-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Graikijos vis nesugrįžtančius delfinus Jūrų muziejuje keičia rykliai

Įsibėgėjant pavasariui ir Jūrų muziejus keičia darbo ritmą: šaltuoju metu lankytojus į ekspozicijas kvietęs tik savaitgaliais, nuo gegužės 1 dienos duris jau atveria plačiai kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienį ir antradienį. Vasarą muziejus ketina dirbti tik su viena išeigine – pirmadienį.
Jūrų muziejaus akvariume apsigyvens rykliai.
Jūrų muziejaus akvariume apsigyvens rykliai. / Jūrų muziejaus nuotr.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, 34-asis sezonas lankytojams žada naujoves – šią vasarą ketinama pabaigti delfinariumo pasirodymų salės rekonstrukciją.         

„Ar galės žiūrovai pamatyti delfinus – dar neaišku, – sakė Olga Žalienė. – Viso pastato rekonstrukcija dar nebus baigta“.

Tačiau Kalifornijos jūrų liūtai savo išraiškingais pasirodymais muziejaus amfiteatre džiugins lankytojus jau nuo gegužės 1-osios. Su visais muziejaus gyvūnais artimiau susipažinti galima edukacinių šėrimų metu: prižiūrėtojai mielai dalijasi savo žiniomis apie augintinius, taip pat demonstruoja jų gebėjimus.

Akvariumo žvaigždė – rykliukas

Staigmena laukia akvariume – čia apsigyveno Rudadryžis katryklis. Šį rykliuką iš ikrų išaugino patys muziejaus biologai laboratorijoje.

Pasak Akvariumo skyriaus vedėjo biologo Sauliaus Karaliaus, ryklio ikriukai visai nepriminė įprastų žuvų kiaušinėlių.

„Tai buvo apie 10 cm ilgio keturkampiai, dėžutės formos ikrai su siūliukais, – pasakojo biologas. – Tomis ataugėlėmis jie prisitvirtina prie povandeninio substrato ir maitinasi juo“.

Kol kas rykliukas nėra didelis – 35 cm, tačiau šie katrykliai, gyvenantys Pietryčių Azijos jūrose, užauga iki 1 m. Minta jie daugiausia dugno bestuburiais, smulkiomis žuvimis. Įdomu tai, kad be vandens jie gali išbūti net iki  pusės paros. Mat atoslūgio metu katrykliai įpratę pratūnoti mangrovių dumble.

Lankytojai galės patys... skandinti laivus

Gegužę tradiciškai Kopgalį užplūsta moksleiviai iš visos Lietuvos – juos masina tiek edukaciniai užsiėmimai, tiek puiki galimybė prasmingai užbaigti mokslo metus aplankant sykiu ir muziejų, ir pajūrį. Gegužės renginiai kaip tik ir bus skirti Baltijos jūros gyvūnijos pažinimui, jos istorijai. 

Gegužės 17 d. tradiciškai rengiama ruoniuko Vardynų šventę, o gegužės 18-osios pavakare į Nerijos fortą, kuriame įsikūręs muziejus, sugūžės piratų būrys – Tarptautinė muziejų naktis ir šiemet yra skirta publikos itin mėgstamai temai. Tradiciškai muziejus minės, rengdamas moksleiviams edukacinius renginius, Tarptautines Baltijos jūros kiaulės ir Pasaulinio Vandenyno dienas.

Gegužės 22 d. muziejuje bus atidaryta edukacinė paroda „Kodėl laivas plaukia?“, kurioje ne tik bus galima sužinoti, kodėl gi neskęsta vandenyje geležiniai laivai ir kokios jėgos juos priverčia plaukti, bet ir patiems sukonstruoti laivus ar priversti suktis turbiną.

Pasak parodos kuratoriaus istoriko Romualdo Adomavičiaus, šioje parodoje eksponatų lietimas yra privalomas.

„Lankytojai ne tik išbandys įvairius laivo statybos būdus, – pasakojo istorikas, – bet ir patys galės laivą nuskandinti ir vėl iškelti į vandens paviršių, reguliuodami povandeninio laivo modelio vandens talpą. Tokioms veikloms yra kuriami specialūs modeliai, kurie veiks akvariumuose su vandeniu“.  

Birželį Šiaurinis ragas ir Smiltynė praturtės originalia atviroms miesto erdvėms skirta paroda „Klaipėda: marioms atsiveriantis miestas“, pasakojanti kaip augo ir formavosi vandenų artumos įtakojamas Klaipėdos miestas.  Kiek siauresnei temai bus skirta paroda Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės bibliotekoje: „Poilsis prie Baltijos atvirukuose“.

Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje apsigyvens tautodailininkai

Šiemet Jūrų muziejus kvies net į dvi konferencijas: gegužės 18 d. – „Kuršių marių tradicinė laivyba: istorija ir šiandiena“ ir gegužės 31 d. – į forumą „Lietuviškajam Klaipėdos uostui – 90 metų“.

Ypatingas dėmesys šį sezoną skiriamas Etnografinei pajūrio žvejo sodyboje: joje jau nuo gegužės pabaigos apsigyvens tautodailininkų Angelės ir Vytauto Raukčių šeima, kuri bendraus su lankytojais, kvies pasimokyti ir patiems pasigaminti įvairių medžio dirbinių. Angelė ir Vytautas Raukčiai yra privataus margučių muziejaus „Buities ir margučių palėpė“ įkūrėjai.

Na, o liepos pabaigoje, per Jūros šventę, Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje vėl šurmuliuos žvejo kiemo šventė „Žuvys išgalvojo giesmes“, kviesianti klausyti, ragauti ir pažinti žvejišką Lietuvos paveldą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius