Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno marių regioninis parkas inicijuoja inkilų žvirblinėms pelėdoms kabinimo akciją

Artėjant pavasariui Kauno marių regioninio parko direkcija inicijuoja žaismingą inkilų žvirblinėms pelėdoms kabinimo akciją. Iš pradžių dalyviams su žemėlapiais ir kompasais reikės kuo greičiau surasti inkilus ir tik paskui juos iškabinti pažymėtuose medžiuose. Nugalėtoju taps kiekvienas, atlikęs kilnią misiją – pastatęs paukščiams „namus“.
Žvirblinė pelėda
Žvirblinė pelėda / Aplinkos ministerijos nuotr.

„Minėdami tarptautinius biologinės įvairovės metus, kviečiame pasitarnauti gamtai – iškelti inkilų žvirblinėms pelėdoms. Tokiose akcijose noriai dalyvauja šeimos su vaikais, – sako Kauno marių regioninio parko direktorė Nijolė Eidukaitienė. – Inkilus paukščiams kabiname jau ne pirmus metus. Tai prasminga veikla, kuri gali tapti mažyte švente kiekvienam. Norime pritraukti vietos bendruomenę ir miestiečius, kurie neabejingi gamtai, todėl šįmet „inkilauti“ kviesime savaitgalį. Paprastai po inkilų kabinimo visi susirenkam šiltam pokalbiui prie arbatos, dalijamės įspūdžiais.“

Žvirblinė pelėda – pati mažiausia iš šalyje aptinkamų pelėdų. Tai maždaug varnėno dydžio miške gyvenantis paukštelis, kurio gyvenimas aktyvesnis naktį. Lietuvoje žvirblinių pelėdų rūšis gana reta.Kaip praneša Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, šiais metais inkilų kabinimo akcija vyks vasario 27 dieną Būdos-Pravieniškių miškų poligone. 10 valandą visi renkasi Pašulių kaime prie Būdos girininkijos. Gamtos mylėtojai pasiskirsto komandomis ir žygiuoja į komandoms paskirtas inkilų kabinimo teritorijas: kas pėsčiomis, kas slidėmis ar sniego batais. Būtina atvykti gerai nusiteikus ir šiltai apsirengus, rekomenduojama turėti kompasą, o orientuotis aplinkoje padės išdalyti žemėlapiai. Inkilų kabinimo žvirblinėms pelėdoms akcijoje nugalėtojų nebus, tiesiog bus atliktas gamtai naudingas darbas.

Aplinkos ministerijos nuotr./Inkilai
Aplinkos ministerijos nuotr./Inkilai

Kaip pasakojo Kauno marių regioninio parko direkcijos vyriausias biologas Giedrius Vaivilavičius, žvirblinė pelėda – pati mažiausia iš šalyje aptinkamų pelėdų. Tai maždaug varnėno dydžio miške gyvenantis paukštelis, kurio gyvenimas aktyvesnis naktį. Lietuvoje žvirblinių pelėdų (lot. Glaucidium passerinum) rūšis gana reta, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Mažoji pelėdžiukė sveria apie 70 gramų. Nugarėlė – rusvai pilka. Ant galvos yra mažesni, o ant nugaros – didesni balti taškeliai. Uodegėlėje penkios – šešios šviesios skersinės juostelės. Skruostų diskas neryškus, baltas, su keliais tamsiais ratais, snapas – geltonas. Kūno apatinė pusė šviesi, su retais neryškiais pilkais dryželiais. Kojos plunksnuotos, pirštai apaugę šereliais.

Žvirblinių pelėdų tuoktuvės prasideda vasario-kovo mėnesiais, kiaušinius (4–7) deda balandį. Šios pelėdžiukės peri geninių paukščių iškaltuose uoksuose arba žmonių pastatytuose inkiluose, kuriuose taip pat kaupia maisto atsargas žiemai. Kartais į tokį „sandėlį“ sunešama kelios dešimtys pelėnų ar smulkių paukščių.

Pabusk iš žiemos miego ir padaryk gerą darbą – iškelk inkilą žvirblinei pelėdai!

Kauno marių regioninio parko direkcija informuoja, kad norint dalyvauti gamtos renginyje, būtina iš anksto užsiregistruoti (tel.: 8 687 74020 arba el. paštu: g.vaivilavicius@kaunomarios.lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius