Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Dzūkijos miškus atklydę vilkai papjovė 6 Lazdijų rajono ūkininkų avis, kelis veršelius ir ožį

Trys Lazdijų rajono gyventojų šeimos per paskutinę savaitę dėl vilkų padarytus nuostolius skaičiuoja tūkstančiais litų. Rusonių kaime kaime viename ūkyje šie plėšrūnai papjovė du veršius, kitame – šešias avis.
Vilkų nakties darbas Lazdijų rajone
Vilkų nakties darbas Lazdijų rajone / Vilmos Danauskienės nuotr.

Nuo vilkų nukentėjo ir žinomas Dzūkijos žirgininkas Algirdas Motiejūnas, gyvenantis Gegutės kaime. Vilkai sudraskė netoli namų besiganiusį jo ožį.

Lazdijų rajono aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai teigia mažai ką galintys padėti nukentėjusiems gyventojams. Mat vilkų medžioklė Lietuvoje – griežtai reglamentuota, o kompensacinio mechanizmo dėl patirtos žalos atlyginimo nėra.

„Vilkų medžioklė šiemet prasidės spalio 15-ąją ir baigsis kitų metų balandžio 1-ąją. Per šį sezoną visoje Lietuvoje leista sumedžioti 50 vienetų šios rūšies gyvūnų. Jei toks skaičius vilkų bus sumedžiotas anksčiau, medžioklė bus sustabdyta ir nesibaigus numatytam terminui“, – sakė Lazdijų rajono aplinkos apsaugos agentūros vyriausiasis specialistas Jonas Rutkauskas.

Vilmos Danauskienės nuotr./Nuo vilkų nukentėjo ir lazdijiškio ūkininko Algirdo Motiejūno ūkis.
Vilmos Danauskienės nuotr./Nuo vilkų nukentėjo ir lazdijiškio ūkininko Algirdo Motiejūno ūkis.

Nukentėjusieji gyventojai piktinasi, kad iš niekur negali tikėtis pagalbos. „Mums visi sako – veskit gyvulius nakčiai į tvartus, saugokit. O kaip saugoti, jei vilkai ateina vos ne į sodybų kiemus?“ – teigė kaimiečiai.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Albinas Jurčiukonis neslepia, kad nukentėjusieji nuo vilkų gyventojai paramos kreipiasi ir į savivaldybę.

„Tačiau mūsų rankos surištos – neturime tam lėšų. Jų net norėdami negalėtume numatyti, mat biudžeto programoje esančios ūkininkų rėmimui skirtos lėšos gali būti naudojamos tik ištiktiems stichinių nelaimių padėti – nukentėjusiems nuo gaisrų, sausros, šalnų. Štai, pavyzdžiui, medžiotojų būreliai turi lėšų ir privalo atlyginti gyventojų pasėliams ar žemės ūkio kultūroms padarytą žalą, jeigu tokią žalą padaro laukiniai gyvūnai. Tačiau dėl laukinių žvėrių papjautų naminių gyvulių padarytos žalos neatlygina niekas, – sakė valdininkas.

Iki šiol vilkai Lietuvoje daugiausia siautėjo šalies šiaurėje – Biržų, Pasvalio rajonuose.

Aplinkosaugininkai teigia, kad Dzūkijos giriose ir miškuose atklydę vilkai šiuo metu moko savo jauniklius, todėl, tikėtina, dar ne vienas gyventojas ras savo augintinį perkąsta gerkle ar išverstais viduriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius