuotojai davė jiems kiaušinį, kurį jie sėkmingai išperėjo. Jų išaugintas paukščiukas, patelė Tango, galiausiai suėjo į porą su kita patele.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius