Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į laisvę iš zoologijos sodo paleistas 101 balinis vėžlys: lankytojai kviečiami atšvęsti

„Iki pasimatymo gamtoje“ – tokiu šūkiu Lietuvos zoologijos sodas išlydėjo 101 balinį vėžliuką į laisvę.
Baliniai vėžliai
Baliniai vėžliai / Rūtos Jačionienės nuotr.

Baliniai vėžliai, dzūkų taip gražiai vadinami geležinėmis varlėmis, yra labai reta ir saugoma rūšis ne tik Lietuvoje, bet ir visose ES šalyse. Pagrindinė jų nykimo priežastis yra tinkamų buveinių trūkumas, dėl apleistų ir neprižiūrimų žemių, ežerų ir kūdrų. Esant krūmais ir tankia žole apžėlusiems šlaitams, vėžliams nebelieka vietos kur sudėti kiaušinius ir jie renkasi kitas smėlėtas saulės įšildytas vietas. Tai gali būti ir žvyrkelis, ar judrios magistralės šalikėlė, kur šie kiaušiniai yra pasmerkti pražūčiai. 

Per 3 metus išgelbėti 128 vėžliukai, kuriems suteikta galimybė išgyventi. Šiemet liepos pradžioje 101 šių roplių buvo išleista į tas vietas, iš kurių buvo paimti kiaušiniai. Rezervatų ir projekto darbuotojai stebėjo vėžlius natūralioje gamtoje. Juos identifikavo, pagal turimas nuotraukas, ir prabėgus 2 mėnesiams informavo, kad didžioji jų dalis aptikta ir kol kas sėkmingai adaptavęsi gyvena savo buveinėse. Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai su nerimu laukia žiemos ir pavasario, nes neaišku, kaip mažiesiems vėžliams pasiseks išgyventi pirmąją žiemą laisvėje. Likę 27 vėžliukai ją praleis Lietuvos zoologijos sode ir tik pavasarį, atšilus orams, bus paleisti pas savo gentainius.

Pasibaigus šiam gražiam projektui, kviečiame visus š.m. rugsėjo 14 dieną 13.00 val. dalyvauti Lietuvos zoologijos sodo šventėje ir sužinoti dar daugiau apie balinius vėžlius. Vaikų laukia įvairios užduotėlės, per kurias jie galės iš arti susipažinti su baliniu vėžliu, pamatyti kuo jis minta, nulipdyti jų statulėles ir „apgyvendinti“ voljere, kuriame vėžliai buvo ruošiami išleidimui į laisvę. Šoks Kauno choreografijos mokyklos šokėjai, bus rodomas filmukas, kaip sekėsi paleisti vėžliukus į gamtą. Reik tikėtis, kad po kelių metų nuvykę į gamtą sutiksime balinį vėžlį, besišildantį salutėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius