Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buldozeriu per gyvūnų kapines

Karoliniškių miške ne vienus metus savo gyvūnus laidoję žmonės suglumę. Jie baiminasi, kad per jų savavališkai įrengtas kapines netrukus pradės važinėti buldozeriai, mat tai – Vakarinio aplinkkelio teritorija.
Nelegalias gyvūnų kapines žmonės nusiteikę ginti nuo buldozerių.
Nelegalias gyvūnų kapines žmonės nusiteikę ginti nuo buldozerių. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Legalių gyvūnų kapinių Vilnius vis dar neturi, nors apie tai kalbama ne vienus metus. O nelegalios yra bent kelerios. Ir vienas tokias kapinaites, tiesiant Vakarinį aplinkkelį, gali tekti sulyginti su žeme.

Dėl to sunerimę vilniečiai svarsto galimybę surengti nedidelę akciją prieš Vėlines, spalio 30-ąją. Uždegę žvakutes savo gyvūnus palaidoję žmonės valdininkams nori parodyti, kokia svarbi jiems ši vieta.

Liejasi ašaros

„Ten dabar pjaunami medžiai, aplinkkelio teritorija ribojasi su tomis kapinaitėmis. Važiuodami su buldozeriais jie ramiai tas kapinaites sunaikins, nors jos ten yra jau daugiau nei 20 metų“, – pasakojo į „15min“ redakciją paskambinusi Agnė, kuri Karoliniškes supančiuose miškeliuose nuolat vedžioja savo šunį.

Moters teigimu, niekas nesitikėjo, kad aplinkkelis užims tokią didelę teritoriją. Atrodė, kad kapinaitės yra pakankamai toli ir niekam netrukdys.

„Norime surengti solidarumą akciją. Juk statybininkams tos kapinaitės nerūpi, jie paprasčiausiai nekreipia dėmesio į paprastus žmones. Vaikščiodami su šunimi sutinkame daug žmonių ten, tai jie eidami pro tas kapinaites net verkia“, – jaudulio neslėpė Agnė.

O gal geriau krematoriumas?

Kad Vilniuje netrukus atsiras legalios gyvūnų kapinės žadama jau seniai. Tačiau kol kas viskas baigėsi tik kalbomis.

Moters teigimu, niekas nesitikėjo, kad aplinkkelis užims tokią didelę teritoriją. Atrodė, kad kapinaitės yra pakankamai toli ir niekam netrukdys.

Anot Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ vadovės Brigitos Kymantaitės, problemą, kur dėti nugaišusius gyvūnus, reikia būtinai spręsti. Tačiau ji nėra tikra, ar tam būtinos kapinės.

„Nesakau, kad kapinių neturėtų būti, bet gal ir kitaip gali būti išspręstas šis klausimas, gal krematoriumas įrengtas. Nes tuoj nebeturėsime žemės nei žmonių, nei gyvūnų kapinėms, jeigu viską kasime į žemę“, – svarstė B.Kymantaitė.

Gyvūnų globos tarnybos vadovė mano, kad savivaldybė galbūt dėl to ir nebaigia gyvūnų kapinių įrengimo darbų – trūksta vietos įrengti žmonių kapines, tad gyvūnų laidojimo klausimas stumiamas vis tolyn.

„Aš suprantu, kad galimybių laidoti gyvūnų Vilniuje nėra. Ir veterinarai užmigdytus gyvūnus ne visada nori paimti, nes išvežimas ir utilizavimas kainuoja. Tai yra problema ir mes kalbamės, ką reikėtų daryti, nes būna situacijų, kai žmogus atveda savo sergantį gyvūną į gydyklą, jį tenka užmigdyti, o paskui turi jį išsinešti. O neštis nėra kur – nei namo nešies, nei į konteinerį išmesi“, – kalbėjo B.Kymantaitė.

Įrengs netrukus

Vilniaus valdininkai jau senokai žada, kad legalios gyvūnų kapinės atsiras Paneriuose.

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojo Antano Mikalausko teigimu, legalios gyvūnų kapinės Vilniuje turėtų būti jau šių metų pabaigoje. 4,5 ha ploto sklypas joms Panerių seniūnijoje, Liudvinavo gatvėje, buvo skirtas prieš daugiau nei metus, tačiau teritorija iki šiol nėra sutvarkyta ir pritaikyta gyvūnų laidojimui.

„Ten gana pelkėta vieta, kelias nenutiestas. Bet kitą savaitę tą ir ketiname pradėti daryti – vežti iš Vakarinio aplinkkelio žvyrą ir smėlį. Kai privažiavimo kelias bus nutiestas, kapinės galės pradėti veikti“, – aiškino A.Mikalauskas.

Vis dėlto jis abejojo, ar šis darbas nenueis šuniui ant uodegos. Mat gyvūnų kapinių vieta tolokai nuo miesto, tad galbūt ne visi norės taip toli važiuoti laidoti savo augintinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius