Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Globaliai nykstančių paukščių Lietuvoje padaugėjo dvigubai

Baigėsi antroji meldinių nendrinukių, kurios peri tik keturiose pasaulio šalyse apskaita. Suskaičiuoti net 106 giedintys patinėliai – dvigubai daugiau nei praėjusiais metai.
Meldinė nendrinukė
Meldinė nendrinukė / Žymanto Morkvėno nuotr.

„Mus maloniai nustebino jau pirmosios apskaitos, vykusios birželio viduryje, duomenys – buvo fiksuoti 76 patinėliai. Turint omenyje pastarųjų metų tendencijas, dabar nustatytas skaičius atrodo tiesiog neįtikėtinas, – Baltijos aplinkos forumo pranešime cituojamas tarptautinės meldinės nendrinukės apsaugos darbo grupės narys Žymantas Morkvėnas.

Pastaraisiais metais meldinių nendrinukių drastiškai mažėjo visoje Europoje. 2013 metais jos perėjo vos keturiose pasaulio šalyse. Nors jų tarpe buvo ir Lietuva, mūsų šalyje užfiksuota vos 50 patinėlių (1995 m. Lietuvoje jų buvo 400).

Turint omenyje pastarųjų metų tendencijas, dabar nustatytas skaičius atrodo tiesiog neįtikėtinas, – Baltijos aplinkos forumo pranešime cituojamas tarptautinės meldinės nendrinukės apsaugos darbo grupės narys Ž.Morkvėnas.

Siekiant išsaugoti šį paukštį nuo išnykimo, vykdyti įvairūs projektai ne tik Europoje, bet ir Afrikoje, kur meldinė nendrinukė žiemoja. Lietuvoje ir Latvijoje jau treti metai vykdomi buveinių atkūrimo darbai.

Mokslininkų teigimu, stebimi akivaizdūs tokių darbų rezultatai – į unikalias šlapynes po truputį grįžta viksvos, naujai atvertuose plotuose kuriasi meldinės nendrinukės (šiais metais didelė jų dalis įsikūrė Žuvinto ir Kliošių šlapynėse), grįžta kiti paukščiai – didžiosios kuolingos, stulgiai, perkūno oželiai, balinės pelėdos, gervės ir kiti, teigiama pranešime spaudai.

Meldinių nendrinukių populiacija nustatoma pagal giedinčius patinėlius. Apskaita kasmet metodiškai vykdoma du kartus – birželio viduryje ir liepos pradžioje, kad būtų išvengta netikslumų dėl įvairių veiksnių įtakos.

Pranešime teigiama, kad 106 nėra didelis skaičius tokiems mažiems paukščiams kaip meldinė nendrinukė. Nepalankios sąlygos migracijos metu ar žiemojimo vietose gali greitai tokią populiaciją sumažinti. Panašių paukštelių – ežerinių nendrinukių – Lietuvoje yra tūkstančiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius