-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV laivyno pratybos – mirties nuosprendis banginiams

Įsivaizduokite: kurtinantis garsas apgaubia visą jūsų kūną. Jis toks garsus, kad sutrinka net regėjimas, nebesuprantate, kas darosi. Tuomet jūsų kraujagyslėse ir audiniuose pradeda formuotis burbulai. Jie auga, keldami milžinišką spaudimą ir beprotišką skausmą.
Ant kranto išmesti banginiai
Ant kranto išmesti banginiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Galiausiai, jūsų kūno ląstelės pasiduoda. Jos pradeda plyšti, prasideda kraujoplūdis arba ištinka širdies smūgis. Siaubo filmas? Tačiau būtent tokį košmarą išgyvena banginiai, kurių vandenyse treniruojasi JAV karinis laivynas, rašo „Global Post“.

Po JAV karinio jūrų laivyno pratybų prie Kretos, šią savaitę krante buvo rasti septyni snapuotieji banginiai. Šįkart jie buvo rasti gyvi, tačiau dažnai banginiams baigiasi blogiau.

Karių naudojami hidrolokatoriai skleidžia tokio aukšto intensyvumo bangas, kad banginių organizmai jų neatlaiko. Plyšta jų ausų būgneliai, pasipila kraujas iš akiduobių

Masiniai banginių išmetimai į krantą yra glaudžiai susiję su karinėmis pratybomis jūrose. Karių naudojami hidrolokatoriai skleidžia tokio aukšto intensyvumo bangas, kad banginių organizmai jų neatlaiko. Plyšta jų ausų būgneliai, pasipila kraujas iš akiduobių.

Nors JAV kariuomenė pripažįsta, kad hidrolokatoriai kelia grėsmę banginiams, pratybų su jais neketinama nutraukti. Praėjusiais metais JAV laivynas paskelbė per artimiausius penkerius metus ketinantis intensyviau testuoti hidrolokatorius.

Gyvūnų teisių gynėjai pripažįsta, kad hidrolokatorių pratybos yra būtinos kariuomenei, tačiau prašo jas organizuoti tose teritorijose, kuriose gyvena mažiau banginių. Juk paprasta – branduolinės pratybos taip pat vyksta, tačiau branduoliniai ginklai juk netestuojami didmiesčiuose.

Gyvūnų teisių gynėjai piktinasi, kad Kretos pakrantės – būtent ta vieta, kurioje buvo prašyta nerengti tokių pratybų. Praėjusiais metais pasiūlytame susitarime su kariuomene buvo pridėtas žemėlapis su jautriausiomis banginių populiacijai vietovėmis. Tačiau Graikija pasipriešino tokioms rekomendacijoms ir susitarimas nebuvo palaimintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius