Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Iš miestų stumiamiems paukščiams ornitologai padeda įrengdami specialias lizdavietes

Lietuvos ornitologų draugija kartu su Utenos miesto savivaldybe ėmėsi iniciatyvos Utenos mikrorajonuose įrengti lizdavietes juodiesiems čiurliams (tai paukščiai, panašūs į kregždes – 15min). Ši iniciatyva pradėta įgyvendinti po to, kai ornitologai pastebėjo, kad pastaraisiais metais miestuose mažėja čiurliams tinkamų perėjimui vietų.
Čiurliai virš miesto
Čiurliai virš miesto / V.Paškevičiaus nuotr.

Inkilai paukščams buvo iškelti ant pastatų stogų, nes ant jau renovuotų statinių sienų tai padaryti sunku. 15 inkilų, turinčių po 2 lizdavietes, buvo iškelti ant trijų miesto mokyklų: Utenos Aukštakalnio progimnazijos ir jos „Žiburio“ skyriaus, Dauniškio gimnazijos bei vieno administracinio pastato.

D.Norkūno nuotr./Inkilas čiurliams su dviem lizdavietėmis
D.Norkūno nuotr./Inkilas čiurliams su dviem lizdavietėmis

Kaip teigiama išplatintame pranešime, seni pastatai vis intensyviau renovuojami, todėl daug čiurlių ir kitų paukščių lizdaviečių yra sunaikinama. Skaičiuojama, kad per pastaruosius aštuonerius metus renovuojant pastatus galėjo būti sunaikinta iki 5 tūkst. 300 čiurlių lizdaviečių.

Ornitologai tikisi, kad inkilais susidomės jaunos čiurlių poros, ieškančios lizdaviečių kitų metų perėjimo sezonui. Lizdavietės suprojektuotos specialiai juodiesiems čiurliams, remiantis užsienio šalių patirtimi – landa pailga ir siaura, kad inkilai būtų mažiau patrauklūs kitiems, su čiurliais konkuruojantiems paukščiams, pavyzdžiui, varnėnams.

Tokios specializuotos lizdavietės Lietuvoje įrengiamos retai, nors Vakarų Europos šalyse ši su pastatų renovacija susijusi problema yra žinoma ir tokios kompensacinės priemonės taikomos jau daugiau kaip 17 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius