Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Japonijos zoologijos sode atvestas pandos jauniklis

Viename Japonijos zoologijos sode pirmadienį atvestas pirmasis per pastaruosius penkerius metus pandos jauniklis – toks mažas, kad telpa į žmogaus delną.
Japonijos zoologijos sode atvestas pandos jauniklis
Japonijos zoologijos sode atvestas pandos jauniklis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

11-metė pandos patelė Šin Šin jauniklį atsivedė pirmadienio popietę, sakoma Tokijo Ueno zoologijos sodo pranešime.

Yra buvę tokių atvejų, kai pandos lytis buvo neteisingai nustatyta praėjus keleriems metams po jos atėjimo į pasaulį.

Ką tik atvesto pandos būna rožinės spalvos, neturi kailiuko ir sveria apie 100 gramų. Šie gyvūnėliai būna tokie maži, kad kartais netgi sunku nustatyti jauniklio lytį.

„Yra buvę tokių atvejų, kai pandos lytis buvo neteisingai nustatyta praėjus keleriems metams po jos atėjimo į pasaulį“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas zoologijos sodo atstovas.

Šin Šin, vasarį suporuota su patinu Ri Ri, jau buvo atvedusi jauniklį 2012 metais. Tai buvo pirmas toks atvejis tame zoologijos sode per 24 metus, bet tąkart jauniklis nugaišo nuo plaučių uždegimo, neišgyvenęs nė savaitės.

Praėjusį mėnesį būsimoji mama džiugino minias lankytojų tingiai sėdėdama savo narve, grauždama bambukus ir žaismingai trindama išaižas į savo gauruotą pilvą. Prieš susilaukiant mažylio panda buvo perduota veterinarų globon.

Ekspertų teigimu, didžiosios pandos yra itin baikštūs gyvūnai ir gana negrabūs meilužiai: patinėliai dažnai suklysta, manydami, kad patelės nusiteikusios poruotis, ir jiems retai pavyksta susilaukti jauniklių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Japonijos zoologijos sode atvestas pandos jauniklis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Japonijos zoologijos sode atvestas pandos jauniklis

Jei pandų porai visgi pavyksta pajausti romantikos kibirkštį, poravimosi procesas dažnai baigiasi pernelyg anksti, o patelė nebūna apvaisinama. Pandų patelės poruotis pasiruošusios būna vos 2–3 dienas per metus nuo vasario iki gegužės.

Tuo tarpu žinia apie Šin Šin nėštumą ir gimusį jauniklį jau teigiamai paveikė vietos kompanijas, o vieno kinų restorano akcijų vertė išaugo 38 procentais.

Restoranų tinklas „Totenko“ jau praėjusį mėnesį pranešė apie šoktelėjusią akcijų vertę, kai pasirodė pranešimų apie galimą pandos nėštumą. Pagrindinis to tinklo restoranas yra įsikūręs šalia zoologijos sodo, todėl tikimasi, kad jis pritrauks daugiau lankytojų.

Didžiosios pandos yra laikomos nykstančia rūšimi. Manoma, kad laisvėje, trijose pietų ir vidurio Kinijos provincijose, jų yra likę mažiau nei 2 tūkstančiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius