-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvūnų teisių aktyvistai: „Delfinariume kankinami gyvūnai“

Gyvūnų teisių apsaugos gynėjai piktinasi Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo veikla. Pasak jų, visuomenės švietimu turinti užsiimti įstaiga sugeba tik kankinti gyvūnus. Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai tikina, kad jokie pratimai prieš gyvūnų valią neatliekami, skelbia TV3 žinios.
Projektas „Delfinai ir žvaigždės“
Projektas „Delfinai ir žvaigždės“ / Lauryno Butkevičiaus nuotr.

Pastaraisiais metais Klaipėdoje esančiame delfinariume gyvenantys delfinai tapo televizijos projekto dalyviais. Dėl to kasdien treniruojasi daugiau nei anksčiau.

Gyvūnų teisių gynėjai teigia, kad delfinariumo gyventojai kankinami.

„Ant jų užlipama, plaukiojama – tai tikrai nėra švietimas, kaip kad teigia muziejaus darbuotojai. Tai tikras gyvūnų išnaudojimas“, – TV3 žinioms sakė gyvūnų teisių gynėja Brigita Kymantaitė.

Tuo metu Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė tvirtina kitaip. Pasak jos, didžioji dalis elementų, kuriuos per treniruotes ir pasirodymus atlieka delfinai, yra jiems įprasti. Taip – atkartojama natūrali jų būsena.

„Žinoma, yra elementų kombinacijos, kurios galbūt nėra visiškai natūralios. Bet per prievartą jie nieko nedaro. Be to, baseine yra kanalas praplaukimo, kuris niekada neuždaromas. Jei gyvūnas nenusiteikęs bendrauti, jis gali tiesiog nedalyvauti treniruotėse ar pasirodyme“, – tikino muziejaus vadovė.

Su tokiais teiginiais nesutinka B.Kymantaitė, mananti, kad dalyvavimas šou projektuose delfinams kenkia: „Jeigu jums reikėtų kasdien išdarinėti tuos pačius triukus, būti vienoje aplinkoje, misti dvėseliena... Visa tai atsiliepia jų sveikatai ir elgsenai.“

Šiuo metu Klaipėdos delfinariume gyvena 12 delfinų. Didžioji dalis jų yra gimę ne natūralioje aplinkoje, o nelaisvėje.

O.Žalienės teigimu, laisvė jiems būtų pražūtinga – jie nebesugebėtų gyventi be žmogaus. „Muziejus atlieka savo misiją – rūpinasi šiais gyvūnais ir rodo juos visuomenei. Dabar pas mus sąlygos jiems geros – erdvės daugiau, vanduo švaresnis“, – teigė pašnekovė.

Tačiau gyvūnų gynėjai nesutinka su tokiais teiginiais. Anot jų, įvairūs šou, kuriuose dalyvauja delfinai su muziejaus funkcijomis nieko bendro neturi.

Anot B.Kymantaitės, svarstoma galimybė kreiptis į ES struktūras dėl gyvūnų išnaudojimo.

„Pažangiose šalyse delfinariumai uždaromi, supratus, kad tai nėra tinkama vieta gyvūnams laikyti. Galbūt išeitis – paversti delfinariumą vandens terapiniu centru“, – pažymėjo gyvūnų teisių gynėja.

O.Žalienės nuomone, visi delfinariumai niekada nebus uždaryti, nes dalimi delfinų, kaip jau minėta, privalo pasirūpinti žmonės. O įvairūs pramoginiai šou – galimybė teisėtai uždirbti pinigų šių gyvūnų išlaikymui.

Vieno delfino išlaikymas kainuoja apie 50 tūkst. eurų. Taigi, galima sakyti, kad gyvūnai užsidirba savo išlaikymui.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius