Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Garsiausia pasaulio orangutanų tyrinėtoja Birutė Galdikas: „Lietuvių kultūra – mano kraujyje“

VDU Kauno botanikos sodo lankytojus ketvirtadienio popietę stebino gausus Indonezijos atstovų būrys, kurių centre – pasaulinio garso gamtosaugininkė, orangutanų tyrinėtoja Birutė Galdikas. Lietuviškas šaknis turinti profesorė surengė tradicinę ąžuolų giraitės sodinimo akciją, šiemet skirtą diplomatinių santykių tarp Indonezijos ir Lietuvos 20-mečiui.
Birutė Galdikas
Birutė Galdikas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Giraitę gražią saulėtą dieną papildė 10 ąžuoliukų, kuriuos sodino pati profesorė, ją lydintys Indonezijos delegacijos nariai bei VDU Kauno botanikos sodo rėmėjai. Akcijos metu sveikinimo žodį tarė Indonezijos Respublikos Atstovų rūmų pirmininkas Marzuki Alie, Indonezijos ambasadorius Lietuvai ir Danijai prof. dr. Bomeras Pasaribu, B.Galdikas pavadinęs neformalia Lietuvos ambasadore Indonezijoje, Vytauto Didžiojo Uuniversiteto Viešųjų ryšių prorektorė prof. Auksė Balčytienė ir pati B.Galdikas, kalbėjusi lietuviškai, angliškai ir indonezietiškai.

Renginio dalyviai grožėjosi pasigrožėti fotografijų paroda, kurioje eksponuojamos orangutanų gyvenimo fotografijos, užfiksuotos dr. B.Galdikas Indonezijoje įkurtame Pasir Panjang orangutangų globos ir karantino centre.

Indonezijoje dirba 40 metų

„Man didelė garbė bendrauti su Indonezijos vyriausybe ir ambasadoriumi, jausti jų palaikymą. Esu laiminga daugiau nei 40 metų dirbdama Indonezijoje su orangutanais, juos saugodama.

Už paramą esu dėkinga lietuviams. Mano tėvai labai didžiavosi būdami lietuviais, nors gyveno JAV. Aš turiu du vaikus, kurių kraujyje teka lietuviškas ir indonezietiškas kraujas“, – lietuviškai sakė B.Galdikas.

Ji pabrėžė, kad lietuvių kultūra yra jos kraujyje. Lietuviškas užsispyrimas, būdas jai padėjo išvažiuoti į Indoneziją ir ten dirbti su orangutanais.

„Mes turime senus šventus medžius – ąžuolus – Lietuvoje. Indonezijoje jie neturi tokios reikšmės, tačiau jų gilėmis minta orangutanai, kurie man yra nepaprastai svarbūs. Taigi, ąžuolai mus suartina. Todėl šiandien ir sodinsime ąžuolus“, – pakiliai nusiteikusi sakė tyrinėtoja ir gamtosaugininkė.

Birutė Galdikas
Birutė Galdikas

B.Galdikas dar kelias dienas liks Lietuvoje. Ji gegužės 6 d., 15 val. VDU mažojoje salėje (S.Daukanto g. 28, II a.) ves viešą paskaitą-diskusiją „Pasiryžote pasiraitoti rankoves, kad padėtumėte orangutanams? Savanorystė Indonezijoje“. Renginio metu kelionių žurnalistė Neringa Skrudupaitė pristatys savo filmą apie garsiąją gamtosaugininkę – „Rojaus atspindžiai pagal Birutę Mariją Galdikas“.

Sodinukuose – ilgaamžių ąžuolų įskiepiai

Birutės Galdikas ąžuolų giraitės sodinukai yra gamtos paminklais paskelbtų šimtamečių ąžuolų palikuonys – genetiniai klonai. Šie klonai, kaupiami ir saugomi Kauno botanikos sode, yra vertingas Lietuvos ąžuolų genofondas. Čia pasodinti ąžuolų sodinukai yra skiepyti ilgaamžių šalies ąžuolų įskiepiais, tarp jų – Stelmužės, Daukšos, Šventybrasčio, Šventragių, Karvelių, Medžialankio, Mukulių ir kitų.

Gamtosaugininkės prof. B.Galdikas vardo ąžuolyne taip pat planuojama įrengti ekologišką vaikų žaidimo aikštelę. Pasak VDU Kauno Botanikos sodo direktorės prof. Vidos Mildažienės, ši žaidimų aikštelė ne tik didins giraitės patrauklumą lankytojams, bet ir padės ugdyti vaikų meilę gamtai, gamtosauginį ir ekologinį sąmoningumą.

„Edukacinė žaidimų aikštelė ir informaciniai stendai bus įrengti iš ekologiškų medžiagų – senų kirtimui skirtų parko medžių ir perdirbtų medžiagų. Tikimės, kad aikštelė bus gausiai lankoma sodo svečių, juk kasmet parką aplanko daugiau nei 50 tūkst. lankytojų“, – pasakojo Botanikos sodo direktorė.

Delegacija botanikos sode
Delegacija botanikos sode

Apie mokslininkės darbus – knygos ir filmai

Profesorė Birutė Marija Galdikas – visame pasaulyje garsi lietuvių kilmės antropologė, gamtosaugininkė, žymiausia orangutanų tyrinėtoja, fizinės antropologijos ir biologijos daktarė. Ji yra šiuolaikinės primatologijos, gamtos apsaugos, etologijos specialistė, keleto knygų apie nykstančią orangutangų rūšį autorė.

VDU garbės daktaro regalijos jai įteiktos 2010 m. Mokslininkės gyvenimas ir darbai aprašyti 6 knygose, apie prof. B.Galdiką sukurta dokumentinių filmų Indonezijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Australijoje.

Žymiausia autobiografinė knyga „Atsiminimai apie rojų: mano metai Borneo saloje su orangutangais“ (1995) buvo išleista anglų, vokiečių, prancūzų, lietuvių kalbomis ir 2012 m. pristatyta VDU. Praėjusių metų pabaigoje „Globalios Lietuvos apdovanojimuose“ mokslininkė buvo apdovanota už pasiekimus mokslo ir technologijų srityje. B.Galdikas nuolat lankosi VDU ir dalinasi nepaprasta patirtimi, sukaupta tyrinėjant orangutanus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius