Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į paplūdimį su augintiniu – tik nuo ateinančios vasaros

Į pajūrį atvyksta vis daugiau poilsiautojų su augintiniais, kurie kol kas paplūdimiuose auklėjami baudomis. Tačiau nuo kitų metų dalis Lietuvos kurortų žada pasiūlyti ilsėtis tokiuose paplūdimiuose, į kuriuos bus galima atkeliauti su keturkojais draugais.
Šiuo metu nė viename pajūrio kurorte, taip pat ir uostamiestyje, nėra paplūdimio, kur galima užsukti su keturkojais. Daugelis šunimis vedinų poilsiautojų čia ateina tikėdamiesi nebūti užklupti tvarkos sergėtojų.
Šiuo metu nė viename pajūrio kurorte, taip pat ir uostamiestyje, nėra paplūdimio, kur galima užsukti su keturkojais. Daugelis šunimis vedinų poilsiautojų čia ateina tikėdamiesi nebūti užklupti tvarkos sergėtojų. / 15min nuotr.
Temos: 2 Laisvadienis Šuo

Šiuo metu nė vienas Lietuvos pajūrio kurortas, tarp jų ir uostamiestis, gyvūnais vediniems poilsiautojams neturi ką pasiūlyti, išskyrus baudas, kurios gresia į paplūdimį atkeliavus su šunimis. Pajūryje dešimt dienų poilsiavęs vokietis Klausas neslėpė dėl to apmaudo. Į Lietuvą jis norėjo atsivežti ir mylimą šunį, tačiau Vokietijoje gyvenantys bičiuliai iš Lietuvos perspėjo, kad tai bus vienas vargas ir nemalonumai. Klausas nusprendė šuns priežiūrą patikėti bičiuliams.

„Man pasakojo, kad  Lietuvoje nėra nė vieno paplūdimio, kur galima eiti su šunimi. Labai dėl to nuliūdau, nes mano šuo be galo mėgsta vandenį. Kylyje, kur aš gyvenu, turime net tris paplūdimius šunims. Galiu drąsiai pasakyti, kad jie net švaresni nei tie, kur poilsiautojai ateina be augintinių”, – pasakojo Šventojoje poilsiavęs Klausas.

15min nuotr./Daugelis keturkojų šeimininkų savo augintinius į paplūdimius atsiveda vakarais, kai čia būna mažiau žmonių.
Daugelis šeimininkų augintinius į paplūdimius atsiveda vakarais, kai čia būna mažiau žmonių.

Specialistai pripažįsta pastebintys, jog tokių paplūdimių poreikis Lietuvoje itin išaugo. „Šiemet gavome ne vieną nusiskundimą, kad poilsiautojams trukdo šunys. Paplūdimys ilgas, policija ne visada gali viską sužiūrėti, todėl svarstysime galimybę kitąmet numatyti atskirą paplūdimio ruožą žmonėms su augintiniais. Atvykstančių su gyvūnais vis daugiau, nežinau, kodėl ši problema nebuvo sprendžiama anksčiau”, – planais dalijosi Neringos savivaldybės vicemerė Aušra Feser.

Paplūdimiai augintiniams – keliose vietose

Pasak Neringos vicemerės A.Feser, tokį paplūdimį reikia paruošti, jame turi būti specialių šiukšliadėžių, ypatinga priežiūra. „Neturi būti manoma, jog jei jau atėjai su šunimi į paplūdimį, galima daryti bet ką. Visa tai reikia gerai apsvarstyti”, – sakė mero pavaduotoja.

Ji teigė pastebėjusi, kad šiemet kurorte gerokai daugiau šunimis vedinų poilsiautojų. Vicemerė teigė suprantanti, kad atostogų metu šis šeimos narys toks pat svarbus, tad kartu vyksta poilsiauti ir privalo turėti tam skirtą vietą. Su mylimais šuneliais per atostogas nenori skirtis ir vaikai.

„Esu tikra, užsieniečiai paplūdimyje elgiasi ir elgsis taip, kad nekris į akis, jie žino, ką reiškia šuo gamtoje, ir nesukels jokių nepatogumų. Kitaip su mūsų tautiečiais, bijau, kad šunų paplūdimys reikš savivalę. Žinoma, iškabinsime taisykles, kaip tokiame paplūdimyje elgtis, tačiau šiemet nenorime skubotai visko daryti. Tokių paplūdimių galėtų atsirasti ne tik Nidoje, bet ir Preiloje, Juodkrantėje, juk ten poilsiaujantys nevyks specialiai į Nidą”, – sakė vicemerė. 

G.Kubiliūtės nuotr./Poilsiautojai nori turėti galimybę į paplūdimį atsivesti ir keturkojį.
Poilsiautojai nori turėti galimybę į paplūdimį atsivesti ir keturkojį.

Ieškos keturkojams vietos

„Palangoje kol kas tokio paplūdimio nėra ir ši problema paaštrėjo būtent šiemet. Tai sudėtingas ir dviprasmiškas dalykas, nes šunų mylėtojų atvyksta ne tiek daug, kiek besiilsinčių be gyvūnų. Tačiau konfliktas tarp jų yra, dalis žmonių šunų bijo, baiminasi, kad į paplūdimį jie atneš kokių nors ligų, be to, ne visiems malonus šunų lojimas, o jie mėgsta loti”, – sakė Palangos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Bronius Martinkus.

Jis teigė, kad šis klausimas neabejotinai bus svarstomas, tačiau ar sulauks pritarimo, paaiškės balsuojant 21 tarybos nariui. 

Palangoje kol kas tokio paplūdimio nėra ir ši problema paaštrėjo būtent šiemet. Pasibaigus vasaros sezonui, darysime sezono apibendrinimą. Inicijuosiu klausimą dėl paplūdimio keturkojams, – sakė B.Martinkus.
„Matome tendenciją, kad daugėja atostogaujančių su keturkojais, mąstome apie vietas. Kita vertus, kai vyrauja geri orai, kaip praėjusį savaitgalį, paplūdimuose trūko vietos. Mes juokaujame, kad gulimų vietų neliko, tik stovimos. Ieškosime sprendimo, gal vieną ruožą su gyvūnais būtų galima padaryti šiaurinėje pusėje, kitą – priešingoje. Žiūrėsime, kokia daugumos nuomonė. Visos naujienos susiduria su pasipriešinimu”, – šypsojosi B.Martinkus.

Klaipėdoje, anot savivaldybės specialistų, apie planus rengti tokį paplūdimį negirdėti. Anksčiau šunų mylėtojai prie jūros rinkdavosi ties Melnragės molu, tačiau, anot žinovų, šis šunų paplūdimys buvo nelegalus.

Rengia reidus

Neringos policijos komisariato viršininkas Sigitas Šveikauskas „15min” sakė, kad iš poilsiautojų sulaukiama nusiskundimų dėl pajūryje bėgiojančių šunų. „Nuo birželio 1 dienos esame nubaudę tris žmones. Visais atvejais buvo gauti skundai, kad paplūdimyje yra dideli šunys, be antsnukių, šeimininkai netinkamai sureagavo į pastabą palikti pajūrį, bandė įrodinėti, kad nematė ženklų, nors jų daug sustatyta. Pirmą kartą bauda siekia iki 200 lt, pasikartojus -  iki 400 lt, vėliau gali siekti ir tūkstančius”, – sakė viršininkas.

15min nuotr./Apie draudimą poilsiauti su keturkojais informuoja prie pat įėjimo į paplūdimius sustatyti ženklai.
Apie draudimą poilsiauti su keturkojais informuoja prie pat įėjimo į paplūdimius sustatyti ženklai.

Neringos pareigūnai tris kartus per savaitę keturračiu vyksta į paplūdimį ir daro reidus. Anot S.Šveikausko, dažniausiai poilsiautojus pakanka tiesiog maloniai informuoti, kad su šunimis čia lankytis draudžiama, jie atsiprašo ir iškeliauja. „Su šunimis galima būti vadinamajame laukiniame paplūdimyje, už nustatytų oficialių ribų”, – sakė viršininkas.

Reidus rengia ir uostamiesčio pareigūnai bei Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininko Andriaus Leliugos, reidai rengiami maždaug kartą per savaitę. Šią vasarą šunų šeimininkus teko pabarti ne kartą. „Daugiau problemų kyla dėl girtavimo paplūdimy, dėl šunų nelabai. Stengiamės įspėti, ir tiek”, – sakė A.Leliuga. Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis teigė, kad šią vasarą jo skyriaus darbuotojams neteko nubausti nė vieno šuns mylėtojo.

Smiltynės budintis gelbėtojas Algirdas Ginutis „15min” teigė, kad į pajūrį poilsiautojai atkeliauja vedini įvairaus dydžio keturkojais. „Dalis poilsiautojų prieštarauja, kodėl mes nieko nedarome, bet  galime tik įspėti, kitokių priemonių taikyti negalime, baudžia tik policija”, – sakė gelbėtojas.

Antrosios Melnragės vyriausiasis gelbėtojas Vytautas Norkus teigė, kad baisiausia, kai poilsiautojai atkeliauja su kone šimtą kilogramų sveriančiu šunimi. Jei prašomi jie nepalieka pajūrio, kviečiama policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius