Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Gyvūnų gelbėtojai pluša net naktimis

Ledo įkalintos gulbės, į šulinius įkritę bebrai, sušalę ir nebepaskrendantys paukščiai – gyvūnų gelbėtojų telefonai pastaruoju metu net kaista dėl daugybės pranešimų ir pagalbos prašymų.
Veterinaras apžiūri antį.
Veterinaras apžiūri antį. / GGA nuotr.

Neįprastai ilgai besitęsiantys šalčiai ir atšiauri žiema tapo tikru išbandymu laukiniams paukščiams ir žvėrims, o neretas gyventojas pats ėmėsi globėjo vaidmens, norėdamas išgelbėti sparnuotį ar paliegusį žvėrelį.

Į „15min“ redakciją savaitgalį kreipėsi Kretingos rajone gyvenanti Sada. Moteris pasakojo šeštadienį radusi sušalusį paukštį – pilkąjį garnį. „Kai parsinešėme namo, sušildėme, tada jis atsigavo. Norėtume sužinoti, kur jį dėti“, – teiravosi paukštį priglaudusi moteris. Deja, vėliau paaiškėjo, jog sekmadienį garnys nugaišo. Pasak globėjos, jis buvo labai nusilpęs ir nieko nelesė.

Dar viena klaipėdietė pasakojo savo kieme mačiusi vaikščiojantį kirą. Jam buvo sužeistas sparnas, tačiau kas galėtų pagelbėti sparnuočiui, moteris nežinojo.

Atgabeno iš tvenkinių

Klaipėdoje sužeistais laukiniais gyvūnais rūpinasi bendrovė „Aumura“. Pasak jos vadovės Ritos Ilgūnės, šiuo metu bendrovės patalpose globojamos trys gulbės, antis, į laisvę jau paleistos sustiprėjusios pelėdos, o vienas gandras iškeliavo į Klaipėdos rajone esantį „Mini Zoo“. Tuo tarpu gulbės žmonių bus prižiūrimos, kol atitirps vandens telkiniai.

„Dar visai jauni gulbinai buvo sušalę, jie atkeliavo iš Žardės ir P.Lideikio gatvės tvenkinių. Pas mus buvo patekęs ir sušalęs garnys, gaivinome jį, bet šeštadienį paukštis nugaišo. Žmonės gana dažnai skambina dėl paukščių. Sulaukėme ir skambučio dėl šikšnosparnio. Paaiškėjo, jog gyventojai ėmė malkas ir staiga iškrito šikšnosparnis. Tačiau šie gyvūnai tokiu metu miega, tad nieko tokio“,  – sakė R.Ilgūnė.

Ji teigė, kad klaipėdiečiai jos vadovaujamai bendrovei gali skambinti dėl Klaipėdoje aptiktų sužeistų miško gyvūnų, paukščių. „Sulaukiame ir beprasmių skambučių – pranešama, jog gulbė prišalo, o atvykus į nurodytą vietą ji pasibaido ir nuplaukia, žmonės ne visada gali įvertinti tikrąją situaciją“, – pasakojo R.Ilgūnė. 

GGA nuotr./Kai kuriuos jauniklius tenka maitinti tarsi kūdikius.
GGA nuotr./Kai kuriuos jauniklius tenka maitinti tarsi kūdikius.

Gandrus globos iki pavasario

Klaipėdos rajone aptiktais sužalotais laukiniais gyvūnais rūpinasi Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojai. Sužaloti, paliegę paukščiai, kiti gyvūnai priglaudžiami Kalotės kaime esančiose „Nuaro“ patalpose. Šiuo metu gyvūnų čia nėra daug – tik dvi gulbės ir trys gandrai.

„Žmonių skambučių daug, kai stipriai pašąla. Sekmadienį sulaukėme skambučio, kad Šventojoje prišalusi gulbė, tačiau nuvykus paaiškėjo, kad ji tiesiog ramiai tupi. Gandrai pas mus gyvena nuo spalio – neišskrido, tad globosime iki pavasario ir paleisime“, – sakė administratorė Irina Ščeponavičienė.

Pernai balandį asociacijos darbuotojams teko globoti du lapiukus, kurie buvo rasti šalia partrenktos lapės. Deja, vienas lapiukas greitai nugaišo, o kitu itin rūpinosi „Nuare“ gyvenusi katė. Globėjų rankose buvo atsidūrę ir bebrų, stirnų.

Skambučiai – ir dieną, ir naktį

Gyvūnų globėjų asociacijos pagrindinė būstinė yra Kaune. Jos vadovas Vytautas Gustaitis teigė, kad šią žiemą daugiausia skambučių sulaukiama dėl įšalusių paukščių. „Sekmadienį medžiotojai miške netoli Telšių rado jūrinį erelį. Kol komanda važiavo jo paimti, jis nusibaigė. Vyrai rado retą paukštį sušalusį. Ko gero, erelis kažką prarijo, blogai jautėsi, nebepaskrido ir sušalo. Nors buvo sekmadienis, gydytojų brigada buvo pasiruošusi suteikti pagalbą, deja, jos nebeprireikė”, – pasakojo V.Gustaitis.

Šiuo metu Kaune esančiose asociacijos patalpose gyvena ne viena dešimtis paukščių:  apie 20 gulbių, taip pat gandrų, dančiasnapių, garnys. Dvi asociacijos darbuotojos namuose globoja po pelėdą.

„Daugiausia skambučių sulaukiame žiemą ir pavasarį, kai ritasi paukščiukai, yra perėjimo sezonas, tačiau įvairių rūpesčių turime visais metų laikais. Tai bebrai įkrinta į šulinius, tai stirnos išsisuka kojas – gelbstime įvairius laukinius gyvūnus, tokia mūsų pareiga, turime sutartį su Aplinkos ministerija”, – aiškino asociacijos vadovas.

Kur kreiptis pagalbos

Klaipėdoje sužeistais laukiniais gyvūnais rūpinasi bendrovė „Aumura“, tel. Nr.: 846 342072, 8 670 14169

Klaipėdos rajone aptiktais sužalotais laukiniais gyvūnais rūpinasi Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojai, tel. Nr.: 846 314040, 8 687 36888.

Kontaktai kituose miestuose: Kaune – tel. 322333, 8 655 70058, Alytuje – 8 686 29110, Vilniuje – 2338060, 8 685 83845.

GGA nuotr./Erelis
GGA nuotr./Erelis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius