-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Benamiui tadžikui užtenka ir pašiūrės

Prie neseniai nutiestos Pievų gatvės gyvenantys klaipėdiečiai sulaukė netikėtų kaimynų. Keli benamiai pakelėje įsigudrino susiręsti namelį ir net užsisėti daržą.
Pievų gatvėje pašiūrę susirentęs Marsali tikino, jog maistui jam užtenka to, ką pačiam pavyksta užsiauginti.
Pievų gatvėje pašiūrę susirentęs Marsali tikino, jog maistui jam užtenka to, ką pačiam pavyksta užsiauginti. / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

„Krizė yra tik žmonių galvose. Kokia ji gali būti Lietuvoje, kai čia šitokia žemė. Duotų žmonėms žemės ir jie būtų laimingiausi“, – tikino trobelę prie kelio susirentęs tadžikų kilmės Marsali. Iš rastų lentų ir šiferio gabalų pašiūrę pasistatęs vyras nuo pat ankstyvo pavasario užsiima žemės darbais: iš prie prekybos centrų rastų dėžių suformavo lysves ir čia prisėjo morkų, salotų, prieskonių.

Egzotiškos išvaizdos vyras tikino nesijaudinantis dėl nedarbo. „Argi ne darbas užsiimti žemės darbais? Triūsiu čia nuo ryto iki vakaro. Tik gaila, kad žemė prastoka“, - guodėsi Marsali, prie naujosios gatvės Mažajame Kaimelyje susikūręs savo gyvenimą - su šiltnamiu, daržu ir krūva nežinia iš kur atitemptų rakandų. Čia mėtosi rūdžių suėstos bačkos, šaldytuvo durelės, lentos čiužiniai. Aplinkui šmirinėja keli palaidi šunys.

Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr./Aplink šmirinėja šunys.
Aplink šmirinėja šunys.

Dėl šių keturkojų ir sunerimo aplinkiniai gyventojai, kurių laiškai pasiekė „15min“. Juose teigta, esą kai visi suskubo į akciją „Darom 2009“, liko pamiršta už milijonus nutiesta Pievų gatvė, kur šeimininkauja benamiai, o jų šunys gąsdina praeivius, puola dviratininkus. 

Dėl pastabų, kad šunys gąsdina aplinkinius gyventojus, Marsali labai nustebo. „Man niekas nieko nesakė, niekas nesiskundė. Reikės kažką daryti. Bet jie geri, pikto nenori“, – tikino jis. Vyras prisiminė, kad kartą gatvė pasiglemžė ir vieną jo augintinį – vairuotojas partrenkė į gatvę išbėgusį keturkojį.

Iš Tadžikistano kilęs Marsali pasakojo daug keliavęs po Uzbekistaną, sunkiai dirbęs Sibire, kur tiesė kelius. Pasakojo, norėjęs tapti jūrininku, todėl paviliotas Baltijos, atkeliavo į Klaipėdą, kur mokėsi jūreivio amato. Nepasisekus suderinti mokslo ir darbo, metė studijas ir visam laikui atsisakė svajonės.

Ketina keliauti

Atvykėlis iš tolimos šalies kurį laiką gyveno bendrabutyje netoli „Vėtrungės“ pasažo, tačiau pamatęs žemę palei upę, nusprendė išsikraustyti iš daugiabučio ir įsikurdinti tiesiog prie upės.
„Ar man liūdna? Niekada! Aš visada čia turiu ką veikti. Gal žinote, ką ten toliau ketina statyti?“ - klausė Marsali, rodydamas į Pievų gatvės tęsinį.

Jis tikino Lietuvoje neketinąs ilgai užsibūti – kai tik atsiras įkvėpimas, keliaus į Šiaurę. Kol kas jo kelionės toliau Pievų gatvės siekia retai, jei labai prireikia nukakti kur nors toliau, važiuoja dviračiu. „Valgau tai, ką pats užsiauginu, kartais išsikepame paplotėlių. Daugiau nieko ir nereikia“, – sakė jis.

Pinigų jam ir netoliese gyvenančiam draugui pavyksta prasimanyti iš surinkto metalo. Šeimos Marsali neturi ir dėl to pernelyg nesuka galvos. „Mano žmona dar negimė“, – šypsosi jis.

Vaikyti neketina

Klaipėdos „Nuaro“ darbuotojai skundų iš gyventojų dėl Marsali auginamų keturkojų teigė negavę. „Šiuo metu sulaukiame nusiskundimų dėl po uosto rajoną valkataujančių šunų. Skambina žmonės ir iš Baltijos prospekto 88 bei 91 namo dėl benamių kačių“, – pasakojo „Nuaro“ administratorė Irina Ščeponavičienė.

Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr./Savo radiniais Marsali užvertė visą pakelę.
Savo radiniais Marsali užvertė visą pakelę.

Klaipėdos 2-ojo policijos komisariato nuovados viršininkas Petras Stepanafas prisiminė, kad būta pranešimų dėl Pievų gatvėje pašiūres susirentusių žmonių. Tuomet per molingą, įmirkusią žemę juos buvo sunku pasiekti. „Tačiau reikia priminti, kad policija neturi teisės paimti šunų. Galų gale neturime jų kur ir dėti“, – sakė jis.

Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos ir teritorijų plėtros skyriaus vadovė Raimonda Gružienė pasakojo, kad uostamiestyje esama ir daugiau vietų, kur žmonės įsikuria valstybinėje žemėje, užsisėja daržus. „15min“ prieš kurį laiką jau rašė apie „sodininkus“ prie Danės upės.  

„Kol nepradedamos statybos, tol jų nevaikome. Nors yra tekę sulaukti skundų iš „Neringos“ sodų bendrijos, kur žmonės piktinasi, esą tie sodininkai niokoja jų daržus“, – aiškino R.Gružienė. Pasak jos, savivaldybė gali bausti tik už miesto priežiūros, tvarkymo taisyklių pažeidimus, tuo tarpu tokiais atvejais, kai savavališkai užimama žemė, baudžia apskrities viršininko administracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius