Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune žiemoti pasilikusių vandens paukščių meniu: grūdai ir batonai

Į šiltuosius kraštus neišskridusiems vandens paukščiams ši žiema kol kas nėra labai sunki, nes nespaudžia dideli šalčiai, tačiau be žmogaus pagalbos išgyventi jie negali. Todėl Kaune, kaip ir kasmet, šimtai gulbių, ančių yra kasdien lesinamos neužšąlančiose Nemuno vietose Žemuosiuose Šančiuose (Mažeikių g.), A.Smetonos alėjoje, prie Kauno hidroelektrinės.
Gulbės Nemune
Gulbės Nemune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gyvūnų globėjų asociacijos (GGA) darbuotojos Lolitos Grėblikienės teigimu, kasdien paukščiams GGA savanoriai išberia 2-3 maišus batonų, maišą grūdų. Labai laukiama ir kitų gyvūnams neabejingų miestiečių pagalba. Tiesa, specialistai įspėja – jei jau pradėjote lesinti paukščius, turite tą daryti visą žiemą.

„Gyventojus taip pat kviestume lesinti paukščius, tačiau jie turėtų suprasti savo atsakomybę – jei jau pradėjo šerti, tai turėtų tą daryti visą žiemą. Jei žino, kad palesins tik kartą ar du, geriau tegul iš viso nelesina, nes paukščiai labai greitai pripranta gauti maisto konkrečioje vietoje“, – sakė L.Grėblikienė.

Prieš keletą dienų GGA darbuotojai išlaisvino vieną prišalusią gulbę. Paukštis buvo labai nusilpęs, liesas. Jį specialistai sočiai pamaitins, suleis vitaminų ir netrukus vėl paleis į laisvę. Šis atvejis pastaruoju metu vienintelis kai paukštis prišalo. Įprastai gulbės, antys ir kiti vandens paukščiai prišąla tik temperatūrai nukritus 20 laipsnių ir daugiau žemiau nulio.

Tiesa, gruodžio 21 d., kartu su narais, teko gelbėti keturis prie ledo prišalusius paukščius, nors temperatūra nesiekė net 10 laipsnių žemiau nulio. „Tikrai keista. Galbūt buvo labai drėgna arba vandenyje buvo kažkokių chemikalų, dėl kurių vanduo greičiau virto ledu“, – stebėjosi L.Grėblikienė.

Ji prašė, kad žmonės be reikalo Gyvūnų globėjų asociacijos neužverstų skambučiais apie esą prie ledo prišalusius paukščius.

„Neseniai važiavome į Grigiškes, nes skambinusieji tikino, jog paukštis tikrai prišalęs ir negali pasijudinti. Atvažiavę paplojome delnais ir paukštis nuskrido. Normalu, jei paukščiai tupi ant ledo ilgą laiką ir nejuda. Nereikia iš karto panikuoti. Juk tuo metu mes galėjome būti ten, kur mūsų iš tiesų reikia, o ne be reikalo švaistyti brangų laiką“, – pasakojo GGA darbuotoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius