Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beglobių gyvūnų prižiūrėtojų savivaldybė ieškos trečiąsyk

Netrukus turėtų paaiškėti, kas uostamiestyje užsiims beglobių gyvūnų gaudymu. Jau maždaug metai, kaip gyventojai gūžčioja pečiais, nesuprasdami, kam skambinti kilus problemoms dėl benamių šunų, kačių ar kitų gyvūnų.
Šiuo metu prieglaudos stokoja vietos beglobiams gyvūnams.
Šiuo metu prieglaudos stokoja vietos beglobiams gyvūnams. / A.Sutkaus nuotr.

Oficialiai gyvūnų gaudymu Klaipėdoje šiuo metu niekas neužsiima, nes savivaldybė kol kas nėra nupirkusi tokios paslaugos. Konkursą dėl beglobių gyvūnų gaudymo, karantinavimo, priežiūros, užmigdymo ir utilizavimo pernai savivaldybė skelbė dukart. Pirmą kartą neįtiko vienintelės konkurse dalyvavusios bendrovės „Nuaras“ per didelė pasiūlyta kaina už šias paslaugas. Antras konkursas buvo anuliuotas, nes, anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Viačeslavo Karmanovo, keturių kandidatų dokumentuose buvo nesklandumų.

Bando trečiąsyk

Šiuo metu konkursas paskelbtas jau trečią kartą, kandidatai teikti paslaugas turi paaiškėti kitą pirmadienį. „Iki šiol dar neaiškus nė vienas dalyvis. Paprastai prašymus dalyvauti konkurse jie suneša paskutinę dieną. Taigi birželio pirmoji yra paskutinė diena, tada ir atplėšime dalyvių vokus. Vėliau bus vertinami jų pasiūlymai. Jei nesulauksime jokių pretenzijų, procedūros vyks sklandžiai, nugalėtojas turėtų paaiškėti birželio pabaigoje“, – „15min“ sakė V.Karmanovas. Anot jo, dėl to, kad Klaipėdoje nėra įmonės, užsiimančios gyvūnų priežiūra, gaudymu, savivaldybė neįžvelgia jokių problemų.

Jei nesulauksime jokių pretenzijų, procedūros vyks sklandžiai, nugalėtojas turėtų paaiškėti birželio pabaigoje.

Tačiau per visą šį laiką nemokamai gaudyti ir prižiūrėti beglobius gyvūnus sutikusios bendrovės „Aumura“ atstovai mano priešingai. „Problemų yra, tik savivaldybė galbūt nenori jų matyti. Maždaug metus, nenupirkusi tokios paslaugos, ji galėjo sutaupyti pinigų. Šiuo metu mūsų prieglaudoje yra apie 40 šunų. Kasdien skambina po 2-3 žmones, tačiau mes nebepriimame gyvūnų, nes nebeturime vietos“, – teigė „Aumuros“ vadovė, globos namų „5 pėdutės“ įkūrėja, veterinarė Rita Gineikienė.

Anot jos, jei žmonės nori atiduoti savo augintinį, prašoma, kad jie paaukotų nors šiek tiek pinigų priežiūrai. „Gyvūnus mes maitiname už savo pinigus. Gyventojai šiek tiek paaukoja – kas po 20 ar 50 litų. Praėjusį penktadienį moteris atnešė aštuonis griovyje rastus šuniukus. Gyvūnai ne jos, bet ji paaukojo šimtą litų“, – pasakojo R.Gineikienė.

Nustebino pakeitimai

Į miestiečių skambučius dėl gyvūnų mieste atsakinėja ir anksčiau beglobių gyvūnų gaudymo, karantinavimo, priežiūros, užmigdymo ir utilizavimo paslaugas teikusi bendrovė „Nuaras“. „Kartais dar pagelbėjame, bet prašome ir pačių žmonių prisidėti – kad, pavyzdžiui, jie patys atvežtų gyvūną ar paaukotų pinigų“, – teigė „Nuaro“ vadovė Jurgita Gustaitienė.

Ją labai nustebino savivaldybės skelbiamo konkurso sąlygų pakeitimas. Anksčiau paslaugos tiekėjas sugautus ar priimtus iš gyventojų sveikus gyvūnus turėdavo laikyti 10 dienų. Tačiau dabar šis laikotarpis yra sutrumpintas iki 3 parų. Nors Veterinarijos reikalavimuose gyvūnų globos namams taip pat yra nurodytas reikalavimas laikyti gyvūnus 10 parų.

Moteris svarstė, ar Klaipėdos miesto savivaldybės administracija nepažeidė Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų supaprastinto pirkimo konkurso sąlygose pateikdama du vienas kitam prieštaraujančius reikalavimus ir ar laimėjusi įmonė gyvūnus laikydama ne 10, o tik 3 paras nepažeis Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų.

Be to, gali nukentėti ir patys žmonės, pavyzdžiui, gyvūnų savininkai po 3 dienų gali jau nebepamatyti savo pasimetusio gyvūno.

Kol vyksta konkursas, Klaipėdos savivaldybės atstovai atsisakė komentuoti sąlygų pakeitimus, tačiau tikino, kad jokių teisės aktų nepažeidė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius