Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beglobių gyvūnų maitintojams – baudos

Laukinių ir valkataujančių gyvūnų globa užsiimančios organizacijos galanda karo kirvius.
Baudos grės ne tik kates, šunis ar balandžius gatvėje maitinantiems žmonėms, bet ir šeriantiems laukinius gyvūnus: zyles, gulbes, stirnas ir kitus laukinius gyvūnus.
Baudos grės ne tik kates, šunis ar balandžius gatvėje maitinantiems žmonėms, bet ir šeriantiems laukinius gyvūnus: zyles, gulbes, stirnas ir kitus laukinius gyvūnus. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Gyvūnai Zylė

Gyvūnų teisėms neabejingus žmones papiktino Kauno miesto tarybos neseniai patvirtintos Gyvūnų laikymo taisyklių pataisos, numatančios baudas iki 200 litų tiems, kurie šers po miestą besibastančias kates, šunis bei laukinius gyvūnus.

„Šios pataisos – visiškas absurdas. Jos prieštarauja tiek sveikai logikai, tiek moraliniams principams. Taisyklių pataisas siūlę valdininkai teigia, kad tai padės sumažinti gyvūnų platinamų ligų riziką bei pačią valkataujančių gyvūnų populiaciją. Tačiau tyrimai rodo, kad alkanos katės dar aktyviau dauginasi, be to, yra pavojingesnės už sočias, nes nusilpusios dažniau serga įvairiomis ligomis, kurios kelia pavojų ir žmonėms“, – sakė gyvūnų globos tarnybos „Pifas“ direktorė Brigita Kymantaitė.

Pašnekovės teigimu, išgirdusi apie rengiamas Gyvūnų laikymo taisyklių pataisas, jie į Kauno miesto savivaldybę buvo nusiuntę savo pasiūlymus. Pavyzdžiui, siūlė įteisinti sulaukėjusių gyvūnų sterilizaciją, parengti specialią programą. Tačiau į juos nebuvo atsižvelgta. Su įteisintu draudimu viešose vietose maitinti sulaukėjusius beglobius ar laukinius gyvūnus nesutinkantys gyvūnų globos tarnybos atstovai kreipėsi į Lietuvos teisininkų draugijos Jaunųjų teisininkų skyrių, prašydami išnagrinėti, ar jos neprieštarauja Lietuvos ir Europos Sąjungoje galiojantiems teisės aktams. „Nuo jų išvadų priklausys mūsų tolimesni žingsniai: jei jos nurodys, kad mes teisūs, kreipsimės į naująjį Aplinkos apsaugos ministrą, o reikalui esant – ir į teismą“, – sakė B.Kymantaitė.

Prieštarauja krikščionybei

Miesto valdžios sprendimui kritikos negaili ne tik gyvūnų globos tarnybos, bet ir dvasininkai. Brolis pranciškonas Arūnas Peškaitis mano, kad toks sprendimas prasilenkia su krikščionybės deklaruojamomis vertybėmis. „Leisti gyvūnams mirti iš bado yra nežmoniška. Reikia kovoti ne su pasekmėmis, bet priežastimis. Pavyzdžiui, skatinti gyvūnų sterilizaciją. Beje, jie gaudomi sterilizacijai jų šėrimo vietose. Taip pat būtina skatinti žmonių sąmoningumą: gyvūną turintis žmogus turi jausti atsakomybę už jį, kad nuotaikai pasikeitus nepanorėtų jo išmesti“, – įsitikinęs A.Peškaitis.

Papildytos taisyklės įsigalios po kelių dienų

Praėjusią savaitę Kauno miesto taryboje patvirtintos Gyvūnų laikymo mieste taisyklių pataisos pradės galioti po kelių dienų. O kol kas pataisų rengėjai nelinkę jų komentuoti.

„Kai meras pasirašys atnaujintas taisykles ir jos pradės galioti, tada ir klauskite. Dabar neturiu ką pasakyti“, – nukirto Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vyriausioji specialistė Indrė Bušininkaitė. Pašnekovė užtikrino, kad rengiant naujus taisyklių punktus, jų niekas nekritikavo: „Apie tai, kad jos nepatinka žmonėms, užsiimantiems gyvūnų globa, žinau tik iš žiniasklaidos.“

Miesto politikų patvirtintose Gyvūnų laikymo ir auginimo mieste taisyklėse nurodoma, kad draudžiama šerti gyvūnus daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose, gatvėse ir kitose viešose vietose. Laukinių ir beglobių gyvūnų šėrimas bus vertinamas kaip administracinis nusižengimas, už kurį ketinama bausti iki 200 litų bauda. Už pakartotinius prasižengimus grės baudos net iki 2 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius