Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip gyvena šis šuo? Nustatyta: normaliai! (papildyta vasario 3 d.)

Vilniaus rajone žiemą apleistas, svetimų žmonių kartais šeriamas ir šalia kiauros būdos ant sniego spiginant šalčiui gulintis šuo gyvena normaliomis sąlygomis, nusprendė Vilniaus apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Veterinarijos specialistai nusprendė, kad šis šuo turi visko, ko jam reikia.
Veterinarijos specialistai nusprendė, kad šis šuo turi visko, ko jam reikia. / 15min.lt nuotr.

15min.lt jau rašė apie Vilniaus rajone, statybvietėje šalia Šatrininkų kaimo, paliktą šunį. Vietiniai gyventojai apie vargstantį keturkojį pranešė Lietuvos gyvūnų globos draugijai (LGGD). Pasak apylinkėse gyvenančių žmonių, namą besistatantys šuns šeimininkai žiemą retai aplanko pririštą gyvūną.

Gyvūnų globėjus informavę žmonės sakė, kad per didžiuosius sausio šalčius, kai termometro stulpelis buvo nukritęs beveik iki 30 laipsnių šalčio, jie šeimininkų statybvietėje nematė visą savaitę. Neapsikentę vietos gyventojai pradėjo patys nešti maisto gyvūnui. Net vietos seniūnas liepė savo pavaldiniams pašerti statybvietėje žiemojantį šunį. Šuo neturėjo ne tik maisto, troškulį jis malšino ėsdamas sniegą.

15min.lt nuotr./Vadinamoji būda kiaura ir pripustyta sniego.
15min.lt nuotr./Vadinamoji būda kiaura ir pripustyta sniego.

LGGD Vilniaus skyriaus pirmininkė Danutė Navickienė apie gyvūno laikymo sąlygas informavo Vilniaus apskrities VMVT, o ši pažadėjo imtis tyrimo. Praėjusį penktadienį statybvietėje apsilankė veterinaras, o pirmadienį Vilniaus apskrities VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus inspektorė Rūta Bajorūnaitė. Pirmasis padarė išvadą, kad šuo sveikas, o antroji, kad jis maitinamas ir laikomas patenkinamai.

„Nuvažiuokite į kaimą, pažiūrėkite, kaip šunys laikomi“

R.Bajorūnaitė šuns šeimininkui turėjo tik vieną priekaištą – dėl kiauro būdos stogo, per kurį į vidų prisninga. Kaip inspektorė sakė naujienų portalui 15min.lt, ji įspėjo šeimininką ir įpareigojo jį sutvarkyti būdą. Antradienį šeimininkas inspektorę telefonu patikino, kad būda jau sutaisyta.

„Kai penktadienį apsilankė veterinaras, šuo buvo nealkanas, sveikas, žvalus, judrus, tikrai sveikas gyvūnas“, – naujienų portalui sakė R.Bajorūnaitė. Pirmadienį į statybvietę atvykusi inspektorė surado du darbininkus, o prie šuns būdos – papilto sauso maisto. „Aš mačiau, kad šuo šeriamas. Jūs nustatėte viena, mes – kita. Sakau tai, ką mačiau pati“, – nenorėjo tikėti vietinių gyventojų kalbomis apie neprižiūrimą gyvūną R.Bajorūnaitė.

Priminsime, kad penktadienį statybvietėje lankęsi 15min.lt žurnalistai nerado jokių žmonių, o prie šuns būdos buvo tuščia, niekur nesimatė net tuščio dubenėlio. Šuo suėdė žurnalistų atvežtą maistą. Šeštadienį žurnalistai vėl aplankė šunį – jie palydėjo vieną vietos gyventoją, kuri jau ne pirmą kartą jam nešė ėsti. Jokio kito ėdalo prie būdos ir vėl nesimatė. Sekmadienį istorija vėl kartojosi.

15min.lt nuotr./Būdos „interjeras“
15min.lt nuotr./Būdos „interjeras“

„Man šeimininkas sakė, kad šuo šeriamas ne kasdien, tačiau jeigu maisto papilama daugiau, kad užtektų kelioms dienoms, jokių pažeidimų čia nesama“, – šeimininką gynė R.Bajorūnaitė.
Kai papasakojome, kad jokio maisto nematėme prie būdos savaitgalio dienomis, VMVT inspektorė vėl pakartojo, kad ji pirmadienį savo akimis matė, kad šuniui maisto buvo įpilta.

„Tas šuo laikomas normaliomis sąlygomis. Jūs nuvažiuokite į kaimą, pasižiūrėkite, kaip šunys laikomi“, – pasiūlė inspektorė.

Namą stato, o būdai pinigų pritrūko

LGGD Vilniaus skyriaus vadovė D.Navickienė naujienų portalui teigė vylusis kitokio VMVT vertinimo, tačiau neslėpė, kad su abejingu valdininkų požiūriu į gyvūnų laikymo sąlygas jau yra susidūrusi daugybę kartų.

„Gyvūnas turbūt turi trykšti kraujais arba jau visai merdėti, kad būtų konstatuota, jog jo laikymo sąlygos neatitinka įstatymų. Kiti šeimininkų neatsakingumo atvejai dažniausiai yra toleruojami. Geriausiu atveju gyvūnų savininkai būna pabarami“, – sakė D.Navickienė, apgailestaudama, kad visuomeninės gyvūnų globos organizacijos neturi jokių įgaliojimų kaip nors paveikti esamą situaciją.

Apie šuns gyvenimo sąlygas LGGD informavusi vietos gyventoja, sužinojusi apie Vilniaus apskrities VMVT patikrinimo rezultatus, tik atsiduso: „Jie mano, kad šuo normaliai šeriamas? Bet ar tai šeimininko nuopelnas? Aš negaliu kasdien pas tą šunelį privaikščioti su maistu, man toli. Be to, man ir nepriklauso.“

Tas šuo laikomas normaliomis sąlygomis. Jūs nuvažiuokite į kaimą, pasižiūrėkite, kaip šunys laikomi, – pasiūlė inspektorė.Moteris taip pat stebėjosi, kad „žmogus statosi tokį namą – turėtų būti turtingas, – tačiau pinigų normaliai būdai neranda“.

Gyvūnus gelbsti ne valdininkai, o savanoriai

Praėjusių metų pabaigoje žiniasklaida aprašė panašų atvejį apie badu marintus šunis Kabaldos kaime. Trejus metus kaimynai negalėjo pasiekti, kad šunys būtų atimti iš badu juos marinančių šeimininkų.

Širvintų rajono VMVT specialistai teigė norėję kelis kartus nuvažiuoti ir pasižiūrėti, kokia situacija, tačiau nieko realaus, kas palengvintų keturkojų gyvenimą, nebuvo pasiekta. Istorija baigėsi tada, kai gyvūnų globos organizacijos „SOS gyvūnai“ atstovai, baimindamiesi, kad šunys taip ir nesulauks gyvi valdininkų sprendimo, nuvažiavo į Kabaldos kaimą ir išprašė šeimininkų atiduoti šunis.

Badmiriu šunis laikę ir viela prie būdų rišę šeimininkai liko niekaip nenubausti, nes po to, kai šunys iškeliavo į prieglaudą, valdininkai pareiškė nebeturintys kaip pritaikyti kokias nors poveikio priemones. Tyrimas buvo baigtas.

Šeimininkas teigia besirūpinantis šunimi (papildyta vasario 3 d.)

Šuns šeimininkas naujienų portalą trečiadienį patikino, kad jo augintinio būda jau sutvarkyta – taip, kaip jį įpareigojo VMVT atstovai. Kada būdos stogo šonas nuskilo, jis nepastebėjęs, tačiau pripažįsta, kad priekaištai dėl netinkamos būdos buvę pagrįsti.

Vyriškis pasiūlė vėl atvažiuoti į jo sklypą – jis iš po sniego atkasiąs kalną tuščių šuns maisto skardinių.Vilnietis taip pat teigia, kad pakankamai šeria šunį ir juo rūpinasi. Vyriškis nesuprantąs, kas ir kodėl jį įskundė gyvūnų globos organizacijai. Gali būti, kad atokiau gyvenantys kaimynai nepamato jo atvažiavusio pas šunį ir įsivaizduoja, kad augintinis paliktas likimo valiai, gali būti, kad padarė tai iš pykčio, mano jis.

Pasak šeimininko, jo statomo namo sklypą jau kelis kartus apšvarino vagys. Vieną kartą, kai įtarimai krito ant vietinių gyventojų, kai kurių jų sodybose apsilankė ir pavogtų statybinių medžiagų ieškojo tyrimą vykdę policininkai. Toks pareigūnų „užsiundymas“, anot šuns šeimininko, galėjo paskatinti kai kurių kaimynų priešiškumą, tad galbūt dabar jie kerštauja.

Šeimininkas dar kartą atmetė kaltinimus esą jis per retai ar nepakankamai šeria šunį. Vyriškis pasiūlė vėl atvažiuoti į jo sklypą – jis iš po sniego atkasiąs kalną tuščių šuns maisto skardinių. Šunį jis maitinąs ne tik konservuotu ir sausu ėdalu, bet puode atvežąs ir karšto maisto iš miesto.

„Atvažiuoju ir sveikas būdamas, ir sirgdamas. Ne kasdien, bet be maisto šuns nepalieku, pripilu daugiau. Jeigu sniegas tą maistą užneša, kaimynams atrodo, kad šuo nieko neturi, tačiau jis užsnigtą ar užpustytą maistą susiranda, kai išalksta, ir suėda“, – sakė šeimininkas.

„Pažiūrėkite, kaip tas šuo atrodo, koks žvilgantis jo kailis, koks jis stiprus, koks žvalus, ir suprasite, kad juo gerai rūpinamasi ir jam visko pakanka“, – tikino statomo namo savininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius