Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bereikalingoms gyvūnų kančioms palengvinti būtina ne tik atjauta, bet ir įstatymų pakeitimai

Šiuo metu Lietuvoje ne visuomet užtenka šalyje registruotų veterinarinių vaistų, skirtų gyvūnams gydyti, veterinarijos gydytojai susiduria su sunkumais, ypač gydant retesnes ligas ar sunkesnes gyvūnų traumas.
Asociatyvinė iliustracija: veterinarinė pagalba
Asociatyvinė iliustracija: veterinarinė pagalba / „Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjungoje dar nuo 2002 metų numatyta galimybė gyvūnus gydyti žmonėms skirtais vaistais. Norint veterinarijos gydytojams suvienodinti galiojančias gydymo praktikas ir sudaryti galimybes padėti sergantiems gyvūnams išvengti kančių, Seimui pateiktas svarstyti Farmacijos įstatymo pakeitimo projektas.

„Lietuvoje galiojanti medikamentų pardavimo tvarka yra gana dviprasmė. Europos Sąjungos ir nacionaliniuose teisės aktuose numatyta galimybė veterinarijos gydytojui išrašyti receptą žmonėms gydyti skirtam vaistui, tačiau nėra su Sveikatos apsaugos ministerija suderintos tvarkos, kad vaistinės priimtų tokius receptus (paraiškas) ir pagal juos išduotų vaistus. Todėl, jei pavyzdžiui, naminiam augintiniui prireiktų skubios operacijos, gali atsitikti taip, kad trūkstant tinkamo veterinarinio vaisto, gyvūnas būtų operuojamas nepakankamai nuskausminus. Gyvūnas būtų priverstas kęsti skausmą, bet vargu ar to tikisi gyvūnų savininkai, patikėję savo augintinį veterinarijos gydytojui“, – susidariusią situaciją komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

Pasak V.Paulausko, šiuo metu daug diskusijų sukėlęs Farmacijos įstatymo pakeitimo projektas seniai lauktas ir būtinas žingsnis, norint harmonizuoti medikamentų įsigijimo tvarką. Specialisto teigimu, nuogąstavimai, kad įteisinus tokią nuostatą, veterinarijos gydytojai imtųsi gydyti žmones, yra nepagrįsti.

„Priėmus reikiamas pataisas, Farmacijos įstatymo pagrindu bus parengtos Sveikatos apsaugos ministro ir VMVT direktoriaus patvirtintos taisyklės, kuriose bus numatyta detali vaistinių preparatų įsigijimo tvarka žmonių gydymui skirtose vaistinėse pagal veterinarijos gydytojų išrašytus receptus (paraiškas).

Įstatymo projekte numatyta griežta privačių veterinarijos gydytojų atsakomybė ir atskaitomybė kontroliuojančiai institucijai. Manome, kad aiškiai nustatytos taisyklės ir atsakomybės leis sumažinti nelegalių vaistų naudojimo ir savigydos atvejus“, – sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius