-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brėmene paukščiai giesmininkai bus gelbėjami sterilizuojant kates

Vokietijos Brėmeno miesto valdžia mano radusi būdą, kaip apsaugoti vietinę paukščių populiaciją nuo gausaus būrio juos medžiojančių benamių kačių.
Benamė katė
Benamė katė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šio Šiaurės Vokietijos miesto taryba nusprendė sterilizuoti visas beglobes raines, o tokio plano šalininkai tikisi, kad vėliau jį pavyks įgyvendinti ne tik Brėmene, bet ir visoje šalyje.

Radikalų bet nežudikišką būdą sumažinti beglobių kačių armiją mieste pasiūlė Brėmeno žemės vidaus reikalų ministras Ulrichas Maeureris, praneša dienraščio „The Guardian“ korespondentė Vokietijoje.

Vietinė gyvūnų prieglauda su beglobėmis katėmis nebesusitvarko. Joje numatyta vietų 120 kačių, tačiau šiuo metu jau apgyvendintos 378 katės, o jų skaičius ir toliau grėsmingai auga. Paskaičiuota, kad po miestą klaidžioja dar apie tūkstantis benamių kačių ir katinų, kurie dauginasi, gaudo paukščius ir, kaip baiminamasi, gali platinti ligas.

„Jų yra tiek daug, kad situacija tapo nekontroliuojama, – sakė Brėmeno gyvūnų globos draugijos, kviečiančios gyventojus pasirašyti peticiją ir dėl privalomos naminių kačių sterilizacijos, pirmininkas Wolfgangas Apelis. – Jos tampa našta visuomenei.“

Pagal draugijos siūlomą naują įstatymą, kiekvienas šeimininkas, kuris leidžia savo katei laisvai vaikštinėti lauke, privalėtų ją sterilizuoti. Katės sterilizavimas Vokietijoje kainuoja nuo 130 iki 150 eurų (nuo 449 iki 518 litų), o katino kastravimas – apie 100 eurų (345 litai).

Jeigu sugavus išmestą beglobę katę paaiškėja, kas buvo jos šeimininkas, jis baudžiamas 500 eurų bauda.W.Apelis tikisi, kad jeigu toks įstatymas būtų priimtas Brėmene, vėliau jis prasiskintų kelią ir kitose šalies žemėse bei miestuose.

Žaliųjų partijos ir Vokietijos parlamento, Bundestago, narė Undine Kurth pareiškė, kad vyriausybė turėtų prisiimti atsakomybę už augančią problemą. „Būtų labai naudinga, jeigu federalinė žemės ūkio ministerija inicijuotų šios rimtos situacijos aptarimą“, – sakė parlamentarė.

Keli mažesni Vokietijos miestai jau pritarė visuotiniam benamių kačių sterilizavimui. Tarp jų – ir Šiaurės Reino-Vestfalijos miestas Paderbornas, kuriame kažkada gyveno tūkstančiai beglobių kačių. Prieš trejus metus šiame mieste buvo pradėta įgyvendinti visuotinė benamių kačių sterilizacijos ir kastracijos programa.

Dabar Paderborno gyventojai privalo žymėti savo augintines tatuiruotėmis arba mikroschemomis. Jeigu sugavus išmestą beglobę katę paaiškėja, kas buvo jos šeimininkas, jis baudžiamas 500 eurų (1 725 litų) bauda.

Tuo tarpu panašią idėją sterilizuoti benames kates, beje, nemokamai, Vilniaus miesto valdžiai yra pasiūlęs Austrijos gyvūnų globos fondas „Vier Pfoten“. Savivaldybės klerkai ir politikai ilgą laiką priešinosi tokiai idėjai, o vėliau rado priežasčių atidėti susitarimo pasirašymą.

Su beglobių gyvūnų problema Vilniuje ir daugelyje kitų Lietuvos miestų kol kas tvarkomasi primityviausiu būdu – savivaldybių užsakymus vykdančios ir už tai atlygį gaunančios įmonės juos gaudo ir naikina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius